1. Der mangler en stor, relevant, aktuel, generationsdefinerende superstjerne i toppen af plakaten
Ja ja, nogle vil sikkert sige, at det er ligemeget, om Roskilde har det der store, aktuelle stjernenavn på toppen af plakaten. En Taylor Swift eller Kendrick Lamar, som hovednavnene hed i de aflyste år 2020 og 2021. Eller en Billie Eilish for nu at drømme endnu videre.
Men det giver nu bare noget særligt, når der er et navn af den kaliber, der indtager Orange Scene.
Dua Lipa og Post Malone er begge store stjerner, og Tyler, the Creator er en af sin generations vigtigste hiphopartister. Men de er bare ikke superstjerner af den der allerhøjeste karat. Sådan en mangler Roskilde-plakaten i 2022.
2. Det amerikanske indierock-program er spot on
En eviggyldig Roskilde-disciplin er at dykke ned i diverse strømninger i programmet og finde ud af, hvor der mangler lidt krydderi i sovsen – og hvor den er ramt lige i røven.
For eksempel har Roskilde booket en helt igennem kanon pulje af aktuelle navne fra den amerikanske indierock og alle de tråde og kroge, som den betegnelse efterhånden indebærer.
Fra Big Thief, Snail Mail og Phoebe Bridgers til Mitski og St. Vincent. Det holder fanme.
3. TikToks Y2K-fascination rammer Roskilde
Vi mistænker lidt Roskilde Festivals bookinghold for at have tilbragt de sidste par kedelige karantæneår med at være pænt meget på TikTok.
Med PinkPantheress, Slayyyter og Ashnikko har de i hvert fald booket en række af de artister, som laver den type Y2K-fascineret (hyper-)pop, der dominerer på den for tiden så hypede platform.
Godt gået Roskilde, det er sådan, man holder sig ung! Så længe I ikke starter en Orange Challenge eller sådan noget. Åh nej, det kommer så meget til at ske, gør det ikke?
4. Thomas Helmig står stadig derude og banker på
Dansk pop regerer på Orange i år! Drew Sycamore åbner scenen, Jada holder nattefest på den, og så kommer dansk pops grand old man, Thomas Helmig, også forbi.
Helmig var også booket til begge aflyste festivaler i 2020 og 2021, og han står altså stadig derude og banker på. Til sommer bliver han endelig lukket ind, og selv om Helmig har spillet på Roskilde flere gange før, så har det altså ikke lige passet ind i profilen de seneste mange år. Det gør det så i 2022.
5. Roskilde elsker poprap
I mange år var Roskilde Festival kendt for især at elske old school-hiphop. Men den seneste tid er festivalen også i ny og næ gået i den helt anden grøft.
Som i 2016, hvor hovednavnene var glatte poprappere som Macklemore og Wiz Khalifa. Eller som i år, hvor Jack Harlow, Post Malone og Rae Sremmurd pryder plakaten.
I år er det måske lige lovlig langt ovre i den fluffy ende af hiphopspektret – især nu, hvor Kendrick Lamar ikke kommer som modvægt. Men så kan man jo kigge længere nede på plakaten.
6. Den alternative hiphop sprudler
Nu skal man selvfølgelig ikke generalisere alt for meget om et program, der dækker 134 kunstnere. Der er jo også navne som Tyler, the Creator og Megan Thee Stallion på toppen af plakaten.
Men går man gerne langt uden om al hiphop, der smager den mindste smule af pop, så kan man med fordel dykke ned i plakatens mindre luftlag, hvor man finder navne som Little Simz, Sampa the Great, Backxwash og Moor Mother. Det er alternativ hiphop, der kan og vil noget andet end at indtage hitlister.
Alt i alt er årets hiphopprogram årsag til stor debat – se bare denne artikel, hvor to Soundvenue-skribenter er hamrende uenige.
7. Indie-dinosaurernes indtog
Nostalgi kommer i mange former og farver, og som årene går, bliver nogle kunstnere jo automatisk mere nostalgiske.
Mens én generation vil kigge på Robert Plant, vil en anden kigge mod The Strokes – det fænomenalt legendariske debutalbum ‘Is This It’ er jo efterhånden 21 år gammelt!
Det er en ny slags indie-nostalgi, hvor også navne som Modest Mouse, The Whitest Boy Alice og Jimmy Eat World spiller ind. Hvem kommer for at høre de nye sange? Ingen.
8. Det elektroniske program mangler noget oomph
Ja, vi har The Blaze, Kelly Lee Owens og Fred Again.. Alle tre stærke bookinger (og der er selvfølgelig mere end det).
Men hvis det mere eller mindre er de tre største navne inden for elektronisk musik på Roskilde-plakaten, betyder det så ikke, at det er et felt, der har brug for en smule forstærkning i de 15-20 navne, som endnu mangler på hovedprogrammet?
9. Vækstlaget er meget stærkt
Den lange pause siden sidste festival betyder, at Roskilde Festival i princippet kan præsentere tre års vækstlag i opvarmningsdagene, og det kan mærkes på kvaliteten.
Du kan blandt andet opleve spændende talenter som Brimheim, Bbybites og Barbro – og så har vi endda begrænset det til stærke nye artister, der starter med B!
Selv om det kun er halvdelen af navnene til de indledende dage, der er offentliggjort – Roskilde venter retmæssigt med resten for at få de helt friske artister med – er vækstlagsprogrammet allerede pænt fantastisk. Så du skal selvfølgelig ikke vente til onsdag med at komme.
For så går du glip af Dayyani, Debbie Sings og Dopha. Og igen: Det var endda kun navne, der starter med D!
10. Erlend Øye – nu to gange!
Vi regnede med, at Erlend Øye og hans melankolske festkumpaner i The Whitest Boy Alive ville blive genbooket til Roskilde Festival.
Vi regnede ikke med, at den dybt elskværdige proto-hipster fra Norge ville være at finde to steder på plakaten. Men nu kommer han altså også forbi med den gendannede hyggeduo over dem alle, Kings of Convenience.
Dén dobbeltbooking rejser spørgsmålet: Kan man få for meget Erlend?
Svaret er et rungende NEJ!
Book ham for Guds skyld også solo, så han kan spille 2003-pladen ‘Unrest’. Eller til noget nattehalløj, hvor han kan genskabe magien fra det legendariske ‘DJ-Kicks’-mixalbum fra 2004.
Hvad er bedre end to Erlend Øye-koncerter? Tre Erlend Øye-koncerter!
Alt om Roskilde-plakaten:
– Roskilde Festival afslører 92 nye navne
– Se dagsplanen for hele årets Roskilde-program
– Debat: To Soundvenue-skribenter er hamrende uenige om årets hiphopprogram
– Vores 11 favoritter ud af plakatens 92 nye navne
– Roskildes musikchef udpeger syv navne, der definerer årets program