KOMMENTAR. I sidste uge fandt årets mest hypede koncert sted, da Frank Ocean mandag morgen dansk tid optrådte live for første gang i seks år.
Koncerten fandt sted på Californien-festivalen Coachella, som vanen tro blev streamet live på YouTube. Som noget nyt i år havde Coachella endda lovet, at de ville streame samtlige koncerter fra årets misundelsesværdige musikprogram.
Sådan gik det ikke. Blot få timer inden koncerten kunne YouTube bekræfte, at Oceans koncert ikke ville blive livestreamet alligevel. Der blev ikke givet nogen forklaring.
Sidenhen er det kommet frem, at Ocean under forberedelserne til koncerten havde pådraget sig en ankelskade, hvorfor han i sidste øjeblik måtte omstrukturere sit ekstravagante sceneshow, der efter sigende talte både kunstskøjteløbere og ishockeyspillere.
Øv. Men de mange fans, der sad klar i stuerne, kunne trods alt klynge sig til det faktum, at Coachella løber over to weekender. Der var håb forude. En chance til for virtuelt at opleve den enigmatiske sanger.
Men ak nej. I torsdags kunne en repræsentant for Ocean meddele, at sangeren slet ikke ville vende tilbage til festivalen. Angiveligt fordi Oceans læge havde opfordret ham til at holde sig i ro efter føromtalte ankelskade.
Dobbelt øv.
Det lader dog ikke til, at hverken festivalgængerne eller sofaseerne gik glip af alverden. Kritikken er i hvert fald haglet ned over den kaotiske koncert, Ocean rent faktisk nåede at spille på festivalen.
»En nærved-katastrofe«, lød det eksempelvis fra Variety. Blandt andet fordi musikeren var mere end en time forsinket, fordi han lipsyncede flere af sangene uden en mikrofon i hånden, og fordi en stor del af hans optræden var et glorificeret dj-set.
Fair nok, Frank. Alle kan have en off-dag. Også to søndage i træk.
Problemet er bare, at de seneste ugers Coachella-kaos langtfra er noget unikt tilfælde. Tværtimod synes Ocean de seneste år nærmest aktivt at have saboteret den ubetingede kærlighed, som sangerens millioner af fans lige fra begyndelsen har vist ham.
Nu kunne det til gengæld godt se ud til, at kærligheden er begyndt at visne.
Reserveret geni
Det er ikke første gang, at en stor stjerne vækker frustration ved at aflyse en festivaloptræden i sidste øjeblik. Men at lige akkurat Frank Ocean i disse dage møder så meget kritik er alligevel ret usædvanligt.
Det seneste årti har Ocean nemlig været universelt elsket i en grad, som ellers kun er forbeholdt stjerner som Beyoncé og Kendrick Lamar, og især hans dedikerede fanskare har aldrig lagt skjul på deres kærlighed.
En kryptisk plakattekst kan få Twitter til at eksplodere. Fan-skabte album går viralt på YouTube, fordi lytterne hungrer så meget efter ny musik. Og ja, overalt i verden sidder folk oppe det halve af natten for at livestreame en koncert, der i sidste ende ikke bliver streamet alligevel.
Men hvorfor elsker verden Frank Ocean så meget?
Det nemme svar er, at musikken er fantastisk. Manden er unægteligt et geni, og lad mig for en god ordens skyld lige slå fast, at jeg selv er die-hard Frank-fanatiker – og at jeg i øvrigt også selv satte alarmen til klokken 06.00 i mandags.
Musikken er afgørende for hans guddommelige renommé. Det er der ingen tvivl om. Men der er for mig at se også en anden ting, der spiller ind: Mystikken omkring ham som person.
Frank Ocean er en af tidens mest enigmatiske musikere. En lyssky anti-popstjerne, der så vidt muligt forsøger at holde sig ude af mediebilledet. Det har historisk set gjort ham uhyre fascinerende. Men som han nu endnu engang har bevist, kan lysskyheden nogle gange tage overhånd.
Fra cock ring til Coachella-kaos
Som sagt: De seneste ugers drama er intet unikt tilfælde.
At hans liveshows er kaotiske burde i hvert fald ikke komme som nogen overraskelse. Det oplevede vi også herhjemme, da han i 2017 nægtede at omfavne festivalpræmissen på NorthSide.
En anden ting, der de seneste år har sat hans gudestatus på spil, knytter sig til håndteringen hans onlineshop. Nærmere bestemt det faktum, at fans gang på gang har måttet vente månedsvis på leveringen af vinyler og andet merch, der bliver udskudt igen og igen.
Nå ja, og så er der smykkefirmaet Homer – Oceans seneste forretningseventyr, der blandt andet producerer penisringe til godt 182.000 kroner stykket.
Man forstår godt, hvis hans fans er frustrerede. Men tillad mig alligevel lige at lege djævlens advokat:
Frank Ocean fortjener ros for at eksperimentere med koncertformatet, som han gjorde det på NorthSide. Leveringsforsinkelserne kan være ude af hans hænder, og så er det i øvrigt helt op til ham, om han vil bruge resten af sine dage på at designe smykker (og hvor de smykker i så fald skal sidde…).
Desuden har vi ikke krav på et nyt album, ligesom vi ikke har krav på at opleve ham live. Hvad musikken angår, skylder Ocean os ingenting. Han har allerede givet os rigeligt.
Til gengæld har hans fans krav på at blive behandlet med respekt. Og gør man det, når man aflyser sit livestream i sidste øjeblik?
Uundgåelig skuffelse
Frank Ocean har historisk set kunnet slippe afsted med lidt af hvert. Men det tyder på, at bristepunktet efterhånden er ved at være nået.
Internationale medier som Slate kalder koncerten »en uundgåelig skuffelse«. Den indflydelsesrige YouTube-kritiker Anthony Fantano har også været ude med riven.
Desuden flyder Twitter over med memes om hans aflysning, der strækker sig fra humoristiske til straight up hadefulde.
Selv hans egen subreddit, der i skrivende stund tæller 375.000 følgere, synes at have vendt sig mod ham. »Det her lort er fornærmende«, lyder det i et af sidste uges mest populære indlæg.
Fansene virker heller ikke til at have meget sympati tilovers for hans skadede ankel. Folk har i hvert fald ikke været sene til at drage parallel til Foo Fighters-frontmand Dave Grohl, som i 2015 brækkede benet under en optræden, men som alligevel spillede koncerten færdig.
Vi bliver dog også nødt til at adressere den tragedie, der for snart tre år siden ramte Frank Ocean, da lillebroren Ryan Breaux mistede livet i en trafikulykke i en alder af blot 18 år.
Ocean har efter sigende været tydeligt mærket af dødsfaldet, og under sin Coachella-optræden forklarede han også, at lillebrorens bortgang var hele grunden til, at sangeren overhovedet var mødt op.
Ifølge øjenvidner skulle det have skabt et rørende øjeblik under den ellers kaotiske koncert. Men end ikke den smukke hyldest til broren er tilsyneladende nok til at overdøve frustrationen blandt fansene.
I stedet synes de at holde fast i to ting, som ret beset er svære at argumentere imod: Hvis han ikke ville have livestreamet sin koncert, kunne han have meldt det ud på forhånd. Og hvis han ikke ville spille til Coachella, kunne han jo bare have takket nej.
Frank Oceans fans har historisk set udvist en ufattelig tålmodighed. De har taget ham i forsvar, selv når hans opførsel på overfladen har fremstået apatisk.
Men det her virker som et vendepunkt.