Efter internationalt gennembrud står Dar Salim med en stor (luksus)udfordring på hånden

Dar Salim er på toppen af karrieren med stor succes til både ’Underverden II’ herhjemme og ’The Covenant’ i USA. Nu skal han se, om han kan lave en Mads Mikkelsen, skriver Soundvenues filmredaktør.
Efter internationalt gennembrud står Dar Salim med en stor (luksus)udfordring på hånden
Jake Gyllenhaal og Dar Salim til premiere på 'The Covenant' i Los Angeles. (Foto: Jon Kopaloff/Getty Images)

KOMMENTAR. Alt sker for Dar Salim lige nu.

Fenar Ahmads ’Underverden II’ har netop landet den bedste åbningsweekend for en dansk film i år.

Efter forpremierer og fire dage i biografen har 60.000 mennesker indløst billet, mens de flotte anmeldelser over en bred kam har udvist næsegrus beundring over for den 45-årige skuespillers præstation i hovedrollen som manden, der går undercover i en københavnsk bande for at genindløse sin frihed.

»Ekstremt overbevisende« og »overlegen«, skrev Soundvenues anmelder. Ud over sin præstation på lærredet har Dar Salim også været en vigtig faktor i hele filmens skabelsesproces siden manuskriptfasen.

Samtidig har Dar Salim netop taget karrierens største internationale skalp. I Guy Ritchies ’The Covenant’ spiller danskeren en tolk under Afghanistan-krigen, den næststørste rolle efter Jake Gyllenhaal, og de første amerikanske anmeldelser, der netop er landet, har stor ros til både filmen og Salims præstation.

Det er gode, ja endda lidt overraskende nyheder, eftersom instruktøren bag ’Lock, Stock, and Two Smoking Barrells’ og ’Snatch’ har haft et broget output de seneste år.

Branchemediet Deadline kalder ligefrem ’The Covenant’ Ritchies bedste film – og IndieWire skriver, at »filmens succes bliver godt hjulpet på vej af den menneskelighed og stille intelligens, Salim bringer til rollen«.

Man er blevet helt forpustet af at følge med på Dar Salims Instagram de seneste uger. Gallapremiere på ’Underverden’ i Danmark den ene dag, gallapremiere på ’The Covenant’ i Los Angeles den næste.

En Dar Salim-film

Dar Salim har haft internationale roller før, mest prominent i Ridley Scotts ’Exodus: Gods and Kings’ og ’Game of Thrones’ foruden fine roller i Tyskland. Men Guy Ritchie-samarbejdet må betegnes som hans internationale gennembrud – som rollen, der i kombination med magtdemonstrationen på hjemlig grund med ’Underverden’-filmene kan sende ham op i en helt ny liga.

Den mulighed er blevet nærmest mirakuløst understøttet af Salims tætte forhold til Jake Gyllenhaal, der er blevet stillet til offentligt skue på Hollywood-stjernens Instagram de seneste uger, så ikke et øje er tørt.

Gyllenhaal er en af USA’s mest respekterede skuespillere, der både har integritet, magt og gode forbindelser, så skal man endelig knytte bånd med en Hollywood-kollega, er han bestemt ikke den værste.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bromance-energien har svævet så tykt i luften, at der har været gods i det til fire-fem nyhedshistorier her på Soundvenue de seneste uger, og den stærke forbindelse de to skuespillere imellem er heller ikke gået de førende amerikanske branchemediers næse forbi.

The Hollywood Reporter bragte således i går et større interview med danskeren, der indleder med at forklare, at Jake Gyllenhaal nærmest er faldet over sig selv for at fortælle verden, at ’The Covenant’ er en Dar Salim-film, lige så meget som det er en Guy Ritchie- eller Jake Gyllenhaal-film.

I interviewet fortæller Salim blandt andet, at det er både fantastisk og mærkeligt, at venskabet er blevet en så stor historie i Danmark.

Leading man

Vejen til succes har ikke været nem eller simpel for Dar Salim. Han var egentlig pilot, men tog og fik chancen med en hovedrolle i Omar Shargawis milepæl ’Gå med fred, Jamil’ i 2008.

Man fristes til at sige, at han siden ikke har set sig tilbage siden, men det er ikke helt sandt. I en omtalt artikel i Filmmagasinet Ekko fra tidligere i år fortæller han ærligt om sin kamp for som brun skuespiller med irakisk baggrund at få de samme muligheder som sine hvide kolleger.

