Major Lazer

På deres ulideligt længe ventede andet album, indfrier den åbentsindede producer Diplo og hans nye venner stort set alle forventninger, og giver universet endnu en genreforvridende og vitaliseret dancehall-vision. Major Lazer formår at tage et endnu større skridt ud af den traditionelle dancehallboks end på forgængeren og alligevel demonstrere total overlegenhed ud i genrens sædvanlige virkemidler.

I forsøget på at nedbryde de gængse dancehall-konventioner, har Major Lazor alliereret sig med en sand hær af indie-helte. Den storhittende ballade ’Get Free’ med Amber Coffman fra Dirty Projectors har sat standarden højt, og med hver deres krøllede indspark fører folk som Ezra Koenig fra Vampire Weekend og den canadiske furie Peaches os endnu længere ud ad de skæve tangenter. Koenig snøvler sig igennem en totalt stenet, men stærkt melodisk kærlighedserklæring på ’Jessica’, mens Peaches via ’Scare Me’ storskryder om kap med Timberlee på et hårdtpumpet, ja nærmest punket dancehall-beat.

Læs også: Se videoen til ‘Get Free’

Al ære og respekt til nytænkningen, men Major Lazers kvaliteter folder sig først ud i fuldt flor i det øjeblik, de kaster sig ud i mere traditionel dancehall og reggae. ’Watch Out For This (Bumaye)’, med dancehall-stjernen Busy Signal som styrmand, går med sit dybt huggende beat lige i basarmen på fyrene og med sit øjeblikkeligt fængende horn-riff direkte i hofterne på pigerne. Og ’Playground’ er en dubbet og vuggende samfundsrevser, leveret med sikker vokal af de mindre kendte Bugle og Arama.

Gæstelisten på ’Free the Universe’ er temmelig vanvittig og peger i så forskellige retninger, at man godt kunne frygte det totale lydlige kollaps. Men at tre-fire af pladens numre falder lidt igennem skyldes i højere grad tidens trap-inspirerede klubmusik end de bredt favnende gæsteoptrædener. Legender som Elephant Man, Vybz Kartel og Ward 21 bliver, trods stærke vokalpræstationer, desværre klemt inde i en kakofoni af fræsende synth og stampende march-beats.

Læs også: Guide: Hør Diplos 10 vigtigste produktioner

Mere positivt overraskende er det, at 90’er-dinosauren Shaggy i selskab med det nye stjerneskud Wynther Gordon på ’Keep Cool’ giver et særdeles vellykket bud på, hvordan en dubstep-inspireret popsang skal skæres anno 2013. Taylor Swift og Justin Bieber kunne lære en del her – ja, alle musikere og musikelskere kunne lære et og andet af Major Lazer. Først og fremmest at genreopdeling er en uddød race, så længe man har en klar mission for, hvad man vil med sit musikalske virke.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Major Lazer. 'Free the Universe'. Album. Mad Decent/Warner.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af