ÅRET DER GIK. Sidste års danske serieudbud var det mest pauvre i moderne tid, og i det lys var 2024 bestemt et skridt i den rigtige retning.
Her fik vi en bred palet af vellykkede serier, fra fine komedier som ’Kald mig far’, ’Skruk’ og ’Orkestret’ sæson 2 til skarpe små ungdomsperler i form af ’Ungeren’ og ’Dark Horse’ og vedkommende dokumentarformater som ’Kvindefængslet’ og ’Wingman’ samt gensynene med både ’Prinsesser fra blokken’ og ’Balladen om kolonihaven’.
De allerbedste af årets bedste serier repræsenterede endda egentlige nybrud med både visuelt ambitionsniveau, komisk nærvær og journalistiske afsløringer via opsigtsvækkende metoder.
Nogle vil nok savne Thomas Vinterbergs stortanlagte TV 2-drama ’Familier som vores’ på listen, men trods vores fulde sympati for projektet kunne vi ikke se ud over det lidt for overskyggende fravær af dramaturgisk stringens og karaktermæssig troværdighed undervejs.
Det efterlod plads til denne top 5 over årets største serielle oplevelser på dansk i 2024:
5. ’Med drager mod dæmoner’
De verdensomspændende fantasy-historier som ‘Ringenes herre’, ‘Game of Thrones’ og Harry Potter har haft så stor kulturel slagkraft, at de rumsterer i manges liv.
Mens de færreste kan sige sig fri for at være rundet af verdens mange former for eventyr, er der nogle, som tager fortællingens kraft et skridt videre og går til rollespil.
Og det er afsøgningen af netop spændingsfeltet mellem virkelighed og fantasy, der gør DR-dokumentaren ‘Med drager mod dæmoner’ til et enormt meningsfyldt portræt af at være ung og ikke passe ind i normerne.
Vi følger Josefine, Ask og Luca, der er elever på rollespilsefterskolen Østerskov i Hobro. Et sted med speciale i at hjælpe teenagere, der har haft svært ved at passe ind i et traditionelt skolesystem, ved at skabe et rum, hvor virkelighed og fiktion er en mere fleksibel størrelse. Med det blik tegner ‘Med drager mod dæmoner’ et gennemført rørende billede af, hvordan man i praksis kan modarbejde en meget affortryllet verden med en pragmatisk form for eventyrmagi.
Vi kan ikke understrege det nok: ‘Rollespilsangen’ vil aldrig helt være den samme, efter man har hørt den skrålet af en flok efterskoleelever, der faktisk spiller rollespil for livet.
Kan ses på DR. Læs Soundvenues anmeldelse.
4. ’Velkommen til frontlinjen’
Selvom det er meget ny danmarkshistorie, kan man let glemme, at Danmark var i krig i tre årtier frem til 2021, hvor tropperne trak sig ud af Kabul.
Men DR’s gennemarbejdede dokumentarsatsning ’Velkommen til frontlinjen’ mindede os om det – og fik os til at reflektere over, hvorfor vi var i krig, og om det var det hele værd.
Serien var fremragende fortalt, både i kronologien helt tilbage fra FN-hyggemissionen på Cypern til den bratte opvågning på Balkan og frem mod ørkenkrigene i Irak og Afghanistan, og den formåede at gøre de store linjer menneskelige og vedkommende med fokus på særligt soldaten Anders Storrud, der blev dræbt efter årtiers tro tjeneste.
Anders Riis-Hansen orkestrerede kilder og research med seriøsitet og grundighed, så man forstod både de velmente intentioner og de fejlslagne aspirationer omkring missionerne. Undervejs i Afghanistan-krigen fik vi ’Armadillo’, der med sit nærvær blandt soldaterne gav danskerne et helt nyt blik på, hvad der foregik, og nu er næste kapitel så skrevet med ’Velkommen til frontlinjen’, der samler trådene og sætter det hele i et større perspektiv.
Det synes kun mere væsentligt i en tid, hvor verdens krige igen banker på fra flere verdenshjørner.
Kan ses på DR. Læs Soundvenues anmeldelse.
3. ’De bedste år’
Det er langt fra altid, at danske serier emmer af, at skaberne bag ved, hvad de taler om. Men det gjorde Magnus & Emil Millangs ’De bedste år’ i en grad, at seere har anklaget dem for at lure ind af deres vinduer.
