Bradley Cooper, ’American Sniper’
Lars B. Frahm, CPH PIX
»Når man er nomineret for tredje år i træk, så siger statistikken, at man vinder den tredje. Cooper ligner dog ikke en oplagt vinder. Han har kun været nomineret til to kritikerpriser, og uden en SAG-nominering sker det yderst sjældent, at man vinder en Oscar. Siden SAG-priserne blev indført, har kun to af 80 Oscar-vinderne (på tværs af alle fire skuespilkategorier) vundet uden en SAG-nominering. Så Coopers chancer er ikke gode. Hans chance er, at han tre år i træk har leveret Oscar-værdige præstationer, at ’American Sniper’ har fået øget buzz siden sin premiere i USA, og at Oscar-eksperter har det med at undervurdere ham«.
Vinderchancer: 15% – outsider
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Det var en lille overraskelse, at Cooper blev nomineret, men når han nu er at finde i feltet, er han automatisk en trussel af tre grunde: For det første på grund af hans generelle popularitet og filmstjernestatus. For det andet er det hans tredje nominering på tre år (vi skal tilbage til Russell Crowe i 1999-2001 for at se en lignende stime), så han er særdeles overdue i forhold til at vinde sin første Oscar. Og for det tredje: ’American Sniper’ er sæsonens helt store box office-sensation. Hvad sker der, hvis filmen rammer fx 350 millioner dollars i indtjening alene i USA inden stemmedeadline? Er Cooper så en så stor sensation, at han ikke kan overses?«
Vinderchancer: 11 % – outsider
Steve Carrell
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Havde Carell ikke taget en protesenæse på og iført sig dårlige tænder i rollen som den excentriske milliardær John E. Du Pont, havde han nok ikke vundet en nominering. Meget af fascinationen af rollen knytter sig til den ydre transformation og så måske det forhold, at komikeren Carell spiller ’mod type’. Det har hjulpet Carell til en nominering, men det vil ikke hjælpe ham hele vejen op til podiet i en film, som mange anser for ’kold’ og ’kynisk’. Og hvor er Timothy Spall, Ralph Fiennes eller Jake Gyllenhaal…?«
Vinderchancer: 0 % – chanceløs
Lars B. Frahm, CPH PIX:
»Akademiet elsker en komiker, der skifter stil. Rollen i ’Foxcatcher’ kunne ikke være meget længere væk fra Carells normale fjollerier, og han gør det godt. Selvom han har både SAG- og Golden Globe-nomineringer med sig, er han dog oppe mod folk, som har vundet disse priser, og som har det momentum, der skal til. Hans chance er, at han uden tvivl vil kunne levere den sjoveste tale, hvis han skulle vinde. Men Carrell skal nok give dramarollerne en chance til, før han vinder sin Oscar«.
Vinderchancer: 3 % – chanceløs
Benedict Cumberbatch
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Som sæsonen er skredet frem, er Cumberbatch langsomt, men sikkert, blevet reduceret fra favorit til also-ran, da Redmayne har en mere Oscar-venlig rolle end Cumberbatch, og det i en film (’The Theory of Everything’), der ellers deler mange ligheder med ’The Imitation Game’. Cumberbatch’ lille chance knytter sig til to forhold: Dels Harvey Weinsteins effektive kampagnemaskine, dels muligheden for, at akademiet kaster al deres kærlighed på ’The Imitation Game’ og dermed belønner den overalt, hvor de har mulighed for det (det var den mekanisme, der gav Jean Dujardin en Oscar for ’The Artist’ for tre år siden)«.
Vinderchancer: 4 % – svag outsider
Lars B. Frahm, CPH PIX:
»En brite, der spiller en virkelig person med en intelligenskvotient ud over det sædvanlige. Det kunne lige så godt beskrive Eddie Redmayne i denne kategori, og igen er årets to store biopics ude i en duel, som kan risikere at spolere begges chancer. Dog tror jeg at Redmayne kommer til at suge alle stemmer i denne duel. Så selvom Cumberbatch har leveret solide præstationer i mange Oscar-aktuelle film i de senere år, og selvom han har fået masser af ros og nomineringer for ’The Imitation Game’, så ligger hans rolle alt for meget op af Redmaynes til at vinde«.
