Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
1. ’All the Money in the World’
Ridley Scotts kommende kidnapningsdrama har været meget igennem. Først måtte Christopher Plummer seks uger før premieren erstatte Kevin Spacey i rollen som J. Paul Getty, og derefter mødte Mark Wahlbergs løn for ekstraoptagelserne kritik, idet den var 1800 gange højere end Michelle Williams’ salær. Den sag endte dog lykkeligt, og nu er tiden kommet til rent faktisk at vurdere filmen ud fra dens kvaliteter.
Handlingen bygger på de virkelige hændelser, hvor den olierige Getty-families 16-årige søn blev kidnappet af den italienske mafia i 1970’erne. Ud fra traileren ligner det en nervepirrende og underholdende thriller. Nytilkomne Christopher Plummer har desuden nydt godt af Spaceys exit, da han er blevet nomineret til en Oscar for sin præstation.
Premiere 1. februar.
2. ’Call Me By Your Name’
En af årets mest omtalte film fortjener al den hype, den kan få. Italienske Luca Guadagnino har fragtet sit filmhold til sin egen norditalienske hjemby Crema, hvor historien udspiller sig i 1983. Det lovende og Oscar-nominerede talent Timothée Chalamet ses i hovedrollen som 17-årige Elio, der forelsker sig i den ældre og mere erfarne amerikaner Oliver – spillet lige så formidabelt af Armie Hammer.
Udover hovedrolleindehaveren modtog filmen også Oscar-nomineringer for ’Bedste film’ og ’Bedste adapterede manuskript’. Desuden blev ’Mystery of Love’, ét af Sufjan Stevens’ bidrag til det ellers 80’er-nostalgiske soundtrack, også belønnet med en nominering for ’Bedste sang’.
Premiere 1. februar.
3. ’The Disaster Artist’
Da James Franco vandt en Golden Globe for sin hovedrolle i ’The Disaster Artist’, blev det ikke det forventelige startskud til en succesrig vej mod en Oscar-nominering. Det skyldes som bekendt fire kvinders anklager mod ham om magtmisbrug og krænkelser af seksuel karakter. Den ellers sikre nomineringsfavorit endte uden for feltet.
’The Disaster Artist’ bygger på bogen af samme navn, som beskriver produktionen af den legendarisk dårlige og kultdyrkede ’The Room’. James Francos efterligning af den oprindelige films instruktør, Tommy Wiseau, skulle være usandsynligt nøjagtig. Wiseau spiller også selv en mindre rolle i filmen, som derudover har gjort plads til Dave Franco, Seth Rogen, Zac Efron og Alison Brie.
Hvis man kan se igennem fingre med Francos formodede misgerninger, ser ’The Disaster Artist’, som multitalentet selv har instrueret, ud til at blive et særdeles underholdende bekendtskab.
Premiere 1. februar.
4. ’Dobbelt begær’
En film, som ikke har modtaget samme mængde omtale som de tre ovennævnte, er François Ozons kommende romantiske thriller ’Dobbelt begær’ (’L’amant double’). Den franske instruktør plejer ikke at være bleg for at provokere og søge grænser, og det virker heller ikke til at være tilfældet her.
Filmen handler om kvinden Chloë, som forelsker sig i sin charmerende psykiater Paul og flytter ind hos ham. Han har dog ikke fortalt, at han har en tvilling, som Chloë opsøger – og indleder en affære med.
Efter den udsøgte, historiske film ’Frantz’ vender Ozon tilbage til den legesyge erotik, som han også har udforsket i ’Swimming Pool’ og ’Young and Beautiful’. Denne gang går han dog linen helt ud med grænseoverskridende scener i en film, der nok skal dele vandene.
Premiere 8. februar.
5. ’Roman J. Israel, Esq.’
Denzel Washington var længe dømt ude af kapløbet, men blev højst overraskende nomineret til en Oscar for sin hovedrolle i ’Roman J. Israel, Esq’. Filmen er instrueret af Dan Gilroy, som skrev og instruerede den medrivende ’Nightcrawler’. Udover Washington medvirker blandt andre Colin Farrell og Carmen Ejogo.
I filmen spiller Washington den idealistiske og passionerede advokat, der deler navn med filmens titel. Efter hans partner i et mindre advokatfirma får et hjerteanfald opdager Roman, at firmaet er på randen af konkurs. Han finder desuden ud af, at de har foretaget sig ting, som strider imod hans værdisæt, hvilket leder ham ud i en eksistentiel krise.
