Hold øje med: Tre grunde til at soulede Amber Mark er din nye yndlingssangerinde

Sorg og glæde går hånd i hånd hos Amber Mark, der præsenterer en elegant mikset genrecocktail med elementer fra soul, pop, r’n’b og sågar indisk musik. Her er tre gode grunde til, hvorfor du skal lytte til Amber Mark. Lige nu.

1. Du har brug for et skud poppet tribal-soul til din hverdag

Den amerikanske sanger og producers debut-ep ‘3.33am’ udkom i maj og er en popperle af kaliber, man ikke støder på så tit. Selv beskriver Amber Mark sin musik som ‘tribal-soul’ – et musikalsk univers med elementer fra indisk musik kombineret med en soulet, poppet sangskrivning. Hvis du er typen, der har haft optur over Lianne La Havas og Laura Mvula, er Mark virkelig ikke et dumt bud på en ny besættelse.

‘3.33am’ blev født ud af en stor sorg, der indtraf, da Marks mor døde i 2013. Ep’ens syv sange gennemgår de stadier af sorg, hun siden har oplevet, og på trods af det ret tunge emne, besidder udgivelsen en lethed og legesyge, som adskiller hende fra sine musikalske sidestykker.

På numre som ‘Monsoon’ og ‘Can You Hear Me’ gemmer der sig en virkelig fin halvbedrøvet optimisme under de upbeat produktioner, og det gør Amber Marks personlige historie til en ret rørende fortælling. Samtidig er der også gjort plads til regulære popbangers, som virkelig har hitpotentiale. Hør ‘Lose My Cool’, hvis du skal overbevises.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Du kan ikke sidde stille til singlen ‘Heatwave’

Singlen ‘Heatwave’ er seneste udspil fra Amber Mark, og der er virkelig gang i den. Der er percussionister på overarbejde, men ellers er nummeret kun båret af et enkelt bas- og klaverriff og omkvædets catchy hook »heat – wave«. Nummeret formår at være ekstremt simpelt og komplekst på samme tid – en dansefest af dimensioner.

Det eneste beklagelige er, at vores heads-up først kommer nu midt i september, for ‘Heatwave’ er et udpræget sommernummer – sangen til dit poolparty, dine vin-på-altanen-aftener, sangen til cykelturen, you name it. Desuden er musikvideoen ligesom resten af Amber Marks videoer en fryd for øjet med masser af farver, sommer og feststemning.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Apropos dansabelt, skal du heller ikke snydes for DJDS’ single ‘Trees On Fire’, hvor Mark er med som gæst. Et ligeledes virkelig solidt popnummer, som vi kårede til top track tilbage i juni – her leverer Mark en stærk vokalpræstation.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Indien (altså landet) fylder for lidt i din musiksamling

Amber Mark har boet fire år af sin barndom i Indien med sin tyske mor Mia Mark, hvilket er en tydelig inspirationskilde i hendes musik. I ‘Monsoon’ udgør den dybe tabla, de små sitar-figurer og den tilhørende video en flot helhed, og ikke mindst er teksten en smuk fortælling om sorg og tab, hvor Marks mors stemme også optræder. De indiske elementer går igen i flere af numrene på ‘3.33am’.

At bruge indiske og mellemøstligt klingende instrumenter i popmusik er Amber Mark absolut ikke den første, der har gjort; Mø gjorde det på ‘Kamikaze’ og ‘Lean On‘, M.I.A gjorde det på ‘Bad Girls’, Beyoncé legede Bollywood-stjerne i Coldplay-nummeret ‘Hymn For the Weekend’, og i midten af 00’erne var der en hel bølge af kunstnere – eksempelvis 50 Cent og Missy Elliot – som havde orientalske melismer og tablas som go-to-gimmicks (tjek  ‘Candy Shop’ og ‘Get Your Freak On’).

Visuelle og musikalske mellemøstlige udsmykninger er i vesten blevet et misbrugt og ret ofte meningsløst eksotisk virkemiddel, men Amber Marks brug af den indiske musiktradition hæver sig over blot at være en karikeret gimmick fra de varme lande. I stedet bliver det en rigtig fin hyldest til Mia Mark.

Læs også: Hold øje med Marcus Gordon: »I dag forsøger dansk pop ofte at efterligne noget andet«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af