Udmelding fra statsministeren er en nedslående prognose for sommerens musikfestivaler

Udmelding fra statsministeren er en nedslående prognose for sommerens musikfestivaler
Orange Scene på Roskilde Festival. (Foto: Kasper Månsson/Soundvenue)

Siden denne artikel blev publiceret mandag kl. 11:19 har statsminister Mette Frederiksen forlænget myndighedernes forsamlingsforbud til og med august, hvilket betyder, at sommerens musikfestivaler effektivt er aflyst.

Da Mette Frederiksen søndag aften stillede op til interview med Kåre Quist i ’21 Søndag’ på DR1 om status på corona-krisen, hang de fleste danskere formentlig håbefuldt ved hvert et ord, efter sidste uges udmelding om en snarlig gradvis genåbning af landet.

Men meldingen var klar – og dermed også nedslående for de mange, der håber på en forløsende festivaloplevelse på Heartland, Northside eller Roskilde Festival til sommer: Genåbningen kommer til at ske langsomt, og en tilbagevending til normaltilstanden med store forsamlinger af mennesker har lange udsigter.

»Jeg tror ikke, at det vi kan kalde det normale liv, vi havde før coronaen ramte os, at det kommer tilbage inden for en overskuelig fremtid. Desværre. [ … ] Det kommer til at skulle fortsætte i lang lang tid«, sagde Mette Frederiksen blandt andet.

Dertil fulgte Kåre Quist op: »Det de siger med, at der kan gå mange måneder, halve år, før vi måske går til fyldte festivaler, et fyldt Parken, giver hinanden hånden til en stor kongres, eller alle kan arbejde samtidig, det er du vel nødt til at planlægge efter?«

»Ja, det er vi. [ … ] Jeg ser ikke for mig, på noget der minder om en kort bane, at alle børn kan komme i skole, eller at alle unge kan komme i gang med uddannelsen«. [ … ]»Vi kommer heller ikke til at kunne klumpe os sammen i tog og busser og metro, som vi har været vant til eller stå rigtig mange mennesker meget meget tæt og holde en god fest sammen. Verden er forandret, vores hverdag kommer til at være forandret«, sagde statsministeren.

Formuleringer som »lang lang tid« og »ikke på den korte bane« efterlader stadig plads til fortolkninger, men med henholdsvis syv og otte uger til Heartland og NorthSide og 11 uger til Roskilde Festival, kræver det en stædig optimisme at holde liv i håbet.

For nyligt blev regeringens kompensationsordning for koncert- og festivalarrangører, der må aflyse grundet forsamlingsforbudet, desuden forlænget til 9. juni. Hvis selve forsamlingsforbudet også strækker sig så længe, vil det blandt andet betyde, at Heartland, Tinderbox og Northside kan blive tvunget til at aflyse. Fortsætter forbudet meget længere, kan det gå udover Roskilde.

»Ligesom alle andre følger vi udviklingen nøje og afventer en plan for, hvordan og hvornår Danmark skal åbnes igen. Statsministerens udtalelser søndag aften ændrer ikke som sådan ved dette. Vi har ansvaret for at skabe en sikker og tryg festival for alle deltagere, og planlægningen foregår i tæt samarbejde med myndighederne. Deres anvisninger er afgørende for, hvorvidt der bliver en Roskilde Festival til sommer«, udtaler Roskilde Festivals talskvinde, Christina Bilde, blandt andet til Soundvenue.

Soundvenue har også kontaktet Heartland, Northside og Tinderbox for at høre om eventuelle planer for at aflyse eller rykke datoer, men ingen af festivalerne har ønsket at kommentere statsministerens udtalelser på nuværende tidspunkt.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af