1. Streaming: Standuppers nuancerede stalker-serie
Det er måske de færreste, der ligefrem går og drømmer om at være en dårlig skotsk standup-komiker, der arbejder på en pub i Camden. Men der går ikke mange sekunder af Netflix’ nye stalkerdrama ’Baby Reindeer’, før man priser sig uhørt lykkelig over ikke at være det.
I serien har Richard Gadd forvandlet sit virkelige skæbnesvangre møde med en fremmed til fiktion med creepy bravur. Her skænker han som alteregoet Donny i ynk en kop gratis te til den mærkelige Martha. Seks måneder senere må han melde hende til politiet, efter hun har sendt 41.071 e-mails, 350 timers voicemails og overrasket ham i alle afkroge af hans liv. Men vi får også alle nuancerne mellem de to begivenheder med.
Soundvenues Jonas Ernst Monty skriver i sin femstjernede anmeldelse, at »det er lang tid siden, Netflix har produceret noget med så meget dybde og sårbarhed«. Og det er en isnende og underholdende katastrofe, det er ret umuligt at tage øjnene fra.
’Baby Reindeer’ kan ses på Netflix.
2. Biografen: Borgerkrigen er brudt ud
Soundvenues anmelder gav topkarakter til Alex Garlands ’Civil War’, der foregår i en nær fremtid, hvor der er udbrudt borgerkrig i USA.
Her spiller Kirsten Dunst den PTSD-ramte fotograf Lee, som sammen med journalisten Joel (Wagner Moura kendt som Pablo Escobar i ’Narcos’), en gammel New York Times-legende (elskværdige Stephen McKinley Henderson) og en ung protegé (Cailee Spaeny fra ’Priscilla’) tager på en dokumentaristisk selvmordsmission, der går ud på at få det sidste interview med USA’s sindssyge autokratpræsident, før han bliver myrdet af oprørsgrupperne.
’Civil War’ er (heldigvis) ikke en traditionel krigs- eller actionfilm. Dunst er fascinerende som en sjælden kvindelig variant af the strong silent type i hovedrollen, og hendes mand i virkeligheden, Jesse Plemmons, kigger sågar også forbi i nogle virkelig grimme solbriller til en af filmens mest mindeværdigt ubehagelige scener.
Om hele det fotojournalistiske projekt er realistisk og/eller en lige lovlig selvhøjtidelig hyldest til pressefotografiets kraft, kan man diskutere bagefter. Uanset hvad er ‘Civil War’ forbandet spændende.
Ikke helt ulig sidste gang en mand af sydamerikansk afstamning ved navn Joel krydsede et (svampe)dystopisk Amerika med en ung kvinde på slæb.
‘Civil War’ kan ses I biografen.
3. Streaming: Et forfærdeligt rørende afskedsbrev
Roja Pakaris personlige dokumentar til sin søn vandt prisen for bedste nordiske film på årets CPH:DOX-festival, og nu kan den streames under titlen ’Min arv bor i dig’.
Da dokumentaristen på ubærlig vis får at vide, at hun lider af uhelbredelig knoglemarvskræft, kort efter hun har fået sin søn Oskar, vælger hun at tænde kameraet for at få filmet sit eftermæle til sit barn.
»Sjældent har det ellers monotone budskab om at nyde enhver stund, vi får med vores nærmeste, vækket så meget genklang«, skrev Soundvenues anmelder Ditte Fiil Ravn ved festivalpremieren.
’The Son and the Moon’ kan ses på TV 2 Play.
Set det hele? Tjek sidste uges weekend-anbefalinger.