De 10 bedste øjeblikke i ’Skam’ sæson 3 – og to ting, der var lige på kanten

Isaks ’Skam’-sæson er slut. Det var måske seriens stærkeste hidtil, og adskillige øjeblikke står tilbage som højdepunkter i årets tv-sæson. Her vælger vi vores favoritter, som også siger meget om seriens generelle kvaliteter. Til sidst lufter vi to forsigtige indvendinger.

Højdepunkterne

Romeo & Juliet

1. Isak & DiCaprio
I ’Romeo & Juliet’, 14. oktober

Mange ungdomsfilm og serier fokuserer på fællesskabet, festerne og flirten, men ’Skam’ udmærker sig ved også at rette blikket mod ensomheden. Ikke den store, eksistentielle ensomhed, men de øjeblikke, hvor man er alene med sine tanker sent ud på aftenen: Hvor man lader tvivlen skylle ind over sig med risiko for at nedbryde enhver rest af selvtillid og selvværd, men hvor man måske også, hvis man er heldig, kommer til nye erkendelser om sig selv.

Isaks alenetid på sit værelse var fremtrædende gennem hele sæsonen, og dette udgangspunkt konstituerede en række nænsomme, mere eller mindre ordløse klip med computerskærmen som eneste lys.

Et af de mere opmuntrende øjeblikke i denne afdeling var klippet, hvor Isak – ansporet af Evens anbefaling – så Baz Luhrmanns ’Romeo + Juliet’, mere henført end han nok ville turde indrømme over for vennerne. Bagefter stirrer han tomt op i loftet og forsøger så at stalke Even på de sociale medier, hvor han opretter en Grindr-profil i processen. En vigtig, introvert etape i Isaks forelskelse i Even og hans erkendelse af, hvem han er.

Det var i øvrigt fedt, at Julie Andem stod så meget ved ’Romeo + Juliet’-referencen, nu hvor den var så fremtrædende i en lang række afsnit.

Ultrahomse

2. Drenge og dansepiger
I ’Ultrahomse’, 19. oktober

En flok adrætte unge piger i stramtsiddende tøj øver en dansekoreografi i slowmotion, mens Jonas, Magnus og Mahdi ser fortryllede til.

Mens vi har en tendens til at tage ’Skam’ über-alvorligt, skal man huske, at den faktisk også er humoristisk leveringsdygtig, og sekvensen i ’Ultrahomse’ var et af sæsonens bedste eksempler: En herlig fremstilling af en flok teenagedrenges drømmende blikke, som samtidig spillede flot ind i startsæsonens tema om Isak, der kæmper hårdt for at overbevise de andre om, at han heller ikke tænker på andet end at kline med nogle chicks.

Isaks skeptiske blik på de kvindelige former i kontrast til vennernes er da også uvurderligt.

2121

3. Swimmingpoolens suspense
I ’21:21’, fredag 28. oktober

Efter Isak og Evens stjålne blikke bag hver deres kvindekys i ’Bånder’ og deres flirt til festen kun afbrudt af Nooras uventede ankomst sad man blot og ventede på, at deres læber skulle finde på rette vej, altså mod hinanden.

Det skete i ’21:21’, og forløsningen var smuk. Cykelturen med Even som Gud i sadlen og Isak som Cæsar på bagagebæreret var slo-mo-drømmerisk og eventyrligt, kongenialt tilsat Tears for Fears ’Head over Heels’ – og det første kys under vandet i swimmingpoolen var en flot udført ’Romeo + Juliet’-reference, der fungerede følelsesmæssigt i egen ret.

Men mest af alt var det brillant, at Julie Andem lod ængstelsen ligge lige under overfladen, selv når lidenskaben var størst. Hun punkterede romancen med en lille piges opdukken ved poolen, og man fik straks tanken: Hvad er det for et menneske, der bryder ind i et tilsyneladende helt fremmed hus og serverer en så overbevisende løgnehistorie? Effektiv suspenseopbygning i et ellers drivende romantisk klip.

spess

4. Kebab-bekendelser
I ’Vært litt spess i det siste’, 18. november

På overfladen har alle tre sæsoner af ’Skam’ handlet om kærlighed, men man kan sagtens argumentere for, at venskab er et mindst lige så vigtigt tema.

Det gjaldt også i Isaks sæson, hvor venskabet med drengene, særligt Jonas, led under Isaks løgne og fortielser. Mere end det konkrete forhold til Even kan man sige, at sæsonen har handlet om, at Isak skulle acceptere sig selv, og det var utroligt fint beskrevet, hvordan de største barrierer i forhold til Isaks homoseksualitet var dem, der var opført inde i ham selv.

Da han endelig tog sig sammen til at fortælle om sit forhold til Jonas, afstedkom det ét af de øjeblikke, der gør ’Skam’ til en så forbandet god blanding af public service og troværdigt teenageportræt. Jonas spurgte til Isaks kærlighedsliv frem for at udfritte ham om hans seksualitet, og lettelsen og taknemmeligheden i Isaks ansigt blev utroligt stærkt formidlet af Tarjei Sandvik Moes ansigt.

Det var en kebabsamtale, der viste, hvor vigtig omgivelsernes reaktion er for dem, der bærer rundt på en hemmelighed af den ene eller anden slags – men også, at den modstand, man forestiller sig, nogle gange er værre end den, man faktisk møder.

eskild

5. Eskild
I ’Guru’, 20. november

Eskild har været fantastisk i denne sæson. Han startede i serien som en slags comic relief (sex til ’Circle of Life’), men endte som en relativt vigtig figur i skildringen af Noora i sæson 2, og man kan godt forstå, at Julie Andem valgte at lade Isak flytte ind på Nooras gamle værelse for at aktivere Eskild-figuren endnu mere denne sæson.

Han er blevet Isaks ven og på mange måder også mentor ud i homoseksuel kærlighed og identitet, og selvom jeg har reservationer over for sekvensen, hvor sidstnævnte funktion mest prominent kom til udfoldelse (se nedenfor), er der ingen tvivl om, at Eskild er et både charmerende og levende indspark i ’Skam’-universet.

Der var mange højdepunkter – hans småkælne opførsel ved første møde med Even i køkkenet var for eksempel veloplagt – men en favoritstund var samtalen, hvor Eskild italesætter sig selv som guru for derefter at have svært ved at svare på Isaks spørgsmål.

Carl Martin Eggesbø krukker herligt ud, da Isak efterspørger hans råd, og de to meget forskellige versioner af, hvad homoseksualitet kan være (underforstået: homoseksuelle kan lige så lidt sættes i boks som alle andre mennesker), er virkningsfuld.

Guru-joken fortsatte også i chats mellem Isak og Eskild uden om klippene, en ret uimodståelig running joke.

magnus

6. Kattehookeren overrasker
I ’Klikka’, 6. december

Og nu vi er ved vennerne. ’Skam’ omgås formeligt enhver stereotypificering, både når Mahdi viser sig at være a-okay med homser, og når drengerøven Magnus viser sig at være rimeligt livsklog, hvad angår forståelsen af bipolar lidelse.

Magnus startede sæsonen som en relativt triviel happy-go-lucky-fyr, og det taler stærkt til Julie Andems evner ud i dialog, casting og karakterskildring, at han efterhånden er vokset til at være en charmerende comic relief-figur, der nu også har fået en væsentlig funktion i Isak-plottet.

Isak havde afskrevet Even som følge af hans mani, og det samme havde mange seere nok. Man kan faktisk forestille sig – og det er ren spekulation – at fordommene omkring ’sindssyge’ er større blandt ’Skam’-seere end fordommene omkring homoseksualitet. Mens de færreste i velfærdsnorden anno 2016 nok vil argumentere for, at homoseksuelle ikke fortjener kærligheden, finder man nok mange, som anså håbet for endegyldigt ude, da Even løber ud på gaden med bar røv og viklers.

