Her er seks ord med altødelæggende potentiale:
»Grab your friends. Wear your florals«.
De er blevet sagt af Blake Lively i en promovideo for den ventede (og af nogle frygtede) filmatisering af Colleen Hoovers bestseller-fænomen ‘It Ends with Us’.
For det er da en ikke blot kikset, men faktisk forrykt måde at invitere publikum i biografen for at se en film, der handler om partnervold.
Den rigtige måde er til gengæld hendes mandlige modpart og filmens instruktør Justin Baldonis, der faktisk kerer sig om filmens ærinde.
»Hvis en virkelig verdens Lily Bloom kan sidde i den her biograf og tage et nyt valg for sig selv, end det der blev taget for hende – måske ser sig selv på skærmen og vælger noget andet for sig selv. Det er derfor, jeg har lavet filmen«, fortalte han Entertainment Tonight på den røde løber.
Eller hvad?
Det er det i hvert fald, hvis man spørger internettet, der ikke blot kritiserer, men også mere eller mindre hader Blake Lively lige nu. Hvilket hverken starter eller slutter med SødTøs-biografinvitationen og er omringet af mange flere spørgsmål en svar.
For hvis Justin Baldoni er så nice og rigtigt på den, hvorfor er de fleste medvirkende og bogens forfatter stoppet med at følge ham på Instagram?
Hvorfor har han været adskilt fra det resterende cast i filmens ellers omfangsrige presseindsats?
Er det, fordi Lively og hendes celebre husbond Ryan Reynolds har tromlet ham – en meget udtalt mandlig feminist – under optagelserne? Eller er det, fordi Baldoni bodyshamede Lively under optagelserne, som TMZ påstår?
Er der gået noget alvorligt galt på MeToo-måden? Eller er det en intens omgang såkaldte creative differences, der kan dække over alskens interne konflikter på et filmset?
Hvorfor har Justin Baldoni hyret den samme ekspert i krisekommunikation som Johnny Depp?
Har Blake Lively i virkeligheden altid været lige så overfladisk som sin ‘Gossip Girl’-karakter Serena van Der Woodsen, siden hun slet ikke går op i ofre for partnervold, men i stedet promoverer sig selv og sin nye linje af hårprodukter midt i filmens lancering?
Hvad har det alt sammen at gøre med en norsk underholdningsjournalists møde med Blake Lively og hendes gravide mave tilbage i 2016?
Vi forsøger at forstå, hvad der foregår.
En kontroversiel forfatter
Det er ikke nødvendigvis verdens største overraskelse, at ‘It Ends with Us’ er endt i kontrovers, for filmens ophav er en meget særpræget størrelse.
Amerikanske Collen Hoovers bog, og allerstørste hit, udkom helt tilbage i 2016, men blev især et fænomen, da den blev BookTok-favorit i forbindelse med pandemien.
Siden har den solgt et sted mellem syv (Vox) og otte millioner (The New York Times) eksemplarer på verdensplan. Dags dato har ‘It Ends with Us’ befundet sig på New York Times’ bestsellerliste for både tryk og e-bøger i 133 uger.
Historien i bog og film er den samme: Den unge kvinde Lily Bloom flytter, efter sin voldelige fars død, til Boston og forfølger sin drøm om at åbne en blomsterbutik. Her møder hun neurokirurgen Ryle Kincaid, og de forelsker sig.
Samtidig hjemsøges Lily dog hele tiden af sin opvækst, og da hendes gamle ungdomsflamme Atlas dukker op, begynder tingene at gå skævt, og drømmemanden forvandler sig til et mareridt. Bogen tager udgangspunkt i Hoovers egen opvækst i et hjem med vold.
Det 44-årige forfatterfænomen startede med at selvudgive ungdomsbogen ‘Slammed’ i 2012, mens hun boede i en trailerpark og arbejdede som socialarbejder. Den fangede dog så mange læsere, at den røg på bestsellerlisten efter en måned og scorede hende 50.000 dollars i fortjeneste. Hendes fanskare af ultraloyale kohorte, kaldet »CoHorts, er enorm, primært kvindelig og især ung.
