1. ’The Neon Demon’
Nicolas Winding Refns ’The Neon Demon’ er vel sagtens årets mest ventede danske film, og den har allerede trukket overskrifter efter buh-råb ved premieren i Cannes og splittede anmeldere. Så hvad kan vi forvente os?
’The Neon Demon’ handler om den unge model Jesses (Elle Fanning), der rejser til Los Angeles med drømmen om en stor modelkarriere. Som hun stiger i graderne, ser hun også bagsiden af modeverdenen, hvor jagten på skønhed og ungdom ikke er uden omkostninger.
Der er alt, hvad du kan forvente dig af Refn: Gudesmuk æstetik, bidende dialog og vold. Det er en horrorfilmen uden horror, der både forbavser og pirrer seeren med et blændende visuelt overskud og hårrejsende indhold. Og den skal ses i biografen.
Premiere 9. juni.
2. ’Den unge Zlatan’
Selvom du ikke er fodboldfanatiker og forbinder Zlatan Imbrahimovích med Sivas mere end Ajax Amsterdam, må du ikke gå uden om dokumentaren ’Den unge Zlatan’, der følger det svenske fodboldvidunder, som engang bare var en dreng fra ghettoen i Malmø.
Filmen undersøger Zlatans ophav og klatren op ad rangstien gennem interviews med tidligere trænere, medspillere og venner. Og som en af de dygtigste og mest skandaleramte fodboldspillere i dag, virker historien om svenskerens vej til berømmelse og indvandrerbaggrund i et snehvidt Sverige vældigt indbydende.
Der er masser af materiale og potentiale til et dybdegående portræt, der giver et andet billede af Ibracadabra.
Premiere 1. juni.
3. ’Nattens Dæmoner 2’
Instruktøren James Wan afslog angiveligt et »livsforandrende« højt beløb for at lave ’Furious 8’ for i stedet at stå bag efterfølgeren til sin enormt succesfulde gyser ’Nattens Dæmoner’ eller ’The Conjuring’, som den hedder på originalsprog. »Jeg har lyst til at fortælle en skræmmehistorie en gang til«, fortalte han sine fans på Instagram.
’Nattens dæmoner’ blev en af de mest indtjenende r-ratede horror-film nogensinde, og med sin homage til og inspiration fra 70’ernes gyserklassikere genoplivede den en fortærsket genre. ’Nattens dæmoner 2’ har derfor meget at skulle leve op til, når Lorraine (Vera Farmiga) og Ed Warren (Patrick Wilson) igen skal hjælpe en ulyksalig familie, der er hjemsøgt af onde ånder.
Ligesom sin forgænger baserer ’Nattens dæmoner 2’ sig på virkelige hændelser, og denne gang er det sagen ’The Enfield Poltergeist’, hvor en ung pige bliver besat af en ond ånd, der terroriserer hende og hendes familie.
Premiere 9. juni.
4. ’The Assassin’
Æstetik, æstetik, æstetik. Det synes at have været mantraet for den taiwanesiske mesterinstruktør Hou Hsiao-Hsien i hans 19. spillefilm ’The Assassin’, der løb med prisen for bedste instruktør ved Cannes-festivalen i 2015. Og med så stort visuelt overblik er det ikke en overraskelse.
Historien trækker på den elementære konflikt mellem traditioner og følelser. I 900-tallets Kina bliver Nie Yinniang som tiårig bortført og trænet op til at blive en effektiv lejemorder. Men da hun sendes ud for at dræbe sin forhenværende trolovede og står ansigt til ansigt med den familie, hun blev taget fra, må hun vælge mellem moral- eller arbejdskodekset.
’The Assassin’ er en sirligt konstrueret kampsportsfilm, hvor man dog ikke skal have forventninger om ’Kill Bill’-agtige, hyppige voldsudgydelser. I stedet skal man se den for dens utrolige billedside.
Premiere 2. juni.
5. ’The Nice Guys’
Det er ’Iron Man 3’, der bliver hæftet til instruktøren Shane Black i ovenstående trailer, men det er hans debutfilm ’Kiss Kiss Bang Bang’ og arbejdet som manuskriptforfatter på blandt andet ’Dødbringende våben’, der er værd at fremhæve i forbindelse med hans nye film, ’The Nice Guys’.
Blacks talent for at skabe kvikke, humoristiske dialoger suppleret med lystige voldseskapader og et højt tempo har vi fået forsmag på i de første trailers til ’The Nice Guys’, og det er forhåbentligt kun begyndelsen. Og hvis filmens hovedpersoner Ryan Gosling og Russel Crowe viser samme kemi som ved årets Oscar-show, bliver det svært at skyde ’The Nice Guys’ i sænk.
Vi følger to privatdetektiver, den amatøragtige Holland March (Gosling) og den hårdtslående Jackson Healy (Crowe), da de går sammen om at opklare en pornostjernes meget mistænkelige selvmord i 70’ernes Los Angeles.
Premiere 9. juni.
