Shop med omtanke

Kære ekspert: Er læbepomade et stort kapitalistisk scam?

Har du også oplevet frustrationen over, at dine læbe bliver ved med at være tørre – selvom du troligt smører dem i læbepomade? Vi har spurgt læge Cæcilie Johansen, hvad der foregår.
Cæcilie Johansen anbefaler blandt andet læbepomaden Lanolips 101.

Det er lidt det samme, der sker hvert år. November lander. Læberne sprækker. Og så starter den salige deltidsbeskæftigelse, det er, at tvære tørken ind i mere eller mindre kostbare pomader. Sådan er det i hvert fald for mig. Den første time, mmh, lækkert. Og så kan jeg ellers starte forfra.

Så jeg spørger bare: Hvad fanden er problemet med min læbepomade-praksis? Smører jeg mine reptillæber ind i det forkerte? Eller griner producenterne mig bag ryggen vel vidende, at læbepomade er et stort kapitalistisk scam?

Jeg ringer til Cæcilie Johansen, der er læge, forsker i dermatologi og kvinden bag det populære Instagram-univers Makeup and Medicine. Og »nej«, siger hun. Læbepomade er ikke beauty-industriens svar på lotto-kuponer. Men når det så er sagt, er det langt fra alle de produkter, der lover sunde og fugtige læber, som rent faktisk kan holde deres løfte.

»Der er en vej ud af den onde cirkel med tørre læber. Og det er ikke et spørgsmål om at have penge nok på kontoen. Det kræver bare, at man er opmærksom på, hvad der er i«, siger hun.

Derfor er læberne tørre

Men først lidt afklaring. For hvorfor er det egentlig, vi får tørre læber?

»Det gør vi, dels fordi læberne er den tyndeste hud, vi har på hele kroppen, og dels, fordi læberne ikke har de talgkirtler, der producerer den olieholdige smørelse, som forhindrer fordampning fra huden. Og når den naturlige fugtspære mangler, sker der en større fordampning«.

Forestiller man sig huden som en mur, er hudcellerne mursten, mens dampspærrene mørtlen. Når huden sprækker, så skyldes det altså, at barrieren, mørtlen, er i stykker, forklarer Cæcilie Johansen. Og det er en særlig stor udfordring, når vejret skifter fra sommer til vinter.

For når vi derhjemme skruer op for varmen, så ændrer det drastisk på luftfugtigheden, hvilket betyder større fugttab fra kroppen i al almindelighed, men særligt fra læberne.

»Og ironisk nok har vi den refleks, at de slikker sig på læberne, når de oplever, at deres læber er tørre. Men når man fugter med spyt, så øger man netop fordampningen. Og derfor bliver det lidt en ond spiral«, siger hun.

Cæcilie Johansen, læge og forsker i dermatologi.

Gode, gamle vaseline … eller?

Og det er her en læbepomade kommer ind i billedet. Den går ind og lægger sig som en omvendt regnjakke, så fugten holder sig i og på læberne – uden din spolerende spyt.

Men hvad skal man så gå efter?

»Det, en læbepomade skal indeholde, er en okklusiv, altså en forsejlende ingrediens, der stopper fordampningen. Og det er det, som det gode gamle trademark Vaseline har gjort i 100 år og en madpakke. Den indeholder nemlig det, der hedder petrolatum, en mineralsk olie, som er afsindig god til at holde på fugten«, siger Cæcilie Johansen.

Men der er et lille aber dabei. Forsøg har nemlig vist, at visse stoffer i petrolatum kan ophobe sig i milten og leveren hos dyr. Og selv om vi ikke kender de endelige sundhedsskadelige effekter for mennesker, kan det godt betale sig at være bevidst om, siger hun.

For hvis vi dagen igennem går og smører læberne ind i petrolatum for dernæst at slikke os utallige gange om munden. Ja, så ryger en del af det ned i mavesækken (faktisk anslår EU’s videnskabelige komité, at vi spiser cirka 4 læbepomader om året). Men da det stadigvæk er enormt effektivt, kan man med fordel påføre det, inden man går i seng frem for i løbet af dagen.

