The Weeknd og G-Eazys H&M-boykot er lige så problematisk som tøjkædens udskældte billede

Den svenske tøjgigant har begået en fejl, men også været hurtig til at indrømme det. Nu står reaktionerne som unødvendigt hårde og beviser, at vi glemmer lysten til at tro på det bedste i hinanden, når shitstormen raser.
The Weeknd og G-Eazys H&M-boykot er lige så problematisk som tøjkædens udskældte billede

KOMMENTAR. Sociale medier har sat vores samfund på turbo. Alt går lynende stærkt – fra breaking news til hurtige holdninger. Det ser vi gang på gang, og i denne uge har H&M’s billedeskandale igen mindet os om det. Hvad der grangiveligt har været en uheldig beslutning, som absolut er sluppet forbi alt for mange menneskers øjne, er endt som et marketinghelvede for den svenske tøjgigant.

Billedet af en sort dreng i en hoodie med påskriften ‘coolest monkey in the jungle’ har nu betydet, at G-Eazys H&M-samarbejde, der skulle have været lanceret den 1. marts, ikke bliver til noget, ligesom The Weeknd har valgt at droppe fremtidige samarbejder med brandet. Desværre ender deres beslutninger med at blive en del af et større problem – nærmest på højde med billedet.

Vi lever i en tid, hvor der bliver gjort op med mange dårligdomme og ændret på arkaiske skikke – fra uheldige lakridser, flødebollers navn og et generelt hvidt verdenssyn til mere ekstreme onder som mænds overgreb på kvinder, der nu udstilles (og forhåbentlig ændres) med #metoo-bevægelsen. Det positive er, at der sker en bevægelse. Det negative er, at det ikke altid sker med nogen særlig empati.

G-Eazy og The Weeknds beslutninger kommer i slipstrømmen på en ophedet ‘debat’, hvor de fleste meninger er truffet på et splitsekund og derefter forbliver urokkelige. Folk synes enten, at H&M er djævlen, eller at intet er galt, og forargelsen er helt ude af proportioner.

Bare se på reaktionerne, da vi postede den første nyhed om billedet på Facebook i mandags.

»Hvad er problemet Soundvenue? Er det ikke JER der kobler sorte og aber sammen ved at være forargede over dette? Hvis der er nogen, der er racister i denne sammenhæng er det vist jer selv«, kommenterer en bruger, mens vi i den anden grøft finder bemærkninger som denne: »Føj for helvede hvor er der mange hvide ignorante idioter i den her tråd der ikke fatter en brik. I er latterlige at høre på. Stop jer selv nu…«.

Og så er der selvfølgelig fyren, der deler et billede af en hvid dreng med en trøje med et kartoffeldyr og skriver, at han føler sig stødt, hvilket er en klassisk reaktion fra hvide, når racisme kommer på tale. I stedet for at tage en minoritets følelser seriøst fejes de hurtigt væk med anklager om omvendt racisme.

Det kan selvfølgelig være utrolig svært – som netop hvid mand – at forstå, hvordan det er at stå uden for det privilegium, som vi er født med, men det fratager os ikke ansvaret for at prøve at forstå andres livssyn og virkelighed. Racisme eksisterer (og nej, sorte kan ikke være racister. Racisme kræver magt, og den sidder de hvide altså stadig på i største delen af den vestlige verden. Men de kan selvfølgelig være fordomsfulde), og det kræver både følsomhed og empati at komme den til livs – fra alle involverede parter.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Et opslag delt af Kervin Andre (@akomicsart) den

Kunstneren Kevin Andre har malet H&M-billedet, som han mener, det burde have set ud

Vi mangler lysten til at forstå hinanden

Internettets evne til at udstille uligheder og uretfærdigheder ved at give stemmer til folk, der ellers ofte er blevet oversete, er eminent, og en vigtig brik i det opgør, vi nu oplever. Men med den stemme kommer naturligvis også et ansvar. H&M’s billede burde ikke have set dagens lys, men reaktionerne kunne have været meget mere konstruktive.

Jeg tager også på min kappe, at jeg måske var en anelse for forarget i min første nyhedsoverskrift (‘H&M laver imponerende tonedøvt billede’), men vil sige, at fejlen skulle påpeges. Forargelsen fra folk, der er blevet trådt på så ubeskriveligt mange gange, skal tages seriøst, og det gjorde H&M faktisk også. Billedet blev hurtigt fjernet, ligesom tøjkæden lagde sig fladt ned og undskyldte. Og i dette tilfælde burde det faktisk være nok.

Det er vel de færreste, der for alvor tror, at der har siddet nogle mennesker, som med de ondeste intentioner har gået efter at skyde et billede, der lavede grin med sorte, eller havde lyst til at være racistiske. Højst sandsynligt har en lille gruppe mennesker skudt nogle billeder til H&M’s britiske webshop og taget en dårlig beslutning. De har netop ikke været opmærksomme på, hvordan det billede kunne opfattes. Men mit bud er, at intentionerne har været uskyldige. Og det burde folk forstå, når de bliver forargede. Ét billede gør ikke H&M til racister, der skal på skafottet ved daggry.

G-Eazy i det første promobillede for den H&M-kollektion, som han nu har valgt at droppe

Vi må ændre debatkulturen

Man ændrer ikke sit verdensbillede fra den ene dag til den anden. Det vigtige er, at vi alle er åbne over for at lære og indrømme fejl, når de påpeges (som H&M har gjort), og at der ikke bliver truet med bål og brand, hver gang en fejl bliver begået. De tegner blot fronterne skarpere op, i stedet for at alle kan komme videre mere informerede og med troen på, at vi har taget endnu et skridt i den rigtige retning.

Hverken The Weeknd eller G-Eazy behøvede at vaske hænderne eller have berøringsangst for alt, der lugtede af svenske tekstiler. Desværre er vi lige nu der, hvor situationer som denne hurtigt spinner ud af proportioner, og alle, der ikke tager skarpt afstand, er medskyldige. Uden anden større sammenligning er det svært ikke at tænke på den igangværende #metoo-bevægelse her.

I går publicerede fransk films førstedame Catherine Deneuve sammen med omkring 100 andre franske kvinder et brev i Le Monde, der i sig selv er kontroversielt, men i hvert fald interessant konkluderede, at »vi intimiderer mennesker til at tale ‘korrekt’, råber dem, der ikke makker ret, på plads, og de kvinder, som afviser at bøje sig for den nye virkelighed regnes for at være medskyldige eller forrædere«.

Det er ikke svært at overføre den holdning til debatkulturen på internettet, og det bliver vi nødt til at ændre, hvis vi gerne vil se egentlig forandring. Det handler om at prøve at forstå hinanden, men med empati og med troen på, at de fleste af os vil hinanden det bedste. H&M ville bare gerne sælge noget tøj, men lavede en fejl. Forhåbentlig har de lært af det. Og der er ingen grund til at hade G-Eazy, hvis han havde valgt at gennemføre sit samarbejde med brandet.

Vi må indse, at lysten til en større verdensforståelse og til at lære noget nyt er det vigtigste – og man lærer sjældent godt, når man blot råber og bliver råbt af.

Læs også: G-Eazy dropper også H&M-samarbejde – skandalen eksploderer yderligere

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af