Vinderchancer: 7 % – long shot
Michael Keaton
Lars B. Frahm, CPH PIX:
»En falleret superhelteskuespiller, som har været ude af rampelyset i over et årti. Parallellerne mellem Keaton og hans rolle i ’Birdman’ er næsten for mange til, at det kan være en tilfældighed, og Oscar elsker, når gamle Hollywoodstjerner gør et comeback i rampelyset. Peter O’Toole og Mickey Rourke er nok de bedste nutidige eksempler, men ligesom O’Toole og Rourke må Keaton nok se sig forbigået denne gang. For en måned siden havde jeg haft Keaton som favorit, men efter nederlag ved SAG kan han ikke længere holde den status. Til gengæld har ’Birdman’ fået et uhyggeligt momentum på det seneste, så Keaton er bestemt ikke ude endnu«.
Vinderchancer: 35% – runner up
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Michael Keaton har flere ting kørende for sig: Han spiller hovedrollen i en af årets frontrunners, han er en god comebackhistorie (der oven i købet spejler filmens egen fortælling) og han har – ikke uvæsentligt – vist, at han meget gerne vil vinde (ved at stille op til alskens arrangementer, aflevere overstrømmende takketaler etc.). En blanding af disse tre faktorer gør ham til klar runner-up, der endda har en fortsat god mulighed for at vinde Oscar’en, selvom han tabte SAG til årets favorit (se næste side, red.)«.
Vinderchancer: 33 % – runner-up
Eddie Redmayne
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»De sidste 10 år i træk har vinderen af SAG også vundet Oscaren i denne kategori. Så rent statistisk vil det være dumt ikke at regne Redmayne som favorit, selvom hans sejr ved SAG overraskede mange iagttagere. Der er en helt klar Oscar-kvalitet ved netop Redmaynes rolle, hvilket i sidste ende må anses for en styrke i forhold til den hype, der knytter sig til Keaton som comebackfavorit eller Cooper som box-office-fænomen i kraft af ’American Sniper’. En forventelig BAFTA-sejr (den britiske Oscar, red.) på hjemmebane vil bestyrke Redmaynes kandidatur. Dog skal det siges, at akademiet historisk set ikke er tilbøjelig til at præmiere unge, mandlige skuespillere med en hovedrollepris. Den slags er forbeholdt starletter…«
Vinderchancer: 52 % – favorit
Lars B. Frahm, CPH PIX:
»16 ud af de 20 år, hvor SAG har uddelt deres priser, har vinderen af bedste mandlige hovedrolle også haft en SAG-sejr med i bagagen. Kigger vi på de sidste 40 år, er det kun sket 10 gange, at Oscarvinderen ikke også har vundet en Golden Globe. Så statistikken peger unægtelig på Redmayne. Derudover må det siges, at rollen som en virkelig person (Stephen Hawking), der oven i købet har et alvorligt handicap, nærmest skriger efter en Oscar. Redmaynes ulempe er, at han er ret ny i Oscarsammenhæng, og han kan risikere at skulle vente lidt på sin Oscar til fordel for de mere rutinerede kræfter, som han er nomineret sammen med«.
Vinderchancer: 40 % – favorit
Læs hele vores omfattende Oscar-dækning HER.
Lyt til særudgave af Soundvenue Filmcast: Oscar-diskussion med høj nørdefaktor
Læs også: Fra komiker til alvorsmand: ‘Foxcatcher’-aktuelle Steve Carell i ni forrygende klip
Læs også: Sublim selvironi – Skuespillere, der karikerede sig selv
Læs også: Benedict Cumberbatchs styrker – og en faldgrube, han skal undgå