Serien behandler tilværelsen med små børn med stor kærlighed og endnu større forståelse for familielivets evige og uperfekte kaos. Fra drømmen om en bytur til børnefødselsdage, arbejdspres, tvivl og svigerforældre satte ’De bedste år’ fingeren på de ømme punkter, men det allerfineste var, at den aldrig lod konflikterne mellem Stephania Potalivos lystløgner Louise og Magnus Millangs Mathias eskalere i tallerkenkast, hysterisk skrigeri eller andre Scener fra et Ægteskab.
Her var to mennesker, der faktisk fandt og så hinanden trods deres respektive fejltrin i alt fra køkkennedrivning til OnlyFans-besøg, og hvor var det dog befriende antiklimatisk.
Og så var ’De bedste år’ bare virkelig sjov, ikke mindst anført af Ditte Hansen, Lars Brygmann og Søs Egelinds (sviger)forældre fra Helvede – eller måske bare fra det Danmark, vi alle kender.
Kom bare med den sæson 2!
Kan ses på TV 2. Læs Soundvenues anmeldelse.
2. ’Bullshit’
Instruktør Milad Alami og forfattere Molly Malene Stensgaaard og Bo Hr. Hansen fik deres sag for med at gøre den Cavling-vindende bog ‘Bullshit’ til en serie. Meget afhang af, om de kunne fange den altafgørende autencitet i 70/80’er-fortællingen om noget så eksotisk som amarkanske rockere – styre uden om kostumedrama-fælden og undgå at ende som en udklædningsfest med boligbloksdialekt.
Heldigvis løste svenske Alami opgaven med et forfriskende fravær af nostalgi, men masser af stilistisk mod og blik for emnets både fysiske og tematiske vold.
Det er en retfærdig anke, at det går lidt stærkt, og at man ikke kommer ordentligt i dybden med bandekonfliktens dynamikker.
Hvad der kan virke som overilet fortælletempo og manglende sans for bandekonfliktens egentlige detaljer og dynamik, er dog i virkeligheden den stærkeste formidling af hele ‘Bullshit’-historiens kerne. At bandens hurtige vej til tops og konflikt med Hells Angels nok ikke var udtryk for kløgtig krigsførelse, men i stedet en impulspræget meningsløs voldspiral, hvor utilpassede drenge nærmest gik direkte ud fra fritidsklubbens hobbyrum og blev både mordere og myrdet.
Marco Ilsø og Alba August kammer aldrig over som Henning og Pia, og Clint Rubens Gnid kom storstilet i centrum for ‘Bullshit’s tragiske pièce de resistance; et one take-afsnit som for en gangs skyld fik os til at glemme, hvor snævert dansk tv-drama kan føles.
Kan ses på Prime Video. Læs Soundvenues hyldest til femte afsnit.
1. ’Den sorte svane’
Nogle vil måske mene, at de efterfølgende afsløringer af, hvad TV 2 og Mads Brügger vidste og ikke fortalte om Amira Smajic og ikke mindst hendes samarbejde med politiet, har taget toppen af begejstringen over årets tv-fænomen over dem alle.
Men når tv-historien skal skrives, gætter vi på, at efterspillet alligevel vil blive reduceret til en fodnote i fortællingen om den mest spektakulære dokumentariske afsløring, der måske nogensinde har kørt på dansk tv.
’Den sorte svane’s undercover-spil var et vovestykke af en type, som vi sjældent ser i pæne Skandinavien, og man skal (stadig) ikke underkende, hvilken utroligt stærk dagsorden serien satte med dens ufiltrerede indblik i Underdanmarks kyniske udnyttelse af systemet.
Men det, der mere end noget andet sender serien op i toppen af listen her, var dens gennemførte fortælleform orkestreret med Mads Brüggers uforlignelige sans for detaljen, og så selvfølgelig dens karaktergalleri, som ingen af årets danske fiktioner når til sokkeholderne.
Når alle andre danske serier fra 2024 er gået i glemmebogen, vil ’Den sorte svane’ stadig stå tilbage.
Kan ses på TV 2. Læs Soundvenues anmeldelse.