Fem højdepunkter fra Pitti Uomo i Firenze – fra dansk dominans til peacock-æraens ophør

Vi var på plads i den italienske modemetropol, der i sidste uge både bød på dansk dominans, inspirerende street style og et spektakulært show
Fem højdepunkter fra Pitti Uomo i Firenze – fra dansk dominans til peacock-æraens ophør
Backstage ved Y/Project-showet (Foto: Christabelle Beaudry Timmerman)

1. Y/Project lyste Firenze op

I Santa Maria Novella-kirkens gårdhave midt i Firenze var mange tusinde mennesker – fra moderedaktører til studerende – inviteret til modeshow. Her viste Glenn Martens, som en af Pitti Uomos specielt inviterede gæster denne sæson, sin AW19-kollektion for Y/Project.

Det var tydeligt, at Glenn Martens ønskede at skabe en form for demokratisk budskab med kollektionens setup (som også Virgil Abloh ønskede det i sommer med sit Louis Vuitton-show). Det eneste, som lyste tøjet og modellerne op i den mørklagte gårdhave, var nemlig, når de inviterede gæster som en samlet enhed brugte de udleverede Pitti Uomo-lommelygter til at kaste lys over kollektionen. 

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Pitti Immagine (@pittimmagine) den

Det var et chancepræget take på et modeshow, der til tider gjorde det svært at se tøjet, men budskabet var stærkt, og når modellerne trådte ud af skyggerne på catwalken, kunne man se endnu en stærk kollektion fra designeren, der har pustet nyt liv i det parisiske brand siden 2013. Flere peger sågar på ham som en af modens mest interessante og innovative profiler lige nu.

(Foto: Giovanni Giannoni, Pitti Uomo)

Glenn Martens kommer ud af samme kreative bevægelse som Demna Gvasalia. Og på samme måde som Gvasalia har gjort det hos Balenciaga og Vetements, har Martens med Y/Project etableret sig med et interessant brand-dna, hvor streetwear og en dekonstrueret æstetik møder couture i kollektioner, der altid byder på mange spændende og uventede konstruktioner.

Netop den brand-dna skinnede også igennem i Firenze i alle showets 53 indgange. Der var skulpturelle kjoler, skjorter og bukser med dobbeltlags-effekter, Fair Isle-striktrøjer samt oversize trenchcoats og jakkesæt til både mænd og kvinder.

Backstage til Y/Project (Foto: Christabelle Beaudry Timmermann/Soundvenue)

Med tilstedeværelsen i Firenze ønskede Y/Project at sætte ekstra fokus på især deres herreunivers, og Glenn Martens formåede sammen med sit team at skabe en spektakulær oplevelse på både kollektions- og showdelen, der gjorde, at Y/Project leverede Pitti Uomos største højdepunkt. 


(Foto: Christabelle Beaudry Timmerman/Soundvenue)

2. Dansk dominans og et comeback

Godt nok løber Pitti Uomo af stablen i Firenze, men den danske herremode fik for anden sæson i træk sat et tydelig aftryk på modemessen.

Igen var Pitti Uomo teamet op med den danske modemesse Revolver for at kuratere en række danske brands og deres AW19-kollektioner, der var highlightet i modemessens Scandinavian Manifesto-afsnit.

(Foto: AKAstudio – collective, Pitti Uomo)

I Scandinavian Manifesto fik vi for eksempel en forsmag på Mfpens kollektion, der bliver vist frem ved mærkets første reelle modeshow under modeugen i København om 14 dage.

Vi så også en stærk kollektion fra Tonsure, hvor designeren Malte Flagstad både havde fundet plads til klassiske signaturer fra mærket som den puffede bomberjakke og bamse-logoet, men også eksklusive håndmalede sæt og flere lyserøde styles.

Asger Juel Larsen fortæller om sit nye brand Unridden (Foto: Francesco Guazzelli, Pitti Uomo)

Vi fik også et glædeligt gensyn med Asger Juel Larsen, der debuterede med sit nye projekt Unridden. Med det kommer den danske designer til at gå i en helt ny designretning, når han har fundet inspiration i cold water-surfing, hvilket udmærker sig i kollektionen mange tekniske scuba-materialer.

Også danske brands som Soulland, Henrik Vibskov og Newline Halo med flere tog del i Scandinavian Manifesto, og der hersker ingen tvivl om, at Scandinavian Manifesto er et stærkt udstillingsvindue for de danske brands og dansk herremode generelt.

Astrid Andersen ved præsentationen torsdag aften (Foto: Christabelle Beaudry Timmerman)

Og så var der selvfølgelig Astrid Andersen, som også satte et solidt dansk aftryk på Pitti Uomo, da hun debuterede med sit nye designprojekt i samarbejde med Fila. Her blev vi præsenteret for en overraskende minimalistisk kollektion, hvor der både var elementer af den sportswear, der dominerer både Astrid Andersen og Filas designhistorik, mens der også var strik, tailoring og lange pels-lignende frakker.

Læs vores reportage fra præsentationen af Fila Fjord her.