Swag Boxes og store babynosser
Som det ofte er tilfældet med massefænomener, er Colleen Hoover dog ikke kun populær.
Udover bøger sælger hun også mærkeligt merchandise som ‘It Ends with Us’-joggingsæt med tilhørende kasketter, ‘Swag Boxes’ og har lanceret ‘It Ends with Us’-neglelak.
Du skal til gengæld lede langt efter en litteraturkritiker, der vil røre hendes bøger med en ildtang, og Hoovers haters er lige så så loyale som hendes fans. Mange finder hendes fremstillinger af alvorlige emner som vold mod kvinder problematisk, når det sker i young adult- og romancegenren mellem hede sexscener.
Der er også alle dem, der bare synes, hun skriver som en brækket arm. En sekvens fra bogen ‘Ugly Love’, hvor forældre taler om størrelsen på deres nyfødte søns nosser, bliver ofte hevet frem som præmiebevis.
colleen hoover should be exiled i can’t believe this is a real thing in a book pic.twitter.com/4OSVBfZT8r
— Brady (@pebbut) August 13, 2024
Samtidig har Hoover før fået kritik for at malke sine fans på måder, der er lige så mærkværdige som nogle af hendes litterære formuleringer. Eksempelvis måtte hun bremse en ‘It Ends with Us’-malebog på grund af backlash.
Allerede da valget faldt på Blake Lively til hovedrollen, var der mange Hoover-fans, der var utilfredse. Især med hvordan hun var stylet.
Sammenlignet med, hvad der foregår lige nu, virker de tidlige reaktioner dog som det rene vand.
»Blake Lively er klar til at instruere«
Med en dedikeret fanskare anno 2024 følger nøje observation og spekulation.
Da filmens amerikanske pressetour for alvor tog fart, bed folk hurtigt mærke i, at Justin Baldoni ikke poserede og gav interviews sammen med resten af castet til visningerne. Og at han i særdeleshed ikke poserede og gav interviews sammen med Blake Lively.
Ved filmens premiere i New York var han ifølge Vulture ikke med til at præsentere filmen og sad i en anden sal end Lively og Colleen Hoover.
Da Entertainment Tonight spurgte ham, om han havde i sinde også at filmatisere prequel-udgivelsen ‘It Starts With Us’, sagde han nej: »Jeg tror Blake Lively er klar til at instruere. Det er, hvad jeg tror«.
Skuespiller Jenny Slate padlede til gengæld voldsomt, da hun skulle svare på, hvordan samarbejdet havde været med Baldoni som både skuespiller og instruktør i et interview med Deadline på den røde løber:
»Sikke et intenst job at skulle lave så mange ting, jeg fangede virkelig mig selv i at tænke, jeg vil virkelig kun have ét job«, sagde hun et ikke-neutralt sted mellem ikke-ros og ikke-kritik.
Derudover blev det opdaget, at hverken Colleen Hoover eller det meste af det resterende cast – Blake Lively, Jenny Slate, Brandon Sklenar, Isabela Ferrer, Alex Neustadter – længere følger Baldoni på Instagram, selvom han følger dem (shitstorm-ramte Hasan Minhaj er mere eller mindre last man standing som Justin Baldoni-følger).
Hvem tror vi på?
Som skuespiller er Baldoni mest kendt for sin rolle i ‘Jane the Virgin’, men har siden hen udviklet en sidekarriere som podcastvært på ‘Man Enough’, der handler om moderne maskulinitet og kønsroller.
Han skaffede rettighederne til ‘It Ends with Us’ tilbage i 2019 og har sjældent lagt skjul på sin passion for bogens budskab.
Lively kom først om bord som både hovedrolleindehaver og producer sidste år. Og det er deres samarbejde både foran og bag kameraet, de fleste af rygterne har som omdrejningspunkt.
