Nike-løbesko kan blive ulovlig – forbund undersøger sagen

Nike-løbesko kan blive ulovlig – forbund undersøger sagen
Eliud Kipchoge med Nikes ZoomX Vaporfly NEXT%, som han bar, da han brød totimersgrænsen på maratondistancen i weekenden.
Foto: Nike

Det var en historisk weekenden i atletikverdenen, da der blev løbet rekordhurtigt på maratondistancen. Brigid Kosgei slog kvindernes verdensrekord, da hun løb 2.14.04 timer i Chicago, mens Eliud Kipchoge brød totimersgrænsen, dog med så meget hjælp at hans tid på 1.59.40 timer ikke tæller som ny verdensrekord.

Det er dog ikke kun tiderne, der er interessante og har skabt overskrifter efterfølgende. De to løbere bar nemlig begge Nikes løbesko ZoomX Vaporfly NEXT%, og nogle af deres løbekolleger mener nu, at det har givet dem en unfair fordel.

»De mener, at skoene måske tillader eliteløbere at løbe to minutter hurtigere på maratondistancen. Forståeligt er de bekymrede for, hvad der sker i deres sport, fordi der bliver løbet så hurtigt. Selv ældre løbere skære store dele af deres bedste tider«, siger den tidligere maratonløber Gianni Demadonna til engelske The Times.

De store sportsbrands udvikler selvfølgelig hele tiden deres løbesko i kampen for at lave de bedste og vinde forbrugernes gunst. Nike reklamerer blandt andet med, at ZoomX Vaporfly NEXT% udover ZoomX-sålen, som skulle give ekstra meget energi tilbage, når foden rammer jorden, også indeholder en kulfiberplade, der også skulle hjælpe med at skabe en fremdrivende kraft.

The Times har snakket med det internationale atletikforbund IAAF, som siger, at de vil kigge nærmere på den omtalte sko.

»Nye teknologiske fremskridt betyder, at konceptet om assistance til atleterne er blevet et stort debatemne i atletikverdenen. IAAF har etableret en arbejdsgruppe, der skal se nærmere på det«.

Det er ikke første gang, at samtalen blusser op omkring Nikes nye løbesko. Da Eliud Kipchoge i 2017 første gang prøvede at komme under to timer, råbte flere også vagt i gevær. Dengang bragte The Guardian blandt andet en artikel, der satte spørgsmålstegn ved om hele projektet mere var sat i værks for promoveringen af Nike end for sportens skyld.

IAAF’s regler siger blandt andet i dag, at løbesko ikke må give en løber »en yderligere unfair assistance«, selvom reglerne ikke specificerer, hvad det for eksempel kunne være.

Læs også: Ugens bedste sneaker-nyheder – danske samarbejder, Travis Scott og ny Reebok-sål

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold