Striden om Netflix’ nye ’Monsters’-serie kører på højtryk – her får du overblikket

Debatten om Netflix ’Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story’ kører på de høje nagler, ikke mindst blandt skaber Ryan Murphy, morderne selv og såmænd også Kim Kardashian. Men hvad er egentlig op og ned i hele affæren? Vi opklarer forløbet for dig, der har mistet overblikket.
Striden om Netflix’ nye ’Monsters’-serie kører på højtryk – her får du overblikket
Nicholas Alexander Chavez og Cooper Koch i 'Monsters: The Lyle And Erik Menendez Story'. (Foto: Miles Crist/Netflix)

Netflix fulgte for et par uger siden op på det massive hit ’Dahmer – Monster’ fra 2022 med en opfølger i samme format, som fortæller en ny historie om en opsigtsvækkende mordsag.

Og efterspillet nærmer sig efterhånden samme højder af kontroverser og drama denne gang.

’Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story’ fokuserer på de titulære brødre Erik og Lyle, som dræbte deres forældre tilbage i 1989.

Skildringen af Jeffrey Dahmer blev en af de mest sete serier nogensinde på Netflix, og ’Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story’ lagde sig også hurtigt i toppen af streamingtjenestens globale top 10-liste. En tredje sæson med Charlie Hunnam i front blev annonceret allerede før premieren.

‘Monsters: The Lyle And Erik Menéndez Story’. (Foto: Miles Crist/Netflix)

Første sæson affødte kritik fra pårørende til Dahmers ofre og fra morderens egen mor, og anden sæson har nu også skabt kontroverser.

Faktisk udvikler diskussionen sig nærmest på daglig basis, og mange har nok mistet overblikket over, hvem der har sagt hvad og hvorfor efter premieren.

Så her opklarer vi forvirringen ved at samle op på sagen, serien og hovedlinjerne:

1. En skræmmende forbrydelse

Den 20. august 1989, da Lyle og Erik Menendez var henholdsvis 21 og 18 år, skød de deres forældre Jose og Kitty til døde i deres hjem i Los Angeles.

Selvom de i første omgang påstod over for politiet, at de havde fundet deres forældre døde, stod det hurtigt soleklart, at brødrene havde begået mordene. De insisterede dog på, at de havde handlet i frygt, fordi de i årevis var blevet udsat for fysisk, psykisk og seksuelt misbrug af deres forældre. Imens gik anklagerne i den modsatte retning på, at hensigten med drabene var at score familiens formue.

‘The Menendez Brothers’. (Foto: Netflix)

I sidste ende købte dommeren ikke brødrenes forklaring, og i 1996 dømte en jury Lyle og Erik skyldige i mordene, hvilket sendte dem bag tremmer på livstid uden mulighed for prøveløsladelse. De er i dag henholdsvis 56 og 53 år gamle.

Mordene sendte chokbølger gennem ikke mindst medierne, som dækkede retssagen fra ende til anden. Og nu, 28 år efter der faldt dom over de to brødre, er forbrydelsen igen landet på manges læber i kølvandet på Netflix’ nye sæson af true crime-serien ’Monsters’.

2. Netflix genopliver rædslerne

Den ni afsnit lange serie udpensler først og fremmest brødrenes beslutning, planlægning og eksekvering af drabene.

Efter mordene fester brødrene euforisk over endelig at være frie fra ophavets lænker. Erik begynder dog at få mareridt og skyldfølelse, og i desperation efter en form for forløsning går han til deres psykolog og fortæller om forbrydelsen. Det sætter gang i en kæde af begivenheder, som ender med, at brødrene bliver anholdt, retsforfulgt og dømt.

Fortællingen dykker ned i de frygtelige oplevelser i hjemmet gennem Lyle og Eriks liv, som – ifølge dem selv – drev dem til at gøre en ende på deres forældres liv. De fortæller, at deres far misbrugte dem begge seksuelt, først Lyle, som endte med at sige fra, og derefter Erik, som måtte udstå mishandlingen i mange år helt indtil kort før drabene, hvilket udpensles i uhyggelige detaljer i femte episode, ’The Hurt Man’. Da de var små, kopierede Lyle endda på et tidspunkt farens foruroligende handlinger på sin lillebror.

‘Monsters: The Lyle And Erik Menendez Story’. (Foto: Miles Crist/Netflix)

Plottet udforsker også Jose (Javier Bardem) og Kittys (Chloë Sevignys) følelsesliv på klos hold. Jose, der som ung kom til landet på jagt efter den amerikanske drøm, værner om familiens image og har meget klare idéer om, hvad han forventer af sine sønner – og derfor reagerer han (meget) voldsomt, når de gang på gang skuffer ham.