Der spekuleres i, om Blake Lively har overtaget projektet, endda med Ryan Reynolds bag sig. I et interview med E!News fortæller hun, at husbonden har hjulpet med at skrive en af filmens første scener, hvor de to hovedpersoner mødes på et tag og flirt-shittalker hinanden.
Derudover skulle hun ifølge The Hollywood Reporter have fået lavet en version af filmen af ‘Deadpool’-klipper Shane Reid, der også klippede Taylor Swift-musikvideoen ‘I Bet You Think About Me’, som Lively har instrueret. Og det vides ikke på nuværende tidspunkt, hvilken version der er blevet valgt.
Mens de største stridspunkter i sagen er baseret på rygter, uvished og stærke holdninger, er én ting til gengæld sikkert:
I Hollywood er det temmelig normalt, at en celebrityskuespiller med en producerrolle og en stor betydning for projektets succes ved billetlugerne har rigtigt meget at skulle have sagt.
Når det er Tom Cruise, der bestemmer langt mere end instruktøren på settet til ‘Mission Impossible’, rynker de færreste et bryn, og når det går vildt godt, som med Margot Robbies producerrolle i ‘Barbie’, er det en del af den lyserøde succesfortælling.
Hvilket er vigtigt at være opmærksom på i en stridighed, hvor banen lige nu er kridtet op – online og i medierne – til en kamp mellem en idiotisk kvindelig skuespiller, der med alle sine taktløse glimmervibes har ødelagt en mandlig instruktørs ambitioner om at lave et respektfuldt værk om en vigtig kvindesag.
Alt er galt
Med det sagt er der noget galt med ‘It Ends with Us’-lanceringstaktikken, og især den rolle Blake Lively spiller i den.
Hendes Instagram-profil bugner med fejltrin og ufølsomheder. Fra at joke med at have »brug for terapi« efter filmen, fejringer af egne outfits, akavede promoklip hvor filmens damer er samlet til »girltalk« eller hyggenyggelig cookiebagning.
Men jo mere man tænker over det, er der også noget andet galt i ‘It Ends with Us’-samtalen.
Hvad der er sket bag kulissen, ved vi ikke. Men det eneste, der overdøver tonedøvheden i Blake Livelys mange glansbilleder, er, hvor hurtigt og effektivt hun bliver lagt for had.
Indtil videre er det kun Brandon Sklenar, der spiller Atlas i filmen, som har kommenteret dramaet i et Instagram-opslag, der maner til besindighed.
»At gøre de kvinder til skurke, der har lagt så meget hjerte og sjæl i at lave den her film, fordi de tror så stærkt på dens budskab, virker kontraproduktivt og tager fra det, den her film handler om. Det er faktisk det modsatte af pointen«, lød det blandt andet.
Backlashets dynamik burde få alles alarmklokker til at bimle og bamle.
For selvom Blake Lively måske er gal på den, betyder det ikke nødvendigvis, at Justin Baldoni er historiens helt.
I sidste uge kom det frem hos The Hollywood Reporter, at Justin Baldoni har hyret en ekspert i krisekommunikation, nærmere bestemt Melissa Nathan, der arbejdede for Johnny Depp i forbindelse med Amber Heard-retssagen. Hvor blandt andet ‘Who trolled Amber?-podcasten dykkede ned i, hvordan online-polariseringen ikke var organisk, men en større manipuleringsmekanisme.
»Tiny bump«
På kort tid er det ikke kun Livelys aktuelle akavetheder, der vækker harme, men også et hav af alt fra uheldigheder til tilfældigheder fra hele hendes karriere.
For nylig offentliggjorde den norske, Los Angeles-bosatte journalist Kjersti Flaa et interview med Blake Lively fra 2016 under titlen ‘The Blake Lively interview that made me want to quit my job’.
Her interviewer hun Lively og Parker Posey i forbindelse med Woody Allen-filmen ‘Café Society’. Hun starter med at lykønske gravide Blake Lively med hendes »tiny bump«, hvilket ikke falder i god jord. Lively skyder tilbage »congratulations on your tiny bump«.