Men Evens sindslidelse betyder ikke, at han ikke elsker Isak, eller at han ikke har været sig selv. Og måske har han mere end nogensinde brug for ham lige nu, får Magnus sagt på sin egen undre-grinende facon.

Vi må bare give Jonas ret, når han til slut slår fast: »Du er faktisk ganske kul, Mags«.

mani

7. Even, søvnløs
I ’15:15-01:01’, 2. december

En betragtelig del af sæsonen bestod af samtaler mellem to eller flere personer – rørende, sjove, skarpe, tankevækkende, oprørende samtaler, der dog stadig var netop det: Dialogscener, som ikke udmærkede sig særligt på den visuelle side.

På den måde stak hele det følelsesmæssigt udmagrende afsnit, hvor Even og Isaks lidenskabsboble først topper og siden brister under et impulsivt hotelbesøg, ud. Fra den symbolske elevatortur til den symbiotiske spejling i Isak og Evens tøj (grøn jakke, bordeaux hovedbeklædning) og den ømme sexscene.

Flottest forløst var dog sekvensen med Evens maniske opløsning natten efter den filosofiske samtale i sengen. Isak, der sover i forgrunden, og glimtene af Even, der rumsterer lysvågen i baggrunden. En elegant fremstilling af Isaks perspektiv og tiltagende mistanke om, at der er noget under opsejling – og en filmisk og foruroligende skildring af mani i fuldt flor.

mamma

8. Mammas sms
I ’Life is good’, 3. december

’Skam’ træder igen og igen fornemt uden om de værste dramaturgiske og tematiske fælder, og den gennemgående indgang mod humanistisk troværdighed i tredje sæson har været den afvæbnende reaktion fra Isaks omgivelser.

Det var dog oprigtigt svært at gætte, hvor plotlinjen med Isaks mor ville ende. Mammas ramblende-religiøse sms’ løb som en rød tråd gennem sæsonen og pegede i retning af en dyster fremtid for Isaks familierelationer sat over for hans identitetsmæssige vækkelse. Og netop derfor var sms’en tre minutter inde i ’Life is good’ den mest forløsende i sæsonen.

»Fra første sekund jeg så dig 21. juni 1999 klokken 21.21 har jeg elsket dig og det kommer jeg altid til at gøre til evig tid«, skriver hun, mens Isak trækker på smilebåndet og sender en tåre ned ad kinden.

Det havde været befriende, hvis vi så faktisk havde fået sat afvæbnende ansigt på moren i kirken kort derefter, men her stod Julie Andem stædigt fast på sit (relativt nyfundne – vi så jo Evas mor i sæson 1) princip om at lave en ’naboen fra Hænderne Fulde’ på alle de voksne.

Det ændrer dog ikke på hin mamma-sms’ slagkraft.

helge

9. Du er ikke alene
I ’O Helga Natt’, 9. december

’Skam’ viger ikke tilbage fra det sentimentale, når klimaks skal udfoldes – tænk bare på William, der vender tilbage efter Noora mod slutningen af sæson 2.

Tilsvarende fik vi en følelsesladet forløsning, da Isak møder sine forældre i kirken, får en opløftende sms fra Even og under Nils Bechs gudesmukke, inderlige version af ’O Helga Natt’ ser tilbage på forholdet med Even, visualiseret i en ’Romeo + Juliet’-agtig montage, og indser, at han straks må finde ham.

Klippet er stort set dialogløst, og alene slow-motion-betragtningen af Isaks ansigt, der prøver at fremstå uanfægtet, mens han taler med sine forældre, er smuk. Even og Isak mødes ved bænken, hvor de første gang talte sammen, og Isak slår sprækker i Evens pessimistiske livssyn: »Du er ikke alene«.

Man skal være lavet af sten, eller bare være ’Skam’-hader (findes de?), for ikke at mærke hårene på armene rejse sig – også ved gensyn.