Imens lever Kitty en fortvivlet tilværelse med pillemisbrug, en utro mand og to sønner, som hun »hader«. Serien tegner et billede af et dybt dysfunktionelt hjem.

3. Virkelig morder siger fra

Allerede på seriens premieredag kom virkelighedens Erik Menendez med en udtalelse, udgivet gennem konen Tammi på X, hvor han især kritiserede seriens skildring af storebroren Lyle:

»Jeg troede, at vi havde bevæget os væk fra løgnene og de ødelæggende karakterskildringer af Lyle, der skaber en karikatur af Lyle med rod i forfærdelige og åbenlyse elementer, som florerer i serien«, siger Erik og retter direkte kritik mod serieskaber Ryan Murphy:

»Jeg kan kun tro, at det blev gjort med vilje. Det er med et tungt hjerte, jeg siger, at jeg ikke tror, Ryan Murphy kan være så naiv og unøjagtig med hensyn til fakta i vores liv, at han gør dette uden slette hensigter«.

Ud over at Lyle i serien fremstår som en broget karakter, behandler plottet også et incestuøst forhold mellem brødrene, som begynder med forulempelse fra Lyles side, da de begge var børn, men senere også skildres som et potentielt element i deres voksenliv med samtykke.

»Det er trist for mig at vide, at Netflix’ uærlige fremstilling af tragedierne omkring vores forbrydelse har taget de smertefulde sandheder adskillige skridt tilbage – tilbage gennem tiden til en æra, hvor anklagemyndigheden byggede en fortælling om, at mænd ikke kunne blive seksuelt misbrugt, og at mænd oplevede voldtægtstraumer anderledes end kvinder«, lyder det videre i Eriks kritik af serien.

4. Ryan Murphy svarer igen

Et par dage senere kom Murphy selv til orde med et resolut modsvar til Eriks kritik.

»Jeg synes, det er interessant, fordi jeg ved, at han ikke har set serien. Så det synes jeg er ejendommeligt«, udtalte showrunneren til E! News (via Deadline) og fortsatte: »Jeg håber, han ser den. Jeg tror, ​​at hvis han så den, ville han være utrolig stolt af Cooper Koch, der spiller ham«.

Murphy forsvarede også, hvordan serien tackler sagens flersidede aspekter, herunder brødrenes forhold:

»Det er en 35-30 år gammel sag. Vi viser mange, mange, mange perspektiver. Det er, hvad serien gør i hvert afsnit. Man får en ny teori baseret på personer, der enten var involveret eller dækkede sagen. Nogle af kontroverserne går på folk, der for eksempel tror, ​​at brødrene har et incestuøst forhold. Der er folk, der siger, at det aldrig er sket. Der var folk, der sagde, at det skete«.

Ryan Murphy til premieren på ‘Monsters: The Lyle And Erik Menendez Story’ i Los Angeles. (Foto: Steve Granitz/FilmMagic)

Desuden svarerede han igen på kritikken af seriens behandling af det seksuelle misbrug. »Vores hensigt var at præsentere alle fakta og få dig til at gøre to ting: selv bestemme, hvem der er uskyldig, hvem der er skyldig, og hvem der er monstret, og desuden have en samtale om noget, som aldrig bliver talt om i vores kultur, nemlig mandligt seksuelt misbrug, hvilket vi gør ansvarsfuldt«.

5. Menendez-baglandet udtaler sig

De virkelige morderes pårørende meldte sig også på banen, da Tammi Menendez postede en ny udtalelse på X. Denne gang på vegne af brødrenes tante Joan VanderMolen samt resten af den udvidede Menendez-familie.

Her udtrykte de først deres urokkelige støtte til Erik og Lyle, hvorefter de fordømte serien og ikke mindst Murphy:

»Ryan Murphys ’Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story’ er et fobisk, klamt, anakronistisk, serielt episodisk mareridt, som ikke bare er gennemhullet med usandheder og direkte løgne, men ignorerer de seneste frikendende afsløringer. Vores familie er blevet forfulgt af dette groteske shockadrama«.

De nævnte »afsløringer« er formentlig en hentydning til nye beviser, der kom frem sidste år. CBS News skriver, at der er tale om et brev, Erik skrev til sin fætter i 1988, hvor han antydede, at han var bange for sin fars misbrug, samt et nyt vidne fra et boyband, Jose skrev kontrakt med, da han var en del af pladeselskabet RCA Records, som hævder, at Jose også seksuelt misbrugte ham.

Menendez-familien afsluttede deres udtalelse med en aggressiv stikpille til Murphy: »Det er trist at se, at Ryan Murphy, Netflix, og alle andre involverede i serien ikke har forståelse for betydningen af årevis af fysisk, følelsesmæssigt og seksuelt misbrug. Måske, når alt kommer til alt, handler ’Monsters’ bare om Ryan Murphy«.

6. Skuespillere tager serien i forsvar

En af de mere opsigtsvækkende scener i serien er, da Vanity Fair-journalisten Dominick Dunne ved et middagsselskab antyder, at Lyle og Erik begik mordene på deres forældre, fordi de ville holde forholdet til hinanden hemmeligt. Herefter ses brødrene i brusebad, hvor deres mor opdager dem sammen.

To af seriens skuespillere har forsøgt at tilføre deres bud på konteksten i scenen. Nathan Lane, som portrætterer Dunne, forklarer til The Wrap: »Serien siger ikke, at de havde et incestuøst forhold. Det er en del af en dramatisering, ikke en dokumentar«.

»For at være ærlig over for dig kan jeg ikke huske at have læst noget om det i min research. Så hvis han (karakteren Dunne, red.) foreslog det, var det en tese, som bliver fremført ved dette middagsselskab«, fortsatte skuespilleren.

Nathan Lane i ‘Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story’. (Foto: Netflix)

»Så foreslår han, at dette måske er et muligt scenarie, og de klipper til Kitty, der opdager dem i brusebadet. Det sker flere gange i serien, at nogen foreslår, ‘det er sådan, jeg ser det’, og så ser du det ske«.

Skuespilleren bag Erik, Cooper Koch, har præsenteret et lignende blik på scenen. »For på en måde at aflive det hele er det fra Dominick Dunnes perspektiv. Jeg tror, ​​at folk tager det lidt ud af kontekst«, har Koch sagt til The Wrap.

»(…) Jeg tror, ​​det er meningen, at hans teori skal fremstå skør, og at det ikke er, hvad der skete«.

Samme synspunkt udtrykkes af Robert Rand, som har dækket hele den virkelige sag i bogen ’The Menendez Murders’ fra 2018. Han fortalte forleden The Hollywood Reporter, at han mener, historien om Lyle og Erik som elskere var »en fantasi, der var i Dominick Dunnes hoved«.

7. Også Kim Kardashian vil være med

I september fik de nu midaldrende mordere besøg af Kim Kardashian i det californiske fængsel, hvor de afsoner deres straf. Her var hun desuden flankeret af Erik-skuespilleren Cooper Koch.

Realitystjernen har lavet mange lignende besøg hos andre indsatte som del af sit engagement i USA’s retssikkerhed og optimering af fængselssystemet. Siden sit besøg har hun i et personligt essay i NBC News advokeret for, at Lyle og Eriks domme genovervejes samt fastslået, at »de er ikke monstre«.

8. Netflix-dokumentar på vej

Netflix har uden tvivl nydt godt af omtalen og seertallene. Og meget belejligt har de nu annonceret en dokumentar under titlen ’The Menendez Brothers’, som udkommer på mandag. Her vil de virkelige mordere eksklusivt fortælle deres side af historien og retssagen.

Skal man være venligt stemt, prøver Netflix her at nuancere perspektiverne på historien, men det lugter unægtelig også af en smart måde at holde samtalen og interessen i live.

‘The Menendez Brothers’. (Foto: Netflix)

Netflix gjorde noget lignende med den første sæson af ’Monsters’ om Dahmer, som blev suppleret af dokumentarminiserien ’Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes’.

9. Sagen genåbnes

I hvad der nærmest ligner et svar på både Kim Kardashian og et hav af Netflix-seeres bønner har Los Angeles’ statsadvokat George Gascón torsdag annonceret, at sagen nu faktisk bliver samlet op igen, og at en høring med Lyle og Erik skal foregå 29. november.

Her skal det evalueres, om brødrene er rehabiliteret, og hvorvidt overgrebsanklagerne mod Jose og Kitty skal reducere strafudmålingen.

Det sker, efter statsadvokatens kontor har modtaget »mange opkald« fra folk, der ønsker Lyle og Erik løsladt efter at have set serien.

Så måske har Ryan Murphy ret i seneste udtalelse til The Hollywood Reporter:

»Menendez-brødrene burde sende mig blomster. De har ikke haft så meget opmærksomhed i 30 år. Og det har fanget opmærksomheden ikke bare i det her land, men over hele verden«.

‘Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story’ kan ses på Netflix, hvor dokumentaren ‘The Menendez Brothers’ desuden har premiere 7. oktober.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af