Gucci kommenterer på models catwalkprotest under Milan-show: »Det symboliserer samfundets begrænsning af individualitet«

Gucci kommenterer på models catwalkprotest under Milan-show: »Det symboliserer samfundets begrænsning af individualitet«
Modellen Ayesha Tan-Jones, aka YaYa Bones, under Gucci-showet i søndags. (Foto: Jacopo Raule/Getty Images)

Det kan godt være, at Alessandro Michele nedtonede sit maksimalistiske modeunivers en smule under søndagens SS20-show i Milano, men det endte med at være noget helt andet, der løb med opmærksomheden.

Under showets start var det nemlig en række modeller i kedeldragte, der var designet til at minde om spændetrøjer, som indtog catwalkens løbebånd. Sammen med dragterne og rummets sterile hvide look og skarpe lys blev tankerne sendt mod psykiatrien, hvilket også var formålet, fortalte Michele bagefter.

En af modellerne i de hvide dragter på catwalken var dog ikke klar på designerens kunsteriske inspiration. Så da modellen Ayesha Tan-Jones, aka musikeren YaYa Bones, indtog løbebåndet var det med hænder hævede og ‘Mental health is not fashion’ skrevet i håndfladerne.

»Stigmaet omkring mental sundhed bør slutte«, skrev Tan-Jones efterfølgende i et Instagram-opslag. »På verdensplan lider en ud af fire af mentale problemer, og LGBTQIA+-individer er tre gange så udsatte for at lide af mentale sindslidelser. Fire gange så mange LGBTQIA+-unge forsøger at begå selvmord, oplever selvmordstanker eller begår skade på sig selv sammenlignet med heteroseksuelle unge«.

Ayesha Tan-Jones. (Foto: Jacopo Raule/Getty Images)

Tan-Jones er selv nonbinær og mener, at det er skadeligt og ufølsomt af Gucci at alludere til mentale problemer i et flygtigt modeøjeblik.

»Det er dårlig smag af Gucci at bruge spændetrøjer og outfits, der er inspireret af patienter med psykiske lidelser, mens de bliver kørt ud på transportbånd som stykker af fabrikskød«, skriver Tan-Jones yderligere. »At præsentere folks kamp som props for at sælge tøj i tidens kapitalistiske klima er vulgært, fantasiløst og stødende mod de millioner af mennesker rundt om i verden, der kæmper med disse problemer«.

En af de åbnings-looks under Gucci-showet. (Foto: Jacopo Raule/Getty Images)

Gucci har efterfølgende kommenteret på sagen af flere omgange. På Instagram skriver brandet blandt andet, at de hvide åbnings-looks ikke vil blive sat til salg, men udelukkende var produceret til showet, mens en officiel pressemeddelelse ifølge Dazed lød:

»Showet repræsenterede, hvordan samfundet i dag kan have evnen til at begrænse individualitet, og hvordan Gucci er modsvaret. Det var en rejse fra konformitet til frihed og kreativitet. Uniformer, utilitaristisk tøj, som spændetrøjer, var inkluderet på catwalken som den mest ekstreme version af restriktioner udført af samfundet og dem, der kontrollerer det. De hvide outfits var et statement for modeshowet og en del af en performance på den måde, at de skabte en kontekst for, hvad der fulgte efter«.

Læs også: Gucci taler for kvinders ret til abort med ny kollektion – følger op på situationen i USA

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af