6. ’Freeheld’
I 2005-2006 kæmpede den kræftsyge Laurel Hester for, at hendes partner Stacie Andree kunne få udbetalt hendes pensionsopsparing, så hun kunne blive boende i deres hjem efter Laurels død. Et krav, der synes fair, men som blev en lang kamp mellem Hester og de republikanske politikere i New Jersey.
Den virkelige historie blev til kortfilmdokumentaren ’Freeheld’, som vandt både en Oscar og skuespillerinden Ellen Pages opmærksomhed, og hun blev en af drivkræfterne bag en spillefilmfilmatisering. Hendes vedholdenhed bar frugt, og nu spiller hun rollen som Stacie over for Julianne Moores 19 år ældre Laurel Hester.
Moore og Page bliver flankeret af Steve Carells jødiske homoadvokat og Michael Shannons mutte politikollega i denne LGBT-film, der sætter sig for at skabe opmærksomhed om et stadig betændt emne i USA.
Premiere 9. juni.
7. ’A Perfect Day’
Spanske Fernando León de Aranoa har høstet Goyas, den spanske Oscar, siden sin debut i 1996, og hans film ’Mondays in the Sun’ vandt en indstilling til bedste udenlandske film over Pedro Almodóvars ’Tal til hende’ ved Oscaruddelingen i 2002.
’A Perfect Day’ er hans første engelsktalende film, og hvorvidt hans talent transcenderer sprogbarrieren sættes hermed på prøve.
Det er erfarne skuespillere, Aranoa har fået med på sin film, der handler om en gruppe hjælpearbejdere, som i slutningen af krigene i Jugoslavien prøver at få et lig ud af en brønd. Da deres eneste reb knækker, og muligheden for at få liget op passerer, må de finde et nyt reb, og det bliver en farefuld, humoristisk prøvelse.
Tim Robbins og Benicio del Toro pryder plakaten øverst, og Olga Kurylenko (’Quantum of Solace’) og Mélanie Thierry (’Babylon A.D.’) bakker dem op. Filmen fik ti minutters stående ovationer, da den blev vist i Cannes sidste år, og der er således grund til at have store forventninger.
Premiere 16. juni.
8. ’Independence Day: Resurgence’
Da Roland Emmerichs ’Independence Day’ fik premiere i 1996, blev den en sensation: Den mest indtjenende film i 1996, den næststørste billetbasker nogensinde, et nybrud med sine troværdige special effects og vellykket takket være sin engagerende historie.
Forhåbentlig har verden lært noget siden Hillers heltegerninger i ’Independence Day’, når et nyt alienangreb rammer jorden i ’Independence Day: Resurgence’ på 20 års jubilæet for den første. Og forhåbentlig kan vi igen vente os overlegen CGI, store følelser og effektiv action.
Emmerich er igen instruktør på denne første film ud af to planlagte ’Independence Day’-fortsættelser, og Jeff Goldblum og Bill Pullman vender tilbage til deres roller som henholdsvis David Levinson og President Whitmore. De nye alienbekæmpere i flokken er Liam Hemsworth, Maika Monroe (’It Follows’) og Jessie Usher (’When the Game Stands Tall’).
Premiere 23. juni.
9. ’Det spritnye testamente’
Gud bor i en lejlighed i Bruxelles, og han er en værre satan. Han gør gerne livet surt for verdens befolkning, hvis det er til egen underholdning, og det synes hans 10-årige datter Ea ikke er i orden.
’Det spritnye testamente’ er en sort, magisk komedie, hvor Ea, efter at have offentliggjort alle borgere i Bruxelles’ dødsdatoer, beslutter sig for at skrive et nyt testamente til verden og råde bod på sin fars onde gerninger. Hun har bare brug for seks apostle.
Instruktøren bag, Jaco Van Dormael, er en arthouse- og Cannes-darling, der siden debuten med ’Totos bedrifter’ i 1991 har imponeret videre med ’Mr. Nobody’ og ’Den 8. dag’. ’Det spritnye testamente’ nåede shortlisten til en Oscar for bedste udenlandske film og blev vist i Directors’ Fortnight programmet i Cannes 2015.
Premiere 9. juni.
10. ’Money Monster’
Jodie Fosters ’Money Monster’ behandler ligesom ’The Big Short’ og ’99 Homes’ finanskrisens konsekvenser for den almindelige amerikaner.
George Clooney spiller tv-værten Lee Gates, der i det ekstravagante pengeprogram ’Money Monster’ giver tips og tricks til at tjene kassen. Men en dag bliver hans livesending afbrudt, da den unge arbejder Kyle Budwell (Jack O’Connell) bryder ind og truer Gates på livet for at få svar på, hvordan han kunne miste så mange penge i aktier på virksomheden IBIS, selvom Gates havde anbefalet den i utvetydige termer.
Uden for studiet prøver producenten Patty (Julia Roberts) at få styr på situationen, mens hele USA følger med på tv-skærmen.
Premiere 2. juni.