Seks bøger vi vil læse denne måned: Fra snydekoder til granvoksne dj’s

Det er som om, at forlagene lige tager tilløb til et sidste skud i bøssen inden sommerpausen. Derfor er listen her i april kortere, men inkluderer til gengæld danske debutanter, et brasiliansk ikon og en 61-årig transkønnet dj.
Seks bøger vi vil læse denne måned: Fra snydekoder til granvoksne dj’s
Josefine Dahl Olsen. (Foto: Daniel Hjorth/Gutkind)

Fra rejemad til afternoon tea

‘Hey Hafni’ af Helle Helle

»Jeg har hende under konstant mistanke for at oversælge almindelige menneskers liv«, skrev Weekendavisens anmelder om Helle Helle i sin anmeldelse af romanen ‘BOB’ fra 2021. Og helt almindelig er også Hafni, som vi første gang mødte for to år siden i ‘Hafni fortæller’, hvor den snart fraskilte kvinde, arbejdede sig gennem det ganske land smørrebrød for smørrebrød. 

‘Hey Hafni’ af Helle Helle. (Foto: Gutkind)

I ‘Hey Hafni’ tager hun nu turen videre til Brighton – intet mindre end Englands fjerde lykkeligste by – for at genfinde netop lykken. Enten elsker man minimalismedronningen Helle Helle, eller også er man traumatiseret af forsøget på at udfylde “de tomme pladser” i hendes noveller i dansktimerne. Jeg selv hører til første kategori og glæder mig til Hafni, der nu skifter rejemadder ud med afternoon tea.

Er ude nu på Gutkind.

At sluge sit eget opkast

‘Nær det vilde hjerte’ af Clarice Lispector

Den hyldede og ikoniske brasilianske forfatter Clarice Lispector (1920-1977) var allerede berømt i sit hjemland, mens hun levede. Dog er hendes forfatterskab først blevet rigtigt hypet herhjemme, efter Gyldendal oversatte og udgav hendes mest berømte værk ‘Stjernens time’ i 2020.

‘Nær det vilde hjerte’ af Clarice Lispector. (Foto: Basilisk)

I slipstrømmen udkom så en stor del af bagkataloget på dansk, og nu er turen nået til debuten ‘Nær det vilde hjerte’ fra 1943 om en ung kvinde ved navn Joana og hendes indre liv.

Under redigeringen af bogen skulle Clarice Lispector angiveligt have sagt, at det at genlæse sin egen skrift var som at »sluge sit eget opkast«. Ikke så appetitligt, men der er så meget mystik og stjernestøv omkring dette ikon af en kunstner, at forlagene ikke behøver stoppe, før hele forfatterskabet kan læses på dansk.

Er ude nu på Basilisk.

Snydekode til livet

‘Motherlode’ af Christine Kærulv

De fleste børn og unge af nullerne vil blive ramt af salig sentimentalitet alene ved synet af den grønne, lysende diamant, der svæver over den tolængede gård på forsiden af Christina Kærulvs debutdigtsamling ‘Motherlode’.

‘Motherlode’ af Christine Kærulv. (Foto: Gads Forlag)

Den handler nemlig om et barn, hvis mor udøver psykisk vold, og som derfor bruger computerspillet ‘The Sims 2’ som flugtvej. Hvem husker ikke at indtaste snydekoden motherlode og tjene simoleoner nok til at designe sit drømmeliv?

Undertegnede gav fem stjerner til digtsamlingen denne weekend.

Er ude nu på Gads Forlag.

Drømmen om at blive hund

’Brian og Stefan for evigt’ af Bjørn Rasmussen

Jeg vil ikke afsløre for meget om forfatterfotoet på bagsiden af ‘Brian og Stefan for evigt’, men det høstede et par blikke, da jeg forleden pakkede bogen ud i S-toget.

Bogen er en slags selvstændig opfølger til Bjørn Rasmussens ‘Kirstens hævn’ fra sidste år, og vi er stadig på en rideskole, også selvom den her bog bærer genremærkatet »bøsseroman« og ikke »hestepigeroman«.

‘Brian og Stefan for evigt’ af Bjørn Rasmussen. (Foto: Gyldendal)

Det er Brians mor, der har rideskolen, og Stefan er et forsømt barn, som hun tager i pleje. Brian og Stefan kommer til at elske hinanden og ikke mindst lege hunde sammen. Noget der for alvor bliver svært, da drømmen om at blive hund vokser.

Lyder det syret? Med tanke på et så genialt og uforudsigeligt forfatterskab, som Bjørn Rasmussen indtil videre har præsenteret os for, tør man godt love, at det er det nok også.

Bogen fik fem stjerner af Soundvenues anmelder Mette Kierstein.

Ude nu på Gyldendal.

20 procent i sengen, 60 procent i verden

‘Ingen af os blev’ af Josefine Dahl Olsen

Man får lyst til at læse denne debutroman med det samme, fordi det er Thit Thyrring, der har tegnet omslaget af et appetitligt sceneri, som forestiller en gade set fra et vindue. I Tyrkiet må det være, for romanen ‘Ingen af os blev’ handler om Sophie, der er på udveksling i Istanbul og beslutter sig for at afprøve sin venindes teori om, hvordan man tilegner sig en kultur: 10 procent på campus, 20 procent i sengen og resten i det offentlige rum.

‘Ingen af os blev’ af Josefine Dahl Olsen. (Foto: Gutkind)

Forfatteren har selv studeret i den tyrkiske storby og debuterede med digtsamlingen ‘Du blir ikke smukkere end lige nu’ i 2019.

Er ude nu på Gutkind.

Spin it, Bambi

‘DJ Bambi’ af Auður Ava Ólafsdóttir

Den islandske darling Auður Ava Ólafsdóttir, der siden den tragikomiske Nordisk Råd-prisvinder ‘Ar’ fra 2018 har sendt knivskarpe og finurlige romaner over Atlanterhavet, er tilbage med en roman med den uimodståelige titel ‘DJ Bambi’.

‘DJ Bambi’ af Auður Ava Ólafsdótti. (Foto: Batzer & Co.)

Bambi er en 61-årig transkvinde, der karrieremæssigt befinder sig i den pudsige kombination af dj og celleforsker. Og så er der alt muligt med en tvillingebror, en invasiv mågekoloni og en lyst til at forsvinde ud i havet.

Hvis man kender forfatterskabet ret, så skal det nok komme til at give mening, men først til sidst, når vi har været på en rejse ind i menneskesindet, der gerne er lidt ekstra finurligt og enspænderagtigt hos Auður Ava Ólafsdóttir.

Udkommer 25. april på Batzer og co.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af