Premiere 8. februar.
6. ‘Coco’
Disney/Pixars kommende animationsfilm er som sædvanligt for hele familien. Denne gang er historien sat i et farverigt Mexico, som forbereder sig på den traditionelle fejring af De dødes dag. Drengen Miguel drømmer om at blive en stor musiker, men familien han bandlyst alle former for musik. En dag finder Miguel ud af, at han er i familie med sit store idol, den legendariske guitarist Ernesto de la Crus, og da han på grund af mystiske omstændigheder havner i dødsriget, sætter han af sted for at finde ham.
‘Coco’ ses som klar favorit i Oscar-kategorien ‘Bedste animationsfilm’. Filmen er instrueret af Adrian Molina og Lee Unkrich. Sidstnævnte har blandt andet været medinstruktør på Pixar-perlerne ‘Toy Story 2’, ‘Toy Story 3’, ‘Find Nemo’ og ‘Monsters, Inc.’.
Premiere 8. februar.
7. ’Black Panther’
Næste kapitel i Marvel Cinematic Universe er Black Panthers solofilm. Filmen instrueres af Ryan Coogler, som slog igennem med ’Fruitvale Station’ og senest stod bag det overraskende vellykkede ’Rocky’-reboot ’Creed’. I hovedrollen ses Chadwick Boseman, som akkompagneres af blandt andre Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Andy Serkis, Danai Gurira og Forest Whitaker.
I filmen vender T’Challa (Black Panther) tilbage til sit hjemland Wakanda, hvor hans far, landets tidligere konge, er gået bort. Det umiddelbare mål bliver derfor at vinde retten til at overtage tronen.
Kendrick Lamar står for at sammensætte filmens soundtrack, der ser ud til at ose af hiphop.
Premiere 15. februar.
8. ’Phantom Thread’
Daniel Day-Lewis annoncerede efter optagelserne, at den længe ventede ’Phantom Thread’ bliver hans sidste filmoptræden. Det har måske spillet ind i den overraskende mængde kærlighed, som Oscar-akademiet kastede efter den ellers ikke altid så prisoverdyngede auteur Paul Thomas Andersons nye film, der modtog nomineringer i seks kategorier.
Day-Lewis spiller kjoledesigneren Reynolds Woodcock, der i 1950’ernes London betjener overklassen og de kongelige. Han skifter sine muser ud efter forgodtbefindende (godt hjulpet af sin trofaste søster, spillet af Lesley Manville, der også fik et fortjent Oscar-nik), og alt tyder på, at den samme skæbne vil overgå hans nyeste af slagsen, Alma (Vicky Krieps), som han spotter som servitrice på en café. Men Alma er stædig, og filmen tager flere uventede drejninger understøttet af Jonny Greenwoods fremragende score
Premiere 15. februar.
9. ’Molly’s Game’
Den mesterlige manuskriptforfatter Aaron Sorkin, der har skrevet blandt andet ’The West Wing’, ’The Social Network’ og ’Moneyball’, debuterer nu som instruktør på ’Molly’s Game’. Filmen er baseret på Molly Blooms selvbiografi, og titelkarakteren spilles af Jessica Chastain, som får følgeskab af Idris Elba, Kevin Costner og Michael Cera.
Handlingen følger Molly Blooms retssag, da hun kommer i FBI’s søgelys for at have skabt et kæmpe undergrunds-pokerimperium, der både kan kobles til den russiske mafia og Hollywood-kendisser. Idris Elba spiller hendes advokat, som skal forsøge at få hende ud af suppedasen.
Premiere 22. februar.
10. ’The Shape of Water’
Sidst, men ikke mindst, har vi Guillermo del Toros stærke kort til det kommende Oscars-show – med hele 13 nomineringer! Én af disse er gået til den erfarne aalborgenser Dan Laustsen for sit fortrinlige kameraarbejde.
Filmen foregår i 1960’ernes USA under Den Kolde Krig, hvor Sally Hawkins spiller den stumme Elisa, som gør rent på regeringens lyssky laboratorium. Her opdager hun et mystisk vandkreatur, som laboranterne foretager eksperimenter på. De to misfits forelsker sig langsomt i hinanden, og Elisa pønser på en redningsaktion.
Premiere 22. februar.
Læs også: Dagens Oscar-nomineringer: De 12 væsentligste ting at bide mærke i