Om hvordan de eneste to hovedroller i dansk film, han fik det følgende årti efter debuten, meget sigende kom i film af instruktører, der også havde en anden baggrund (dansk-franske Samanou Acheche Sahlstrøms ’Til vi falder’ og Fenar Ahmads ’Underverden’). Om hvordan de diskriminerende undertoner har præget hans karriere i 15 år.

Dar Salim i ‘Underverden II’. (Foto: Peter Riis)

»Enten var jeg for brun, ikke brun nok eller en forkert nuance af brun. Det er sket nærmest hver gang, jeg skulle have en ny, større rolle«, siger han i artiklen.

Dar Salim har skridt for skridt udvidet og udfordret de reaktionære forestillinger om, hvad man som brun skuespiller kunne spille i Danmark. Han har spillet Bo i ’Dicte’, Peter i ’Broen’ og CC i ’Kriger’ og ’Forhøret’, og han har været partiformand i ’Borgen’.

Trods modstanden har alt sammen været byggesten mod en meget sjælden position som synonym med både kvalitet og folkelig appel. Et popkulturelt nøgleøjeblik i sidste henseende kom i Jakob Oftebro, Johannes Lassen og Søs Fengers ’Dar Sangen’ ved Zulu Comedy Galla i 2019.

Skal turde sige nej

Nu er Dar Salim uomtvisteligt en leading man – og uomtvisteligt en af de største hjemlige skuespilstjerner lige nu.

Om det fører et væld af hovedrolletilbud med sig i Danmark, ved jeg ikke, men jeg håber det gudhjælpemig. For hvis Dar Salim ikke kontinuerligt kan få hovedroller i dansk film, hvilken brun skuespiller kan så? Foreløbig har han en større rolle på vej i Gustav Möllers første film siden ’Den skyldige’, ’Vogter’ med Sidse Babett Knudsen øverst på plakaten.

At ’Underverden’-filmene, ’The Covenant’ og Jake Gyllenhaal-båndet vil åbne døre i Hollywood, kan der til gengæld næppe herske tvivl om. Dar Salim må lige nu betegnes som den tredjestørste danske eksportvare på skuespilfronten efter Mads Mikkelsen og Nikolaj Coster-Waldau.

Og det er nok her, Salim kommer til at stå over for sin største udfordring (også kaldet et luksusproblem). For det er ikke nemt at navigere i amerikansk films faustiske fristelser. Her skal drengedrømmen om Hollywood, angsten for konsekvenserne ved at sige nej og den tillokkende dollarcheck afbalanceres med kunstnerisk udvikling og udfordring.

Dar Salim og Jake Gyllenhaal i ‘The Covenant’. (Foto: MGM)

I landsmanden Mads Mikkelsen har han et naturligt forbillede. Mikkelsen har med stort held vekslet mellem roller i Hollywood-produktioner i verdens allerstørste franchises som Bond, Marvel, Star Wars og nu Indiana Jones og danske roller med større skuespilmæssig klangbund i film som ’Druk’, ’Retfærdighedens ryttere’ og snart Nikolaj Arcels ’Bastarden’.

Der har selvfølgelig også været smuttere imellem – ’Polar’, ’Chaos Walking’ – men det kommer ingen uden om i en lang skuespilkarriere.

Der er ingen tvivl om, at Mikkelsen også tør og tillader sig at sige nej til mange tilbud i international regi. Det skal Dar Salim også turde, så hans aktuelle stjernestatus ikke konverteres til en lind strøm af amerikanske metervarer det næste årti. Der er ingen tvivl om, at han besidder en fintunet næse for kvalitet, men det kan være sin sag at aktivere den, når man forføres af agenter, castere og producere i drømmebyen.

Nemt er det naturligvis heller ikke bare at gøre som Mads Mikkelsen – der er kun én Mads Mikkelsen af en grund – men man kan jo forsøge at gøre ham eksemplet efter, og Dar Salim er utvivlsomt en mand, der stiler højt.

Det er naturligvis lettere sagt end gjort, at Dar Salim skal huske at have hjertet med, nu hvor verden (forhåbentligt!) ligger for hans fødder, men lad det om ikke andet være et velment, lønligt håb om, at han holder tungen lige i munden.

Dar Salim har skrevet dansk filmhistorie og har banet vejen for andre skuespillere af anden etnisk herkomst. Nu skal han forhåbentlig høste frugterne på den store internationale scene. Det skal være ham vel undt, uanset hvordan de ender med at smage.

’Underverden II’ kan ses i biograferne. Det vides endnu ikke, hvornår ’The Covenant’ kommer til Danmark.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af