Kontroversielle Shooter Gang ved præcis, hvad de gør, når de iscenesætter sig selv som Danmarks hårdeste rapgruppe

Det er en kalkuleret provokation, når Aarhus-gruppen starter deres nye album med at rappe om at dræbe.
Kontroversielle Shooter Gang ved præcis, hvad de gør, når de iscenesætter sig selv som Danmarks hårdeste rapgruppe
Shooter Gang. (Foto: Nikolaj Gyldenløve/PR)

KOMMENTAR. 40 sekunder.

Så lang tid går der, fra at du trykker play på det nye album af Shooter Gang, til at den første direkte dødstrussel lander. »Dræb ham! Hvad!? Put ham ind i en kiste!«, lyder det fra Tan på titelnummeret ‘Alt har sin pris’.

Ingen omsvøb eller eufemismer her. Truslen er helt nøgen. Umulig at overse.

Den her utilslørede tilgang til voldsomme tekster og billeder har fra starten været det, der gjorde, at Aarhus-gruppen skilte sig ud. Rapperne Tan, Belly og Dinero opererer sjældent med hentydninger eller subtil metaforik. De foretrækker at være direkte. Brutalt ærlige – eller måske bare brutale.

Det gælder både i deres meget omtalte musikvideoer, hvor de tre maskerede musikere ofte viser både våben og stoffer eller endda inkorporerer ægte filmoptagelser af politibetjente. Og det gælder deres tekster. Jeg ved ikke, hvordan kan være mere klar i spyttet, end når Tan beordrer »dræb ham!«

Dén stil har været Shooter Gangs trumfkort. Den har gjort, at de fremstår autentiske. Hårde. »Vi fortæller det detaljeret, mens andre rappere kun har hentydninger«, som Tan har formuleret det i et interview hos DR.

Det siger dog også sig selv, at det også fremkalder negative reaktioner, når man gør sine sange og videoer så voldsomme som muligt. Da Shooter Gang brød igennem med ’Mask på’ og ’Sinaloa stil’, blev de heftigt kritiseret af det lokale politi, politikere og visse medier.

I kølvandet på Shooter Gangs succes har andre rappere også udgivet videoer i samme stil. Maskering er blevet et udbredt fænomen. Hvilket har ført til endnu flere modreaktioner. Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, Inger Støjberg og Dansk Folkepartis Peter Skaarup har alle kritiseret dansk hiphops nye, voldsomme udtryk.  

De to førstnævnte ser musikken som rekrutteringsredskab for bander, mens sidstnævnte foreslog, at danske musikere skulle fremvise en ren straffeattest for at få lov til at spille på statsstøttede scener. Et forslag han i øvrigt kom med få uger efter, at Støjberg fik sin dom i rigsretssagen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den store, negative opmærksomhed omkring dansk hiphops i stigende grad forhærdede udtryk kunne man kalde en shitstorm, hvis ikke det lød så negativt. For Shooter Gang har det nemlig mest af alt fungeret som en hypestorm. De negative reaktioner har blot forstærket det superskurkeimage, trioen har villet skabe.

»Vi havde set den komme, at medierne nok skulle prikke lidt til os og sige: Hvad er det, der foregår i den her video? Det er ikke noget, de er vant til at se her i lille Aarhus i Danmark. Det ser de ikke normalt, når de tænder fjernsynet«, som Tan sagde, da Soundvenue interviewede Shooter Gang i slutningen af 2019.

Belly har sagt noget lignende i en Noisey-dokumentar, der udkom i december 2021: »Da vi udgav ‘Mask på’, vidste vi, at nyhederne ville gå amok«.

Der har altså fra start været en kalkuleret provokation i Shooter Gangs videoer. Gruppen ved, hvad de gør, når de dyrker våben, stoffer, masker, scootere og kamphunde, som de gør. Eller når de brander deres nye album som »Danmarks hårdeste album til dato«. I den officielle pressetekst står der: »Nu er de klar til at chokere igen«.

Det virker altså ret klart, at Aarhus-gruppen har luret, hvordan de kan udnytte deres egen shock value. For når det kommer til gangstarap, er det ikke kun sex, der sælger – farlighed gør også.

Dermed ikke sagt, at musikken ikke kommer fra et virkeligt, autentisk udgangspunkt. De tre rappere kommer fra et miljø, der er præget af vold og kriminalitet. De seneste år har der været flere skudepisoder i området i forbindelse med bandekonflikter.

»Der, hvor vi er vokset op – Trillegården – var der rockerkrig«, som Tan sagde om deres opvækst i Soundvenue-interviewet fra 2019. »Så vi har set en del ting og oplevet mange ting«.

Deres musik kommer fra virkelige oplevelser. Shooter Gang har bare også regnet ud, at man ved at skrue lidt ekstra op for visse parametre kan chokere på en gavnlig måde.

»Overdrivelse fremmer forståelse«, som Belly har sagt hos DR. Han kunne også have sagt: Overdrivelse fremmer karrieren.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af