»Det giver rigtig god mening at smøre tykt på til natten, hvor man ikke i samme grad slikker sig om munden. Det er det, jeg selv gør. På den måde kan produktet virke i mange timer, uden du behøver at genpåføre. Og så er eksponeringen væsentligt lavere«, siger hun.

Locobase Repair.

Locobase Repair
»Lidt utraditionelt bruger jeg cremen Locobase Repair Creme, som egentlig ikke er beregnet til læberne, men til ekstremt tør hud. Den indeholder petrolatum, men også ceramider, der allerede bor i mørtlen mellem vores hudceller. Og når jeg bruger den kombination om natten, så slipper jeg for store dele af besværet i løbet af dagen«.

Farvel mentholatum

Når jeg tidligere i præcoronatider har efterspurgt et skud læbepomade hos en ven, har det næsten altid været en Labello – den måske mest læbepomadede læbepomade – der kom op af lommen. Og jeg har aldrig været fan. Den har en suspekt sødlig duft, trænger aldrig rigtig ind i læberne, og så er det som om, den sætter sig i ganen.

Derfor har min egen go-to altid været mentholatum og andre mentolgrønne gutter, der dufter friskt og summer dejligt på læberne. Men så læste jeg pludselig om et britisk studie, der peger på, at mentol, kamfer, og salicylsyre kan være nogle grumme drenge, der bare gør ondt værre.

Og den er god nok, siger Cæcilie Johansen.

»Menthol og kamfer er æteriske olier, som kan virke svært irriterende på huden, mens salicylsyre er en eksfolierende ingrediens, der giver mening, hvis du har en hud, der overproducerer talg – til aknepatienter eksempelvis. Ikke til læberne«, siger hun og fortsætter:

»Mentholatum er en blanding af blandt andet petrolatum, mentol og kamfer. Man tilsætter mentol og kamfer, fordi det prikker lidt på læberne, så man virkelig føler, at der sker noget. Men i virkeligheden gør det ikke andet end at få dem til at blusse op«.

Alt i alt er det altså ikke det bedste valg af en hverdagslæbepomade. Men … det var petrolatum jo sådan set heller ikke. Så hvad er egentligt tilbage?

Lanolips 1010 Ointment.

Lanolips 101
»Hvis man skal erstatte petrolatum med en anden ingrediens, der holder rigtig godt på fugten, så er lanolin et virkelig godt bud. Og der er blandt andet et mærke, der hedder Lanolips, der laver læbepomaden 101, der er parfumeri og udelukkende består af lanolin. Og jo drøjere et produkt, jo mindre behøver man at bruge«.

Dr Sam’s ‘Flawless Lip’.

Dr Sam’s ‘Flawless Lip’
»Derudover er Dr Sam’s ‘Flawless Lip’, der består af lanolin og ceramider, anbefalelsesværdig. Den er lidt dyrere end mange almindelige læbepomader, da begge ingredienser er dyre råstoffer. Men den holder utrolig godt på fugten i læberne«.

Læbepomader fra apoteket, Minirisk og Änglamark.

Fra apoteket og supermarkedet
»Derudover findes der rigtig mange gode læbepomader i både supermarkedet og på Apoteket, der er både svane- og astma-allergi-mærket og ikke koster særlig meget. De er ofte lavet af bivoks og faktisk ganske hæderlige. Og så er de er virkelig praktiske at have i lommen, så man hurtigt kan forebygge, når vejret skifter«.

Og lige her til sidst … jeg læste engang i et eller andet modemagasin, at det er en god idé at give læberne en tur med håndklædet, før man smører dem ind i læbepomade. Holder det?

»Nej, lad for guds skyld være med det. Hold nallerne, håndklædet og den elektriske tandbørste fra læberne. Det skruer bare op for fordampningen og gør det hele meget værre«.

Purchase-redaktionen opererer uafhængigt af kommercielle aftaler. Soundvenue tjener ingen penge, hvis du køber et produkt, vi anbefaler. Vi har udelukkende interesse i at viderebringe anbefalinger af højkvalitetsprodukter.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af