Da Microsoft i 2020 købte firmaet ZeniMax, der ejer det legendariske spilfirma Bethesda, blev det anset som en skelsættende handel i branchen.
Og bedst som man troede, at den handel ikke kunne overgås, har Microsoft netop annonceret opkøbet af Activision Blizzard, det skandaleramte firma, som blandt andet står bag ‘Call of Duty’.
Handlen anslås at have en værdi på – hold nu fast – 458 milliarder kroner. Og når den går igennem, vil den gøre Microsoft til verdens tredjestørste spilfirma efter kinesiske Tencent og konkurrenten PlayStation.
Med i købet følger rettighederne til ikoniske serier som ‘Warcraft’, ‘Diablo’ og ‘Call of Duty’, hvilket ikke nødvendigvis er gode nyheder for PlayStation-fans.
For da Microsoft opkøbte Bethesda, blev det senere bekræftet, at udviklerens kommende spil som efterfølgeren til ‘The Elder Scrolls V: Skyrim’ og det stort anlagte sci-fi-spil ‘Starfield’ ikke vil udkomme til Sonys konsoller – i hvert fald ikke i første omgang.
Følger Microsoft samme strategi med dette opkøb, kan det altså betyde, at vi ser ind i en fremtid, hvor ‘Call of Duty’ kun udkommer til PC og Xbox.
Activision Blizzard har det seneste år været ramt af den ene skandale efter den anden grundet anklager om dårligt arbejdsmiljø, diskrimination og sexchikane.
Senest kom det frem, at firmaets direktør, Bobby Kotick, kendte til voldtægtsanklager og aktivt selv havde diskrimineret ansatte, men bevidst prøvede at skjule det for firmaets bestyrelse.
I annonceringen af opkøbet lyder det, at ansvaret for Activision Blizzard vil ligge hos Xbox-chef Phil Spencer, når handlen er gennemført. Dette kan tolkes som en tidlig afsked for netop Kotick.