Vi kårer: Ukendt Kunstners 10 bedste sange – rangeret

Vi kårer: Ukendt Kunstners 10 bedste sange – rangeret
Jens Ole McCoy og Hans Philip.

I søndags offentliggjorde Ukendt Kunstner deres opbrud via en ny dokumentarserie på DR3, og efter en række kommende koncerter er det endeligt slut for hiphop-duoen.

I mere end fire år har Hans Philip og Jens Ole McCoy med en støt flydende strøm af fængende hits og narkotisk distancerede skæringer forsynet især unge danskeres liv med et soundtrack, der sitrer af både melankoli, bristede chancer og selvransagelse – med andre ord lydspor til weekendnætterne, den efterfølgende blå søndag og ikke mindst den forbandede kærlighed.

Det er et vemodigt farvel, men afskedstid afføder som regel også mindeværdige tilbageblik. Her kan vi trøste os med, at duoen efterlader sig et umådelig stærkt eftermæle. Gode numre er der selvsagt mange af, men her skærer vi ind til benet og kårer duoens ti mest markante tracks, der på den ene eller anden måde har defineret Ukendt Kunstner som fænomen.

Viften af kriterier for at lande på den endelige top-10 har været forskelligartede. Med det sagt har der naturligvis også været elskede numre, der lige nøjagtig ikke landede på vores rangering. Det drejer sig eksempelvis om Jens Oles instrumentale mesterværk ’M.A.E.R.S.K.’ og Hans Philips lyriske kolbøtter ’De sataniske vers’ og ’Lange nætter’, som begge er satans fede, men lidt for korte.

Selv om vi kommer omkring alle udgivelserne – ep’er såvel som langspillere – vil den opmærksomme læser formentlig bemærke, at hele fire numre fra ’Neonlys’ optræder. Og det er ganske enkelt fordi, at ’Neonlys’ bare er og bliver makkerparrets bedste album.

Without further ado…

10. ‘Fortæl dem’ feat. Lord Siva (‘Forbandede ungdom’)

‘Neonlys’ var blottet for features, men duoens tre andre udgivelser byder alle på få, nøje udvalgte gæster, der får lov at sætte præg på Ukendt Kunstners særegne lyd. Fornemt gik det til på ‘Fortæl dem’, der viste sig som et af de stærkeste numre på makkerparrets anden plade takket være glitrende, lillabadet r’n’b, der blev hjulpet enormt meget på vej af Lord Sivas bidrag til både hook og vers. Lyrikken kan meget vel læses som en flugt fra konstant mediebevågenhed, men ’Fortæl dem’ fyrede i sidste ende kun mere op for det opmærksomhedsbål, alle tre artister forinden havde startet.

Her skulle der være en Spotify-player, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. ‘Overleve’ (‘Den anden side’)

Det er slående på en næsten rørende måde, at det sidste nummer på den sidste Ukendt Kunstner-udgivelse er tæt på deres mest positivt stemte sang nogensinde. Her handler det om noget så rent som håb – ikke penduleringen mellem rus og depression.

»Solen den står altid op i morgen / og når den gør får du det bedre / hver dag er en ny dag / så vi kæmper for at overleve«, lyder det ømt fra Hans Philip, og sammen med sangens næsten glade klaverakkorder bliver teksten en ret perfekt afslutning på hele makkerparrets diskografi, der i den grad har budt på psykiske op- og nedture. Når alt kommer til alt, hvor meget lort du synes, du har gået igennem, så står solen op i morgen.

Her skulle der være en Spotify-player, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ‘Neonlys’ (‘Neonlys’)

Sjovt nok landede den titulære førstesingle fra ’Neonlys’-albummet æren som P3’s Ugens Uundgåelige, som Hans Philip i anden linje ganske rigtigt efterspørger. Og det kom heller aldrig som nogen overraskelse. Hvor resten af albummet tog en delvist sløret og (i dansk sammenhæng) småeksperimenterende drejning, havde singlen alle de mere letfordøjelige hitforudsætninger, som duoen med ‘Neonlys’ blev synonym med: Et fængende omkvæd, et dejlig tempereret flow og kølig new wave-synth – springpunkter der så sandelig gjorde navnet Ukendt Kunstner til allemandseje.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ‘Soma’ (‘Den anden side’)

En yderst begejstret modtagelse ventede ’Soma’, da den ramte æteren i form af en (højt værdsat) live-version til P3 Guld anno 2015 – et halvt år inden svanesangen ’Den anden side’. Som så mange gange før bar sangen en tungsindighed, der for Ukendt Kunstner ikke var noget banebrydende, men de havde aldrig før prøvet kræfter med så indelukket en stemmebetoning og så klaustrofobisk en tekst. Titlen betyder ganske enkelt ’krop’ og refererer til den kødelige smerte, Hans Philip i elegien forgæves flygter fra udstyret med rungende robotrøst og knugende ærlighed.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ‘Profetien’ (‘Neonlys’)

