Biograferne slår dørene op: Her er filmene, du skal se

Vores filmredaktør anbefaler fem film – plus et bonustip – til det store biografcomeback.
Biograferne slår dørene op: Her er filmene, du skal se
Carey Mulligan i 'Promising Young Woman'. (Foto: Focus Features)

Så sker det! Efter fem måneders lukkede døre åbner biograferne endelig i dag, torsdag den 6. maj.

Og selvom nogle biografer fra start vil sukke længe efter en blockbuster i Bond- eller Marvel-klassen til at forsøde de slukne kasser efter næsten et halvt års komplet tørke, er der fra dag ét en perlerække af fristelser for enhver filmelsker.

Hele syv film får premiere på åbningsdagen, og dertil kommer en række titler, der kun akkurat nåede at lande før nedlukningen, og som også fortjener en chance mere. Dertil kommer danske hits som ’Retfærdighedens ryttere’ og den nyslåede Oscar-vinder ’Druk’, som igen kan fanges på det store lærred.

Her er de mest tillokkende oplevelser, der nok skal kunne stille biograftørsten den første uge eller to. Husk i øvrigt gyldigt coronapas!

Riz Ahmed i ‘Sound of Metal’. (Foto: PR)

’Sound of Metal’

Med en af de mest virkningsfulde lydsider i nyere tid er det synd og skam ikke at opleve Darius Marders film på det store lærred. Filmen handler om Ruben, der mister sin hørelse – og derved hele sin tilværelse. Han er nemlig trommeslager i et punk-metal-band, og hans hjem er en tour-van, hvormed han turnerer rundt til bandets gigs sammen med hans kæreste, der er bandets forsanger.

Den tidligere stofmisbruger Ruben skal forlige sig med sin nye liv, og ikke mindst gennem en fænomenal brug af subjektiv lyd – ofte forvrænget og utydelig – forstår vi, hvor afsondret fra verden han pludselig føler sig. ’Sound of Metal’ er musik-, afvænnings- og handicapdrama på én gang, og den fungerer lige glimrende på alle planer.

Slutbilledet giver ’Druk’ kamp til stregen som det forgangne års mest smukke, og filmen vandt sidste weekend to Oscars: For danske Mikkel E.G. Nielsens fortrinlige klipning. Og selvfølgelig for lyd.

Carey Mulligan i ‘Promising Young Woman’. (Foto: PR)

’Promising Young Woman’

Carey Mulligan leverer sit livs præstation som den unge kvinde Cassie, der hævner sin veninde ved at lade sig ’forføre’ af gustne mænd, der er i den naive tro, at hun er døddrukken og nem at udnytte. Den debuterende instruktør Emerald Fennell vandt en Oscar for bedste manuskript, der da også er umuligt at forudsige frem mod en overraskende slutning, der i den grad har sat diskussionerne i gang, og som nok også skal skabe intens debat på vej ud af biografsalene herhjemme.

Fennell har tidligere været ankerkvinde på ’Killing Eve’ sæson 2, og hun har taget den veloplagte stil og det kulørte univers med over til debutfilmen, der er meget lang fra at være så alvorstung, som emnet kunne antyde. Der er faktisk ikke et kedeligt sekund i ’Promising Young Woman’.

‘Retfærdighedens ryttere’. (Foto: Rolf Konow)

‘Retfærdighedens ryttere’

Næsten en halv million danskere nåede at løse billet til Anders Thomas Jensens seneste grovkornede komedie, men det havde kun været begyndelsen, hvis biografnedlukningen ikke havde sat en stopper for den buldrende succes.

Men nu får man chancen igen, hvis man ikke nåede at fange ’Retfærdighedens ryttere’ i tide, og vi kan kun anbefale, at man slår til, for manden bag ’Blinkende lygter’, ’De grønne slagtere’ og ’Adams æbler’ er i absolut topform med filmen om en mand (Mads Mikkelsen, hvis man har hørt om ham …), der søger mening og hævn, efter hans kone dør i en togulykke. Bakket op af en matematiker-/nørdetrio spillet af Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro og ikke mindst Lars Brygmann, der er intet mindre end hysterisk morsom.

Anders Thomas Jensens velkendte voldskomik blandes denne gang med et mørkt thrillerelement, der forankrer filmen på en anden måde end hans forrige, ’Mænd og høns’. Det er på én gang hæsblæsende, overraskende og virkelig langt ude.

‘Nomadland’. (Foto: PR)

‘Nomadland’

Årets store Oscar-vinder landede på Disney+ sidst i april, men vi kan kun anbefale, at man fanger den billedskønne film på det hvide lærred, der giver de optimale betingelser for en film, som mere lever af atmosfære og udtryk end af effektiv fremdrift og fortælling.

Unikummet Chloé Zhao, der både har skrevet manus, instrueret og klippet, blander virkelige skæbner fra de amerikanske yderområder med Frances McDormands Fern, der bor i sin bil, efter hun har mistet både mand og arbejde i finanskrisens efterslæb. Hendes møder med de andre moderne nomader gør stort indtryk, og filmen forener et empatisk blik på de i vores kultur som regel oversete stemmer med en underspillet kritik af et samfund, hvor de er til overs.

Vores anmelder Freja Dam gav topkarakter.

‘Minari’. (Foto: PR)

‘Minari’

‘Minari’ er en lavmælt film. Men en smuk og underspillet humoristisk én af slagsen. Lee Isaac Chung har forvandlet sin egen historie som søn af koreanske immigrantforældre i USA til en fintfølende fortælling om den driftige Jacob, der i 80’ernes Arkansas forsøger at starte sit eget landbrug, selvom hans hustru er højst mellemfornøjet over ideen.

Humoren kommer især fra bedstemoren Soonja, der flytter ind for at holde særligt sønnen David med selskab. De to knytter et særligt bånd, og den koreanske stjerne Youn Yuh-jung er charmerende som den bramfri ældre dame, der langt fra er, som man forestiller sig, en bedstemor skal være.

Youn Yuh-jung vandt forleden en Oscar for bedste kvindelige birolle – og charmede også her forsamlingen i gulvet, blandt andet ved at flirte med Brad Pitt, der er executive producer på filmen.

’70/30′. (Foto: Marie Hald)

Bonus-tip: CPH:DOX

Sidst, men ikke mindst skal lyde en anbefaling til at gribe chancen og se nogle af årets mindeværdige CPH:DOX-film på det store lærred. Festivalen har allerede i et par uger braget løs online, mens biograferne har været lukkede, men takket være en forlængelse af festlighederne vil det alligevel blive muligt at se dokumentarfilm i verdensklasse andre steder end i dagligstuen frem til og med 12. maj.

Man kan blandt andet se Phie Ambos omtalte klimafilm ’70/30’, den roste film om Tina Turner, den tankevækkende Al-Hol-film ’Children of the Enemy’, den færøske ungdomsmilepæl ’Skål’, den tankevækkende ’MLK/FBI’ om FBI’s chikane af Martin Luther King, den danske storfilm om valg i Zimbabwe ’President’ og mange, mange flere.

Gå selv på opdagelse her. Se alle vores anmeldelser af festivalens film her.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af