»Jeg tror, vi har været med på Soundvenues liste over udgivelser, I glæder jer til, de seneste tre år«.
Sådan lød det i sidste uge fra Zar Paulo, da de fejrede den tydeligvis længe ventede udgivelse af ’Elendig software (Del 1)’ til Soundvenue Live i Rundetaarn.
På aftenen spillede Zar Paulo de nye sange live, men først deltog de fem musikere altså i en q&a med Soundvenues Kristian Karl, hvor de fortalte om tilblivelsen af det nye værk og jokede med det faktum, at det har været mange år undervejs.
Bandet har i øvrigt helt ret: Vi begyndte allerede at glæde os til Zar Paulos debut i 2020.
»Vi har efterhånden et ry for at være lidt langsomme«, indrømmede bandets Martin L. Kleberg på et tidspunkt, mens Johan Horsmans fortalte, at Zar Paulo har skrevet over 200 sange til ’Elendig software’.
De mange sange har bandet så kogt ned til 11 – hvoraf de første seks altså udkom i fredags på første del af albummet.
Men Zar Paulo fortalte ikke kun om ’Elendig software’ til Soundvenue Live.
Vi lærte også bandet lidt bedre at kende ved at bede dem om at vurdere, hvorvidt en række forskellige fænomener er enten over- eller undervurderede.
Lad os starte med en af de helt store. 80’erne: Overvurderede eller undervurderede?
Emil Vammen: »80’erne har fået alle de ture i møllen, de skal have. Jeg ville sige, de er adequately rated«.
Hvad med jeres eget forhold til 80’erne? Er de in eller out?
Martin L. Kleberg: »Out! Det er slut med det! Vi skal videre. Jeg synes, 80’erne har fået nok shine«.
Johan Horsmans: »80’erne er ude. I hørte det her først!«
Det danske herrelandshold i fodbold: Overvurderet eller undervurderet?
Anton Breinbjerg: »Herhjemme er det måske lidt overvurderet. Men i udlandet? Totalt undervurderet!«.
I forlængelse af landsholdet: Hvad med klaphatten?
Anton Breinbjerg: »Fuldstændig undervurderet«.
Emil Vammen: »Vi havde på et tidspunkt overvejet en musikvideo til ’Klap for fædrelandet’, der involverede klaphatte. Med makabre slagsmål og en voldelig farkarakter. Vi endte med at tænke, det var lidt overkill, men vi kan rigtig godt lide klaphatte«.
Er det overvurderet eller undervurderet at brække sin fod på scenen?
Johan Horsmans: »Det er rigtig undervurderet. Emil brækkede foden på scenen i juni, det gav virkelig noget til vores shows. Vi vendte det til vores fordel. Du lærte nogle nye ting. Eller hvad synes du egentlig selv, Emil, det var jo dig, der brækkede foden?«.
Emil Vammen: »Det var virkelig sjovt at have krykker på. Og sådan en støvle. Men jeg var også den fjerde danske artist på kort tid, der havde brækket foden. Nummer fire er ikke en særlig fed plads at ligge på. Jeg har ondt af den, der bliver nummer fem, for der må dampen virkelig være gået af«.
Saxofon. Overvurderet eller undervurderet?
Emil Vammen: »Jeg synes, den er svær, for i lang tid var det seje at sige, at den er overvurderet. Men måske er det i virkeligheden derfor, den er undervurderet«.
Johan Horsmans: »Jeg køber den. Undervurderet«.
Emil Vammen: »Saxofonen kan vildt mange ting. Det er en meget specifik måde, vi bruger den på. Der er ikke nogen, der er i tvivl om, hvad det betyder, når Johan spiller saxofon på den måde, han gør«.
Johan Horsmans: »Jeg tror, det er sådan noget, du kun kan gøre én gang. Jeg tror ikke, vi kan lave endnu en sang, hvor der er en giga saxofonsolo. Kvoten er brugt«.
Sidste spørgsmål: Dansktop? Overvurderet eller undervurderet?
Emil Vammen: »Undervurderet! Seriously. Det er virkelig en wacko, fun genre. Jeg kan virkelig anbefale at gå i YouTube-kaninhullet med dansktop. Der bliver altså sagt og sunget nogle ting. Der bliver spillet på nogle instrumenter. Det er wild. Der er stort potentiale i dansktop«.
Har I en yndlingssang inden for dansktop?
Johan Horsmans: »’Oki-Doki’ med EngleForEvigt«.
Emil Vammen: »Den er fucking god!«.