Skam kose 2

10. Pigerne samlet igen
I ‘Nå’, 16. december

Det har været et modigt og særdeles velfungerende valg fra Julie Andem at fokusere så intimt ind på Isak og dermed vige blikket væk fra de karakterer, der ellers definerede ‘Skam’ de første to sæsoner: Pigerne.

Men i sidste afsnit mærkede man også, at man har savnet dem, da kvintetten sad samlet under kosegruppa-julehyggen i kollektivet og lavede juleklip med perverse undertoner – inklusive Chris’ stikpille til Vilde om, at hun bør få noget »noe pikk«. Her blev man mindet om, at Sana, Noora, Vilde, Chris og Evas gruppedynamik stadig er stærkt charmerende – og man blev således mere parat til at vende tilbage til gruppen i næste sæson.

Både Vilde og Sana fik fine øjeblikke i sæsonafslutningen – man kunne sagtens forestille sig, at én af dem kommer i centrum, når ‘Skam’ vender tilbage næste år.

To ting, der var lige på kanten

eskilde sur

Moralprædikerne
Der er ikke noget at sige til, at mange ’Skam’-fans håber, at Sana bliver hovedperson i sæson 4. For dels er hun en utroligt fascinerende figur – dels har vi kun kradset i hendes overflade.

I tredje sæson var hendes samtaler i biologitimerne med Isak et gennemgående tema, kulminerende med klippet ’Religion’, hvor Sana må erkende, at hun tog fejl: Homoseksualitet har en naturlig funktion i evolutionen.

Derefter følger en formfuldendt tale om islams forhold til homoseksualitet (»alle mennesker i denne verden er lige meget værd, og ingen mennesker skal bagtales, krænkes, dømmes eller latterliggøres«), og det er i Sana-stunder som denne, at man kan føle, at det er manuskriptforfatteren, der taler, mere end Sana selv. Samme oplevelse havde jeg omkring Eskilds ellers rørende og fortjente tale over for Isak i ’Pride’: At det føltes for formfuldendt og korrekt til at passe helt overbevisende til Eskilds mund.

Mange vil måske være uenige, men jeg synes, at ’Skam’ står så stærk på sine budskaber og integrerer dem så naturligt i karaktertegningerne, at de sagtens kan tåle at blive formuleret et par centimeter under overfladen og ikke behøver den fulde public service-overhaling.

Som karakter modgår Sana alle fordomme om, hvad en pige med tørklæde indeholder, men man kan godt argumentere for, at vægtskålen er tippet for meget over i den anden skål. Hun er, som serien selv gjorde grin med i sæson 2, blevet den magiske hijab, der altid har et svar på rede hånd, men forhåbentligt peger hendes flig af tvivl i ’Religion’ frem mod, at vi får en mere nuanceret fremstilling af hende i næste ombæring. #sanaforsesong4

Skam 2

T-shirt-symbolikken
Jeg købte ’Romeo + Juliet’-symbolikken, fordi den blev kørt så eksplicit i stilling af Julie Andem og samtidig gled sømløst og smukt ind i scener, der ville meget mere end intertekstualiteten.

Andre symboler var mere klodsede. Jesus-t-shirten har efterhånden gået lovlig meget på omgang (håber den bliver vasket indimellem), men mest kuk i t-symbolikken gik der, da Isak pludselig rendte rundt med Edvard Munchs ’Skriget’, da det så allermest håbløst ud med mani og nøgenløb i forholdet mellem Isak og Even.

Denne henvisning tog på en måde alvoren ud af dramaet som et lidt for selvbevidst greb, der brød illusionen på den ufede måde.

Når man skal så langt ned i detaljerne for at rejse indvendinger, siger det dog også noget om, at ’Skam’ generelt holder et utroligt højt niveau.

Læs også: Anmeldelse af ‘Skam’s finaleafsnit – »vi har været vidne til et stykke tv-historie«

Læs også: De religiøse symboler i ’Skam’ – afkodet

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af