Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch

Historien om The Velvet Underground rummer nok stof til en roman, en film og en rus herfra og til evigheden. Den forhutlede start inden den alfaderlige Andy Warhol fik sine konceptuelle fingre i bandet og førte dem ind i New Yorks ypperste kunstkredse. Intrigerne mellem Lou Reeds ego og John Cales avantgardisme, der endte i Cales fyreseddel. Den isvinter-smukke Nico, som tilførte de sortklædte klasse indtil hendes og Reeds amourøse forhold falmede. Senere Reeds rejse fra dyster undergrundshelt til feteret rockstjerne, Nicos narkoslidte død i et ferieparadis og bandets sporadiske forsøg på genforening. Legenden lever – ligesom musikken…

Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch har nu redigeret en utraditionel samling tekster, forfattet af alt fra benovede gymnasieelever til elitære universitetsprofessorer. En kronologisk og altomfattende gennemgang af VU-sagaen må man altså kigge langt efter i ‘Loaded’. Til gengæld får man skribenternes personlige indgangsvinkler til det legendariske band.

Blandt de mere interessante indslag er Dan Turèlls fragmenterede tanker omkring VU-universet, der på én gang er informative og poetiske, samt de vidende betragtninger signeret garvede musikskribenter som Kim Skotte, Bo Green Jensen og Lynggaard selv. Torben Sangild undersøger gruppens flossende støj, imens Per Reinholdt Nielsen trækker en rød tråd op gennem musikhistorien og alle de bands, som VU har inspireret.

Men så er der alle de mere personlige tekster, der i deres essay-form kan blive lidt navlepillende og banale. Hvornår blev skribenten første gang høj til ‘Heroin’? Hvem lå under dynen ved siden af, da ‘Pale Blue Eyes’ akkompagnerede fuglenes morgensang? Og så videre. Når personligheder som Benn Q. Holm eller T.S. Høeg fører pennen, kan det fungere, men i længden savner man kød på spydet. En Velvet-begynder vil nok føle, at pladsen kunne være brugt lidt bedre.

Lou Reed, John Cale, Nico, Moe Tucker, Doug Yule og Sterling Morrison skabte sammen et helt unikt narkotikum, der stadig kan købes i enhver pladebutik til en overkommelig pris. The Velvet Underground solgte ikke mange plader i deres levetid, men myten er jo, at alle der købte ét af deres kun fire egentlige album, selv gik ud og startede et band. The Velvet Undergrounds betydning kan ikke overvurderes.

Omend lidt ufærdig, så er ‘Loaded’ en fin introduktion til en af de vigtigste grupper i musikhistorien, med tilstrækkelig mange ukonventionelle vinkler til også at kunne interessere en garvet fan. Men som redaktørerne selv skriver i bogens forord: “Det er i sidste ende musikken, det handler om. Hør dén”.

Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch. 'Loaded - om The Velvet Underground, Lou Reed, John Cale, Nico'. Album. Informations Forlag.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af