På ’Neonlys’ stod de gode numre i kø, men det er i dag svært at forestille sig en mere passende intro end ’Profetien’. På under tre minutter formåede denne åbner at kapre mange lytteres udelte opmærksomhed med tåget drømmesaxofon og to af Hans Philips utvivlsomt bedste vers. At ’Profetien’ her på falderebet viser sig at være af synsk beskaffenhed – »Hvis du en dag forlader scenen og de støjende piger / fordi du ikk’ ku’ klare at se dig selv i øjnene mere« – er jo bare prikken over i’et.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ‘Kolumbine’ (‘Hælervarer A’)

At Hans Philip alle dage har haft et strabadseret forhold til den uransagelige kærlighed er vist svært at fornægte, men ’Kolumbine’ påpegede til gengæld allerede i duoens spæde start, at det udelukkende var en kreativ force. Sangen viste sig at blive noget af det allertætteste, drengene nogensinde ville komme på groovy, underspillet nutidsfunk – hør bare baslinjen og den raslende percussion – og så anede man her, blandt legesyg og gadefilosofisk lyrik, at HP besad en kynisk selvironi under den muterede stemmeføring. Basalt set formindsker han på ’Kolumbine’ sig selv til en overmodig hofnar.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ‘Fucking nummer’ (‘Neonlys’)

’Fucking nummer’ indeholder en kløgtigt selvrefererende metatyngde, eftersom den ironisk nok endte med at blive alle andres fucking nummer kort efter udgivelsen af ’Neonlys’. Men skæringen kunne mere end bare det. Sangen bevisliggjorde den usædvanlige ekvilibrisme, Jens Ole og Hans Philip i fællesskab besidder, når højtflyvende rim om fordummende byture, stoffer og livet i overhalingsbanen slår pjalterne sammen med en saxofons disede eftertænksomhedsnøl og knitrende hi-hats. Pludselig fik »Jeg’ endnu en dag ældre, men jeg føler, jeg bli’r dummere« et meningsfuldt eftersmæk.


3. ‘Stein Bagger’ feat. Sivas (‘Forbandede ungdom’)

Selv om Ukendt Kunstners bread and butter i historien går ned som gennemgående melankolsk bittersødme lavet i moltoner, demonstrerede de med ’Stein Bagger’, at de også mestrede den mere drengerøvede skurkerolle ved at hive Sivas med på et klokkesvingende trap-monster, der sjældent har set mage i dansk musik. Det var nok også grunden til, at ’Stein Bagger’ velsagtens kunne tage prisen som årets mest spillede sang på Roskilde Festival i det herrens år 2014, da den udkom på ’Forbandede ungdom’.

Her skulle der være en Spotify-player, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ‘Langt væk’ (‘Neonlys’)

At det stærkeste nummer på ’Neonlys’ er en otte minutter lang eksistentiel fordybelse i selvet var der nok ikke mange, der på forhånd havde regnet med efter ‘Hælervarer’. Alligevel giver ’Langt væk’ førstepladsen hårdnakket kamp til stregen i kapløbet om Ukendt Kunstners bedste nummer til dato.

Dette track skulle senere vise sig at blive et langtidssimrende og yderst velstøbt pejlemærke for begge artisters videre kunnen og færden. Makkerparret var så småt begyndt at ane bagsiden af den celebre medalje oven på opmærksomheden, som ’Hælervarer’ bragte med sig, og netop derfor ser alt ud til at spille rent kunstnerisk på ’Langt væk’. Philips »Min ven siden 1988 / men hvor er du nu?« er kontemplativ selvindsigt på højeste plan, og det var først med ’Langt væk’, at poeten for alvor begyndte at stille spørgsmålstegn ved duoens (dengang) nye levevej.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ‘København’ (‘Hælervarer A’)

Der er ingen vej udenom: ’København’ er på alle måder indbegrebet af Ukendt Kunstner som fænomen. Det ultimative Ukendt Kunstner-nummer og inkarnationen af projektets sjæl. Ikke alene er det sangen, der for mere end fire år siden katapulterede makkerparret ud på den forunderlige musikalske rejse, der nu desværre går på hæld. Det er også Hans Philips og Jens Ole McCoys bedste præstation på henholdsvis narrativet og produktionen.

Det skurrende trommespor, den røgslørede synth, selv Murros sirupsvædede omkvæd – alt sammen en formfuldendt atmosfære, der i sin fortryllende sammenlodning formåede at forbløffe næsten alle landets hiphop- og r’n’b-fans ved at agere ideel lydbund til Philips analogi mellem hovedstaden og kvindekønnet. Den Dan Turèll’ske romantik om en uudslukkelig kærlighed til København vil for evigt stå som den endegyldige mindesten for Ukendt Kunstners eftermæle. For i sidste ende er det hér – i den neonoplyste og djævelske, danske hovedstad – at al inspirationen blev opsuget og nedfældet.

Læs også: De vigtigste citater fra Ukendt Kunstner-dokumentaren: »Det er kun fordi det slutter, at det er fedt«

Læs også: Ukendt Kunstner siger farvel til fansene: »Tak for at have gjort de sidste fire år, de bedste år i vores liv«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af