Hvem beskytter dit privatliv bedst – Apple eller Google?

Hvem beskytter dit privatliv bedst – Apple eller Google?

De store tech-giganter kæmper lige nu om at levere de mest skræddersyede løsninger, der kan gøre blandt andet din smartphone-oplevelse endnu mere personlig. Dette gælder i særdeleshed de store spillere på markedet for styresystemer, Apple og Google. Sideløbende foregår der også en ret offentlig kamp om at beskytte forbrugerens privatliv på bedst mulig måde.

Men hvordan laver man skræddersyede og personliggjorte løsninger som Google Now og Siri, der er baseret på din og min data – uden at denne data risikerer at komme i hænderne på de forkerte mennesker eller er i fare for hacker-angreb og lignende? Og hvem gør det bedst? Apple eller Google? Det kigger vi nærmere på her.

Vi starter med Google.

Alphabet-Logo

Googles moderselskab Alphabet

Google

Hos Google er du – forbrugeren – produktet. Hele omdrejningspunktet for Googles services er indsamling forbrugerens data for at tilbyde et bedre produkt og ikke mindst af hensyn til de mange annoncører, Google tjener en stor andel af sine penge på.

Samtidigt lagrer Google som udgangspunkt forbrugernes data, så Googles annoncører kan ramme deres målgruppe med så stor en præcision, som muligt. Og jo mere data, Google har – jo bedre og mere relevant vil annoncerne være. Bagsiden er privatlivet. Google ved hvem du er, og bruger denne viden om dig til at tjene penge.

Larry_4x3_use

Google-grundlægger Larry Page

photo-4

Google-grundlægger Sergey Brin

Men hvor meget ved Google egentlig om dig, og hvordan bliver din data behandlet?

Når du bruger Googles services, bliver der indsamlet et hav af informationer om dig. Det være sig eksempelvis dit navn, din e-mail adresse, telefonnummer, oplysninger om betalingskort (hvis du har indtastet det), data om din adfærd, når du bruger Googles produkter, hvordan du bevæger dig rundt på andre websider, der bruger AdWords og andre Google-teknologier, informationer om den enhed, du bruger, dine Google-søgninger, din placering, videoer du ser og lignende.

Indsamling af denne data har to formål hos Google.

Dels bruges dataene til at forbedre Googles egne services, så de er mere relevante og personlige. Det kommer eksempelvis til udtryk i services som Google Now, der ved hjælp af en stor del af de ovennævnte data, skræddersyr relevante informationer til netop dig, så de er så relevante og aktuelle som muligt. Har du eksempelvis, mens du har været logget ind på din Google-konto, søgt på flyrejser på din arbejdscomputer, så vil du automatisk blive præsenteret for flere relevante flyrejser på din smartphone.

SundarPichai129 (2)

Administrerende direktør i Google Sundar Pichai.

 

Annoncering og indsamling af data

Dernæst bruger Google de indsamlede data til at lade annoncører (f.eks. gennem Google AdWords) ramme sin målgruppe med så stor præcision, som det er muligt. Jo flere og bedre data, Google har, jo bedre afkast vil annoncørerne opleve på sine annoncer. Det er her, Google for alvor tjener sine penge. Indsamling af data er bogstaveligt talt guld værd for Google. Hele 90 procent af Googles milliardomsætning kommer fra annoncer.

Google lover i sin privatlivspolitik, at forbrugerens sikkerhed kommer i første række i alt, hvad virksomheden foretager sig og gør det klart, at man som forbruger har fuld kontrol over, hvad man ønsker at dele med Google. Det er dog først i de senere år, at man på en lettilgængelig måde har fået denne mulighed med Googles nye ”Min Aktivitet”-feature. Her kan man – lidt skræmmende – få en oversigt over alle sine tidligere søgninger. Har man brugt stemmesøgning, ligger de også tilgængelige under ”Min Aktivitet”. Man har mulighed for at slette sin tidligere aktivitet – og naturligvis styre, hvad Google skal indsamle af data fremover.

Når det gælder skræddersyede annoncer, forsikrer Google os om, at vi ikke får vist annoncer på baggrund af følsomme kategorier såsom race, religion, seksuel orientering eller helbred.

Android og app-rettigheder

På Android får du allerede ved installationen af en app at vide, hvad appen gerne vil bruge af oplysninger fra dig og/eller din enhed. Her er det positivt, at man på forhånd får et detaljeret overblik over, hvad appen skal bruge af informationer, dog uden at angive hvorfor informationen skal bruges. Dog er mange apps til Android blevet kritiseret at kræve tilladelser, der ikke er relevante for brugen af appen.

Det anbefales generelt derfor at forholde sig kritisk til hvilke tilladelser apps på Android bør få. Henter man eksempelvis en lommelygte-app, kan man spørge sig selv, hvorfor det er nødvendigt, at appen får adgang til opkaldslister, SMS’er eller lignende.

Fremadrettet

Det er vanskeligt for Google at opnå en status, hvor de bliver direkte betragtet som beskyttere af vores privatliv. Dette skyldes, at hele Googles eksistensgrundlag er baseret på forbrugerdata. Det er ganske enkelt fundamentet for deres services og deres annoncerings-platform. Derfor vil Google muligvis ikke være den første tech-gigant, der kommer på sinde, når man siger ordet privatliv.

Til Googles forsvar skal det dog siges, at det er blevet meget nemmere at administrere, hvilke data, der bliver indsamlet i forhold til annoncering. Samtidig er de senere versioner af Android også blevet væsentligt mere fokuseret på bedre håndtering af app-tilladelser end tidligere. Det ændrer dog ikke på, at en meget stor del af Googles indtjening sker gennem annoncer, og der er ikke umiddelbart udsigt til, at dette ændrer sige lige foreløbigt.

Men er Apple et hak bedre? Det undersøger vi på næste side.

Soundvenue 1 / 3 Soundvenue
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold