‘Leviathan’
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Godt nok vandt ’Leviathan’ en Golden Globe som bedste fremmedsprogede film, men det er også den eneste pris, den har vundet i løbet af prissæsonen. Den har fået stærke anmeldelser over hele linjen, men det er også en krævende og skånselsløs skildring af et moralsk forarmet Rusland, som med en spilletid et godt stykke over de to timer stiller krav til sin tilskuer. Det er min vurdering, at ’Leviathan’ er for stor en mundfuld for det menige akademimedlem til, at den kan kæmpe med om sejren for alvor«.
Vinderchancer: 10 % – lille mulighed
Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Der har før været store overraskelser i denne kategori, og dette års Golden Globe-vinder kan være den film, der leverer den i år. ’Leviathan’s problem er dog, at den ikke har klaret sig godt til kritikerpriserne, og selvom man ikke direkte kan overføre det til et problem ved Oscar, så siger det noget om filmens modtagelse i USA. Det forstærkes kun af, at dens enlige sejr var i Golden Globe, som bliver uddelt af udenlandske filmkritikere i USA«.
Vinderchancer: 27% – runner up
‘Wild Tales’
Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Seks små historier, hvis eneste samlingspunkt er vold og hævn. Det er opskriften på den mest indtjenende film i Argentina nogensinde, ‘Wild Tales’, der dominerede det argentinske svar på Oscar med 21 nomineringer og 10 statuetter. Filmen har fået en fin modtagelse i USA, og den er nok mere ligetil end resten af feltet, hvilket kan vise sig at være en fordel«.
Vinderchancer: 18% – outsider
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Den argentinske film, der er fortalt i tematisk sammenhængende, men karaktermæssigt separate kapitler, er feltets helt store dark horse. Det kan godt være, at vi endnu ikke har hørt meget om den på denne side af Atlanten, men det betyder langtfra, at den er chanceløs i Oscar-sammenhæng. Fremtrædende Oscar-iagttagere som Scott Feinberg (The Hollywood Reporter) og Guy Lodge (The Guardian) tipper den som favorit til at vinde Oscar’en. ’Wild Tales’ er sort komedie co-produceret af Pedro Almodóvar (‘Tal til hende’, ‘Volver’). Oppe mod meget alvorstunge dramaer stikker det argentinske bud så meget ud, at den meget vel kan løbe med Oscar’en, fordi de tre andre, inderligt seriøse favoritter stjæler stemmer fra hinanden«.
Vinderchancer: 30 % – farlig runner-up
‘Timbuktu’
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»’Timbuktu’ har netop haft amerikansk premiere og har modtaget forrygende anmeldelser (den har pt. en værdi på imponerende 90 ud af 100 på Metacritic, der samler en lang række anmeldelser), og den er dermed et særdeles højaktuelt bud på en kvalificeret spoiler i et af de stærkeste fremmedsprogsfelter i mands minde. Den kan desuden score yderligere stemmer fra den politisk bevidste del af Akademiet, da det er den første afrikanske film, der har opnået en nominering nogensinde! Et yderligere incitament til at stemme på filmen ligger i dens ligeledes højaktuelle tematik: islamisters ødelæggende fremfærd i fattige og krigsramte samfund. Hvis medlemmerne får set filmen, er den langt fra en utænkelig vinder«.
Vinderchancer: 17 % – kvalificeret bud på en spoiler
Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Filmen havde inden sin Oscar-nominering ikke rigtig været i spil i denne Award Season. Af nogle eksperter bliver den nævnt som outsider, og i denne kategori kan meget afhænge af, hvilke medlemmer der får set alle fem nominerede film og dermed bliver stemmeberettigede. Vælger de stemmeberettigede at gå efter et stille drama, tror jeg dog, at de vælger ’Ida’ eller ’Leviathan’ frem for ’Timbuktu’«.
Vinderchancer: 10% – long shot
‘Ida’
Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»En sort-hvid polsk film i 4:3, der handler om en nonne. Det lyder som den sikre opskrift på, hvordan man ikke vinder en Oscar. Men det er ikke desto mindre, hvad ’Ida’ er. Med en sejr ved BAFTA og en nominering for bedste fotografering virker det, som om filmen ligger lunt i svinget. Bedste udenlandske film er dog en uforudsigelig kategori, da medlemmerne skal have været til visninger af alle fem film for at være stemmeberettigede. For folkene bag ’Ida’ handler det derfor i høj grad om at få de rigtige mennesker ind til visningerne«.
Vinderchancer: 40% – favorit
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»’Ida’ vandt flere af de helt store kritikerpriser i USA i december (sammen med svenske ’Force Majeure’, som desværre ikke overlevede den sidste nedbarbering af feltet fra ni til fem kandidater). Fornylig vandt den BAFTA-prisen i samme kategori, og især den hæder lover godt for dens Oscar-chancer. Endnu mere lovende er det faktum, at den har været en overraskende pæn succes i de amerikanske arthouse-biografer.
Det, der kan tale imod filmen, er dens meget nøgterne og usentimentale fortællestil. Filmen vægrer sig imod at flagre med følelserne (titelfiguren er næsten udtryksløs fra start til slut), og trods stærke vindere i de senere år (’A Separation’, ’Amour’, ’Den store skønhed’) er det traditionelt mere melodramatiske film, der render med hæderen i denne kategori«.
Vinderchancer: 40 % – småfavorit
‘Tangerines’
Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Estlands bud må siges at have toppet på det rigtige tidspunkt med kun to nomineringer i denne sæson til henholdsvis Golden Globe og Oscar. Den vandt som bekendt ikke Golden Globe, og filmen om en bonde fanget i en blodig krig ser heller ikke ud til at kunne vinde en Oscar. Men esterne kan stadig være stolte af deres første Oscarnominering nogensinde«.
Vinderchancer: 5% – næsten chanceløs
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Den estiske film er den eneste af de fem nominerede film, der ikke har en amerikansk distributør (endnu, i hvert fald), så selvom filmen skulle være lidt af en crowdpleaser i en kategori, der ikke just er fyldt med sådanne, vurderer jeg, at dét handicap er for stort til, at ’Tangerines’ kan blande sig i kampen om Oscar’en. Dog skal man aldrig sige aldrig. Denne kategori har budt på store overraskelser i årenes løb, og alle film, der er nået så langt som til at blive nomineret, har en chance«.
Vinderchancer: 3 % – en meget lille chance
Læs hele vores omfattende Oscar-dækning HER.
Lyt til særudgave af Soundvenue Filmcast: Oscar-diskussion med høj nørdefaktor
Læs også: Oscar 2015 – Hvilken film vinder årets vigtigste pris, og hvem er outsider?