Det faldt flere for brystet, at Roskilde Festival var begyndt at overvåge festivalgængere i ekstrem grad. Alle beskeder og opkald sendt og modtaget på festivalpladsen blev ifølge store oplysningstavler monitoreret og gemt og i nogle tilfælde delt med eksterne partnere.
Det er selvfølgelig fuldstændig løgn. Roskilde Festival overvåger ikke sine deltagere i ekstrem grad – men det er sandt, at det finder sted. Regeringer og organisationer kan følge din færden over alt i både den virkelige verden og den digitale.
Det var det, Roskilde Festival i samarbejde med den aktivistiske kunstgruppe The Yes Men ville sætte fokus på og det afslørede de under en halv times debatmøde i Rising City for få minutter siden.
På scenen kom verdens mest eftersøgte mand Edward Snowden, der ønskede at holde en tale om Roskildes ændrede datapolitik og derfor havde droppet sit eksil i Rusland og var taget på festival i Danmark. Yeah, right. På trods af den fake version af Edward Snowdens begrænsede lighed med the real deal, formåede han at fuppe en del af de fremmødte – muligvis takket være de alkoholinducerede tåger i teltet.
Stuntet har medført en lang række vredesudbrud på Roskildes sociale kanaler og på Twitter – med god grund. Og det er netop det, Roskilde Festival ønsker at sætte fokus på under parolen ‘stand up for your rights‘: At vi ikke skal finde os i at blive overvåget af vores regeringer eller af store techfirmaer.
Christina Bilde brugte således det elaborerede setup til at opfordre alle deltagere i festivalen at forholde sig kritisk til dataovervågning og kæmpe imod det, hvor det er muligt.
Stuntet er blevet foreviget af The Yes Men, som udgiver det som film umiddelbart efter festivalen.
Læs også: Kommentar: Roskildes iskolde dataovervågningskampagne virker efter hensigten