Derefter bliver hun irriteret over et spørgsmål om filmens kostumer, og så ignorerer skuespillerne journalisten på en måde, man godt forstår internettet kalder mobbende, men som ikke er hverken uset eller uhørt. Flaa er selv ufrivilligt barnløs, hvilket kun gør det mere ømtåleligt.
Men er det mere end en ubehagelig oplevelse, hvor en Hollywood-stjerne har tabt hovedet og sagt noget tarveligt?
Flaa, der ikke sagde sit job op og stadig arbejder som Hollywood-journalist, benægter, at hun har delt videoen som led i shitstormen. Hun havde været til filmens pressevisning, men »havde ingen anelse om alt det andet«, fortalte hun TMZ om kendskabet til Blake Lively-shitstormen. Hun delte det i åbenheden og forebyggelsens navn.
Tdspunktet må siges at være opportunt. Videoen, som er postet på Kjersti Flaas selvstændige underholdningskanal, har over tre millioner views på YouTube.
Dårlig smag i munden
Det er forståeligt, at mange får en dårlig smag i munden over, at man markedsfører en film om partnervold som en poppet tøseudflugt.
Ud over det gamle Kjersti Flaa-klip anno 2016 vrimler det med videoer – mange ude af kontekst – hvor Blake Lively fremstår virkelig irriterende anno 2024 (ydermere blev hun og Reynolds simpelthen gift på en gammel slaveplantage i 2012, hvilket de senere har beklaget).
Watching Blake Lively, The Plantation Princess, be so flip and cruel about victims of domestic violence is really something.
You could have just learned the names of one or two resources for DV victims and said you’d guide them to those resources. pic.twitter.com/WHiCxLdKQ5
— Cooper (@Cooperstreaming) August 14, 2024
Men jeg ved ikke, hvilken lancering af ‘It Ends with Us’ folk havde regnet med – bogens mærkværdige tone og Colleen Hoovers brand og historik in mente.
Uanset hvad man synes om Blake Lively, spiller hun lige nu den rolle, hun er hyret til i filmens pr-strategi. Og den saglige kritik drukner i klassisk misogyni.
Mange kritiserer kampagnen og Livelys enorme fokus på blomster. Selvom ‘It Ends with Us’ ikke handler mest om blomster, vil det være forkert at sige, at den ikke handler om blomster.
Jeg har set ‘It Ends with Us’, og jeg synes faktisk, den handlede ret meget om blomster, på en måde der var tacky og plat, men samtidig gav mening i dét univers. De alvorlige pointer kom igennem, og hvis jeg var interesseret i et mere radikalt, ukommercielt og kunstnerisk gennemført take på partnervold, havde jeg valgt en anden film.
Dem, der fremstiller promoveringen som decideret vildledende, har meget lave tanker om, hvorvidt kvindelige biografgængere er i stand til at føle og tænke mere end én ting på samme tid. Eller bare se filmens trailer, inden de smutter i biffen.
Der bliver joket med, at det svarer til at sælge ‘Schindler’s List’ som en komedie med en hunk i hovedrollen eller bede folk om at tage bomuld på for at se ’12 Years a Slave’. Og selvom det er en “sjov” og til dels rammende kritik, siger det jo også noget om, at man sjældent blander køn ind i markedsføringen af film, der ikke er virkelig meget til kvinder.
Det er nu engang et uomgængeligt element ved ‘It Ends with Us’, at den i hvert fald som film lader blomster, pailletter, kærlighed og tiltrækning sameksistere med volden. Og den gør det på en måde, som – hvilket bogens udbredelse har demonstreret i stor stil – rammer noget i mange, på rigtig godt og rigtig ondt. Den mærkelige masseappel er styrken og svagheden.
Shitstorm, smædekampagner og TikTok-hate til trods er der solgt billetter for 100 millioner dollars små to uger efter den amerikanske premiere. Præcis hvor mange billetkøbere, der var venindeflokke i blomsterprint, ved jeg ikke.
Det er også lige meget.
‘It Ends with Us’ får dansk biografpremiere 5. september.