19-årig står bag ny HBO-serie: »Seksualitet har aldrig været et tabu i min familie«

Hvordan er man ærlig om livet som teenager, når man skriver en serie sammen med … sin far? Vi har talt med det blot 19-årige fænomen Zelda Barnz og resten af holdet bag HBO’s nye ungdomsserie ‘Generation’.
19-årig står bag ny HBO-serie: »Seksualitet har aldrig været et tabu i min familie«
'Generation'. (Foto: PR)

Med de skelsættende ’Euphoria’ og ’We Are Who We Are’ har HBO rykket grænserne for, hvad man kan med ungdomsserier i disse år.

Nu følger de op med highschoolserien ’Generation’, som vores anmelder forleden gav fem stjerner, og som på højst opsigtsvækkende vis er skabt af den blot 19-årige Zelda Barnz.

Zelda Barnz har arbejdet på manuskriptet, siden hun var 17, med opbakning fra hendes far Daniel Barnz, som er manuskriptforfatter, og serien er endt som lidt af et familieprojekt: Hendes anden far, Ben, er producer.

Zelda er selv queer, og det samme er Daniel og Ben Barnz’ andet adopterede barn, sønnen Dashiell. Og hendes egne oplevelser med generationsforskelle og identitet var med til at koncipere idéen til ’Generation’, der i store træk bygger på hendes egne oplevelser og erfaringer.

Den fælles skriveproces mellem far og datter var både lærerig og grænseoverskridende, fortæller det unge talent, da vi møder hende og resten af holdet over en videoforbindelse.

»I starten var det en smule ukomfortabelt, da jeg prøvede at finde ud af, hvad jeg kunne og ikke kunne tale med min far om. Men jeg endte med at tænke, at hvis serien skulle føles autentisk, så måtte jeg virkelig prøve at være åben og ærlig. Og faktisk har emner som seksualitet og seksuel identitet aldrig været et tabu eller noget skamfuldt i min familie«, siger hun.

Zelda Barnz med sin far Daniel Barnz. (Foto: HBO Nordic)

»Det var egentlig ikke specielt svært at nå dertil, men alligevel var der øjeblikke, som var lidt sære at snakke med min far om«, siger hun. Far Daniel tilføjer:

»Jeg vil sige, at jeg aldrig har haft den slags samtaler med mine forældre. I løbet af skriveprocessen blev vi tit røde i hovedet. Men som far er det en gave at få mulighed for at lave noget sammen med sin datter. Jeg tror, at den største gave, jeg har fået ved at arbejde med Zelda, er, at vi er blevet mere ærlige overfor hinanden – ikke kun i serien, men også i vores dagligdag«, siger han.

Zeldas forældre tænkte i starten, at processen med at skrive en serie bare var en god øvelse for den skriveglade pige, og de havde aldrig drømt om, at den skulle blive til en serie, og så endda på HBO. Men Daniel havde en kontakt til ‘Girls’-skaber Lena Dunham, som tog Zelda under sine vinger som praktikant på serien ‘Industry’ i London, hvor de boede sammen i en periode. Siden fangede konceptet Dunhams opmærksomhed, og hun endte med at tilslutte sig projektet som executive producer.

Anderledes end ‘Euphoria’

Resultatet er en serie, som ikke tøver med at vise de ekstatiske glæder og de mindre flatterende skyggesider ved den amerikanske teenagekultur – alt sammen centreret om en gruppe progressive highschool-venner, der nysgerrigt eksperimenterer med deres identitet og seksualitet, mens deres omgivelser – forældre og skolemyndigheder – har et langt mere reaktionært blik på tingene.

Det er nærliggende at sammenligne ‘Euphoria’ og ‘Generation’, da de begge er både eksplicitte og grænsesøgende. Og Daniel Barnz erkender da også sin fascination af Zendaya-sensationen, men understreger samtidig, at der er vigtige forskelle.

»En af de mest åbenlyse forskelle er, at ’Euphoria’ varer en time og vores varer en halv time (per afsnit, red.). Og det er ikke kun forskellen i seriernes spilletid. Det mest spændende ved at arbejde med halvtimeformatet er, at der er mindre pres på historien, og karaktererne kan få lov til at leve, ånde og opleve. Og en af de ting, som Zelda ville have os til at fokusere på i serien, var, at den skulle reflektere realistiske teenageoplevelser, som nogle gange kan være lidt tilfældige og underlige«, forklarer han.

Chloe East i ‘Generation’. (Foto: PR)

Chloe East spiller Naomi, en ung teenagepige, der er tvilling med Nathan. Deres forhold lider et knæk, da Nathan springer ud som biseksuel og tilsyneladende ser sig lun på Naomis kæreste. East følte, at skaberne ramte teenagekulturen perfekt, og at unge vil kunne spejle sig i den måde, serien portrætterer ungdommens sprog og adfærd:

»Den første film jeg så, der viste, hvordan teenagere opfører sig på, var ’Eight Grade’. Jeg mener, de citerede Vines«, siger hun.

»Siden kom alle de andre tv-serier, som alle kunne relatere sig til som ’Euphoria’ og nu vores serie. Da jeg læste manuskriptet, tænkte jeg: ‘Lige et øjeblik. Jeg kender den her pige. Jeg kender det her sprog’. Det er bare så autentisk, og jeg tror, det var, da jeg læste manuskriptet, at jeg tænkte: ’Det her er ikke rosenrødt på nogen måde«.

Elevrådsformand og drag

En af seriens mest iøjenfaldende karakterer er Chester, der bliver spillet af Justice Smith (’Detective Pikachu’). Chester er populær, intelligent og åbent homoseksuel.

»Jeg har ikke rigtigt set denne type person blive repræsenteret før«, siger Justice Smith.

»Chester har den her virkelig modige og dristige personlighed. Og jeg føler lidt, at disse karakterer normalt er biroller i tv-serier, men her centraliserer vi virkelig hans psyke og hans liv (…)«, siger Smith og påpeger, at familien Barnz har skabt en substantiel karakter, som andre forfattere ville have skrevet om med stor berøringsangst.

Justice Smith i ‘Generation’. (Foto: PR)

Zelda Barnz baserede Chester-karakteren løst på formanden for sin egen highschools LGBT-forening:

»Chester er naturligvis sin egen karakter. Men der var den her elev på min highschool, der var formand for vores GSA, som var vores Gay–Straight Alliance, og som var elevrådsformand og åbent queer, hvilket jeg fandt interessant, da jeg følte, jeg så en masse tv-serier, hvor queer karakterer blev mobbet«, siger hun.

»Og på min highschool var der den her fantastiske, elskede og meget queer person, som optrådte som drag foran skolen, tog kjole på og intet problem havde med at være åben over for sig selv. Så inspirationen for en karakter som Chester kom helt sikkert fra den elev«.

‘Generation’ kan ses på HBO Nordic.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af