Gaden dominerer: Fem streetwear-brands der kommer til at tegne 2017

Gademodens indtog på catwalken og i den generelle modebevidsthed er cementeret. Nu er det tid til næste skridt, og vi har fundet fem mærker, der skubber til normerne.
Palm Angels SS17
Palm Angels SS17

Palm Angels

En dag, da Francesco Ragazzi – der blandt andet er kendt for sit arbejde for Moncler – besøgte Los Angeles, tog han sit kamera med sig til Venice Beach, hvor han skød nogle fotografier af lokale skatere langs byens palmetætte kyst. Billederne vækkede noget helt bestemt i Ragazzi, der ud fra dem skabte Palm Angels.

Inspirationen fra den californiske skaterkultur er ikke svær at spotte i brandets ikonografi: Palmer, hampblade, rastafariflag og skateboards er nøgleelementer i det grafiske udtryk. De lidt banale symboler bliver dog taget ind i en helt ny kontekst med Ragazzis knivskarpe, guld-, sort- og hvidmalede verdensbillede, der forener modens polerede udtryk og gadens vilde prints, logoer og ironi.

Palm Angels AW17
Palm Angels AW17

Og det er i den blanding, at Palm Angels bliver til mere end et skater-brand med hoodies og t-shirts, for især Ragazzis AW17-kollektion viser, at han deler Gosha Rubchinskiy og Demna Gvasalias interesse for mødet mellem gaden og catwalken, mellem streetwear og formalwear.

Ragazzis billeder er også blevet til en bog, der deler brandnavnet, for lige som andre af tidens streetweardesignere som Gosha Rubchinskiy og Samuel Ross lader han ikke sine kreative udfoldelser begrænse til et medium. Palm Angels forhandles blandt andet af Ssense.


Heron Preston AW17
Heron Preston AW17

Heron Preston

Heron Preston er en skikkelse i modeverdenen, der er svær at komme uden om. Han stod sammen med Virgil Abloh (Off-White) bag streetwear-fænomenet Been Trill og har senere samarbejdet med blandt andet Dover Street Market og Gap, ligesom han har arbejdet for Nike og Kanye West. I år har Preston dog præsenteret sin første regulære kollektion i eget navn under herremodeugen i Paris i januar.

Med titlen ‘For You, the World’ er kollektionen holdt i grønne, orange og navyblå nuancer og byder på masser af praktisk anvendelighed med utility-bælter, karabinhager, camouflage-print og refleksive materialer. Debutkollektionen skiller sig der ud over ud ved at være produceret med miljøet for øje, da nogle materialer er affald fra New Yorks skraldeservice DSNY.

Heron Preston AW17
Heron Preston AW17

Selv om Prestons forståelse for hype og logobrug ligger i tråd med streetwears generelle bevægelse lige nu, så har han stadig evnen til at kunne skubbe til grænserne og blive en seriøs spiller på den lange bane – også i den etablerede modeverdens kritiske blik.

Kollektionen bliver først sat til salg i sensommeren.


acoldwall_ss17
Fra A-Cold-Walls SS17-lookbook

A-Cold-Wall

Samuel Ross arbejdede blandt andet for og med Virgil Abloh, før han startede sit eget brand, og dele af Ablohs særlige tag på design kan nemt anes, når man ser på A-Cold-Walls konsistente, støvede minimalisme. Ross viser, at streetwear ikke nødvendigvis behøver at være larmende og spille på flabede popkulturelle referencer for at have gadeattitude.

Den engelske designer henter blandt andet inspiration fra arkitektur rundt omkring på kloden og netop hans forfriskende tilgang til streetwear var tydelig i brandets dystopiske udstilling på det danske tradeshow CIFF under sidste sæsons Copenhagen Fashion Week. I sidste uge udstillede Ross også på CIFF. Denne gang med en række betonobjekter skabt i fællesskab med Jobe Burns, der netop viste den grafisk designuddannede designers kunstneriske kant. Det er dén tilgang, vi tror på, vil give ham endnu mere plads i rampelyset i løbet af 2017.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hans kollektioner forstå nemlig at fortolke den del af britisk ungdomskultur, der har vokset sig stor sammen med grime, uden at forfalde til tracksuits og hoodies, og egentlig undgår han helst streetwear-kategoriseringen. Hans kunstneriske tilgang til alt fra tøjet, shows, lookbooks og andre projekter gør ham også til et interessant bekendtskab langt ud over sit genkendelige logo.

A-Cold-Wall forhandles blandt andet hos Ssense.


Fra Thames’ SS16-lookbook
Fra Thames’ SS16-lookbook

Thames

Du kender måske skateren Blondey McCoy fra hans populære Instagram, eller som tilbagevendende model for Palace Skateboards. Men siden 2014 har han også kunne skrive designer og label-ejer på cv’et. McCoy startede nemlig streetwear-brandet Thames, der som du måske havde gættet er navngivet efter floden, der løber gennem hans hjemby, London.

Til Thames henter han inspiration fra byens skatermiljø og punkkulturen. Brandet arbejder med alle de klassiske streetwear-elementer, hvilket vil sige, at du finder sweatpants, sweatshirts og t-shirts med legende grafiske elementer og velkendte symboler.

Fra Thames’ SS16-lookbook
Fra Thames’ SS16-lookbook

Det er måske ikke Thames, der skubber streetwear ud over kanten eller længere ind på modeverdenens bonede gulve, men McCoy udnytter, hvad streetwear gør bedst, og vi tror, at det er et af de brands, der vil holde traditionelt streetwear på tæerne i år, og stå som et undergrunds alternativ til Palace og Supreme.

McCoy har lige lukket sin webshop på ubestemt tid, men det må forventes, at den åbner snart, når brandets næste kollektion lander.


A$AP Rocky i VLONE (Foto: Kenneth Cappello/Hypesnobiety)
A$AP Rocky i VLONE (Foto: Kenneth Cappello/Hypesnobiety)

VLONE

Som et mere eller mindre tilfældigt amerikansk pendant til Muf10, startede VLONE op som et eksklusivt brand, der kun blevet båret af nøje udvalgte personer som for eksempel grundlæggeren A$AP Baris rapkolleger i kollektivet A$AP Mob. Med A$AP Rocky i front blev VLONE hurtigt til et samtaleemne blandt klodens streetwear-entusiaster, så da Bari for første gang satte brandets tøj til salg i en pop-up shop i Milano, tog det fart.

En lignende happening under Art Basel i Miami i december bidrog yderligere til hypen, og netop som fans af brandet havde fået pusten, dukkede billeder af et Nike-collab op på internettet.

VLONE’s bud på Nike Air Force 1
VLONE’s bud på Nike Air Force 1

Dog har VLONE stadig potentiale til at vokse betydeligt. Brandets rå æstetiske tilgang til mode skiller sig ud på en måde, som tydeligt afspejler A$AP Mob-klanens opvækst i Harlem og det virker til, at drengene bag har en ustyrlig energi, som vi tror, VLONE kan nyde godt af i det kommende år, hvor skridtet fra hype til etableret brand for alvor skal tages.

Brandets webshop er pt. lukket, men nye varer forventes snart.

Læs også: Hold øje med danske Twelvepieces’ politiske streetwear: »Folk skal tvinges til at tage stilling«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af