(Foto: Christabelle Beaudry Timmermann/Soundvenue)

3. Peacock-æraen på Fortezza da Basso er slut

I Pitti Uomo-regi har man – så længe jeg kan huske – altid kunnet sætte lighedstegn mellem Fortezza da Basso (lokationen for modemessen Pitti Uomo) og de såkaldte peacocks, der med deres pyntesyge stil bestående af farverige jakkesæt, spidse lædersko, store hatte, pelsjakker og alt for mange accessories har kæmpet en kamp om street style-fotografernes opmærksomhed.

Men noget tyder (heldigvis) på, at peacock-æraen nu definitivt er slut.

Når man bevægede sig rundt på Fortezza da Basso denne sæson, mødte man langt fra det samme antal af påfugle, der ellers normalt plejer at løbe med megen opmærksomhed, når man kigger rundt på pladsen. I stedet var der et mere afdæmpet, men stilfuldt præg over størstdelen af modegæsternes personlige stil, hvor fokus i høj grad var rettet mod detaljerne. 

(Foto: Christabelle Beaudry Timmermann/Soundvenue)

Pitti Uomo er et samlingspunkt for et interessant og alsidigt stilmix, hvor der i højere grad end ved nogle andre modeuger både er plads til tidens streetwear-bølge og dobbeltradede jakkesæt i tweed. Og det er netop det, der gør gadestilen så unik og inspirerende under Pitti Uomo –  nu uden for meget støj fra påfuglene. 

Du kan se meget mere street style fra Pitti Uomo HER.


(Foto: Giovanni Giannoni, Pitti Uomo)

4. Et muligt koreansk gennembrud

Som en modreaktion på hele den bølge af streetwear, som har domineret modelandskabet de sidste mange sæsoner (og som stadig gør det), har vi set flere brands som eksempelvis Noah, Beams Plus og United Arrows byde ind med styles og kollektioner, som har haft en mere preppy referenceramme.

Netop det preppy/amerikanske 60’er-univers blandet med bløde militaristiske referencer var essencen i kollektionen hos det koreanske brand Beyond Closet, der havde fået muligheden for igen at afholde et af de få modeshows under denne sæsons Pitti Uomo.

(Foto: Giovanni Giannoni, Pitti Uomo)

Her leverede det koreanske brand en interessant kollektion, hvor det især var det konceptuelle i den, der gjorde den til et af Pitti Uomos højdepunkter.

Der var skæve takes på tweed-jakkesættet, sejlerinspirerede peacoats, silketørklæder om halsen på de fleste modeller, Prince of Wales-tern og stribevis af quiltede elementer, som kun fik endnu mere aktualitet takket være den styling, som showets stylist, Gary Armstrong, moderedaktør på Britsh GQ, tilførte kollektionen.

(Foto: Giovanni Giannoni, Pitti Uomo)

Med Ader Error som en af frontfigurerne, er den koreanske modescene for alvor begyndt at spire i Europa, og det bliver interessant at se, om Beyond Closet kan være et af de næste brands, der bryder igennem. Looket i kollektionen føltes i hvert fald aktuelt og forfriskende, og showet var samtidig støttet af Concept Korea, der promoverer nogle af de koreanske designere, de tror mest på.


Nick Wooster (Foto: Christabelle Beaudry Timmermann/Soundvenue)

5. Nick Wooster fortsætter samarbejdet med Paul & Shark

Vi slutter med et designsamarbejde, der gik en anelse under radaren, første gang det blev sluppet løs. Men en af de mest toneangivende street style-profiler i herremoden det sidste årti, Nick Wooster, viste under Pitti Uomo sit andet udspil i colab’et med det italienske sportswear-brand Paul & Shark.

»Det er en kollektion, der tager udgangspunkt i min egen stil. Det er noget, jeg vil gå med«, fortalte Nick Wooster os, da vi mødte ham i Firenze for skyde et par billeder til vores street style-serie.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Paul & Shark Official (@paulsharkofficial) den

Den nye kollektion i samarbejde med Paul & Shark byder på en stærk farvepalette med flere styles i pink, neon og sort/hvide skaktern, som street style-fotograferne ivrigt forevigede både foran og på pladsen ved Pitti Uomo, når Nick Wooster alle fire dage var klædt i kollektionen fra top til tå (med undtagelse af sneakers).

(Foto: Alexander Gram)

Woosters samarbejde med Paul & Shark skal puste nyt liv i mærket og gøre det mere aktuelt i en modekontekst. Og kollektionen ramte også plet på flere områder. Der var blandt andet adskillige progressive bud på de cargo-bukser, der var en af de største tendenser, vi så i kollektionerne hos mange brands i Firenze.

Derudover bød samarbejdet på flere gode bud på de lange dynejakker, der også kommer til at dominere modebilledet, når vi igen rammer næste efterår og vinter. I den kategori fandt vi også kollektionens mest opsigtsvækkende item, nemlig den metalliske og detaljerige dynejakke, som Nick Wooster selv havde på, da vi skød billeder af ham. Kollektionen lander til efteråret.

Læs også: Street style: De bedste looks under modeugen i Firenze

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af