’Døm vores forhold’: Verdens værste parferie bliver til guld i genial P3-satsning

’Døm vores forhold’: Verdens værste parferie bliver til guld i genial P3-satsning
Mariah og Nannah i 'Døm vores forhold'. (Foto: DR)

Der er få ting så både banale og absurde som menneskers kamp for kærligheden.

Tænk bare på den græske mesterinstruktør Yorgos Lanthimos’ sorte datingkomedie ’The Lobster’, der i 2015 på en måde foregreb, hvordan realityprogrammer om magesøgning ville blive de kommende års fremmeste ekstremsport.

I filmen er der indrettet parringshoteller for singler. Her tjekker en mand ind på et last resort-retreat for at finde kærligheden. Det fantastiske surrealistiske twist? Hvis det ikke lykkes efter 45 dage, bliver han desværre forvandlet til en hummer.

Nok har vi endnu den slags morbiditeter til gode i virkeligheden, men der er ingen tvivl om, at de grænser, folk vil krydse i tv-kærlighedens navn, hele tiden rykkes.

Det mærker man i P3’s realitysatnings ’Døm vores forhold’, hvor fire unge kærestepar tjekker ind i et luksuriøst typesommerhus i otte dage for at gøre det, man ellers aldrig må. Dømme andres parforhold. Og ovenikøbet fortælle dem om det bagefter.

Undervejs evaluerer de, hvad der er problematisk hos dem selv og de andre par, og til sidst skal de beslutte, om de vil blive sammen.

‘Døm vores forhold’. (Foto: DR)

Selv hvis man holder af sharing circles og girafsprog, lyder det som de flestes mareridt vakt til live. En art splejsning af Netflix-konceptet ’The Ultimatum’ og mere sobert populære dokumentarformater som det amerikanske ’Kærlighed i terapi’ og podcastsuccesen ’Hjerteflimmer for voksne’, der har gjort den 73-årige P3-parterapeut Jytte Vikkelsøe til middelklassedanmarks foretrukne afgud. 

At det bliver helt vildt akavet, foruden ubehageligt, lader alt da også til i starten af ’Døm vores forhold’. Her er det første, parrene møder, en fladskærm, hvor de par, som de ikke har mødt endnu, deler fordomme (optaget på forhånd) om dem baseret på ét enkelt billede.

Liv og Lucas er i start-20’erne og ligner et perfekt scandi-glansbillede og har svært ved at skændes. Katrine og Noah har mødt hinanden via partiet Alternativet, men deres friluftsskålende selfie bliver analyseret som tegn på et haltende sexliv. Da det viser sig, at de faktisk er polyamorøse og vil finde ud af, om dét egentlig fungerer, taber de andre kæben.

Hos TikTok’er-parret Mariah og Nannah kommer der en dybere alvor på banen, da de viser sig at kæmpe seriøst med tillid og kontrollerende adfærd. Derudover er der Emza og Patrick, der har gang i en mere velkendt heterodynamik, som hurtigt får de andre deltagere til at bruge ord som »tøffelhelt«.

Liv og Lucas i ‘Døm vores forhold’. (Foto: DR)

Men selvom oddsene for dårlig stemning er enorme, opstår der hurtigt et ikke blot seværdigt, men også oprigtigt og opbyggeligt bånd mellem de fire dybt forskellige par. Som de fleste ved, er andres problemer altid nemmere at håndtere end ens egne, og ‘Døm vores forhold’ bliver en både kærlig og original form for gruppearbejde.

Det er ikke uden tåkrummende og grænseoverskridende øjeblikke, men for en gangs skyld på den gode måde.  

Værten Anna Lin er veloplagt som empatisk Y2K-klædt ansvarshavende, der kigger ind med en intimitetsøvelse i ny og næ. Men dramaet, sårbarheden og underholdningsværdien står og falder med de fire par og deres samspil med hinanden. Man må bøje sig i støvet for deres mod og ærlighed. Alle er eminent castede og lægger ikke fingre imellem, når de ’sætter ord på’ deres egne og andres problemer, som det hedder på therapy speak.

Få ting kan ryste et par sammen, som at føle sig bare en lille smule bedre end et andet par. Og den forbudte nydelse er der ingen tvivl om, at ’Døm vores forhold’ tapper ind i. Især med sin ligefremme ’Date mig nøgen’-simple titel og kedelige HD-billeder, der emmer af Kanal 4-æstetik.

Men genistregen er faktisk, at det fordømmende element hurtigt bliver til samhørighed. Det, der kunne være endt alarmerende giftigt, er trygt, men ikke så trygt, at det bliver kedeligt.  

Anna Lin er vært på ‘Døm vores forhold’. (Foto: DR)

Der er en radikal ærlighed på spil, man sjældent ser i public service-sammenhænge, der altid har fedtet med at forene sig med, at det er den menneskelige uforudsigelighed, der er forholdsformaterne drivende kraft, ikke vattede indpakninger med påskrifter om sociale eksperimenter og ligegyldige eksperters talende hoveder.    

Som efterhånden velkendt institution i pseudo-realitygenren er sommerhuset for moderne tv-seere, hvad gladiatorarenaerne var for romerne. Arnested for følelsesmæssige blodbad, ved vi fra efterhånden alle datingprogrammer såvel som millennial-fiktionsserier, der er blevet produceret i den seneste årrække. Et sted hvor skrøbelige energier kommer for at dø.

Det skal man ikke have set mange minutter af ’Matchet på mælkevejen’, ‘Girls’ eller ’29’ for at vide. I den nyligste sæson af ’Gift ved første blik’ blev sommmerhusturen point of no return for samtlige medvirkende.

Men med en stærk start formår P3’s seneste påfund at generobre selvsamme fortærskede højborg for akavethed til et originalt format, der også starter en savnet samtale i form af den hævdvundne fordom om, at par – bare fordi de er unge – helst skal glo hinanden forelsket ind i øjnene og så ellers kneppe som kaniner, indtil de slår op.

Det meste af min ungdom har ideen om, at man kunne have brug for parterapi, før man fyldte 40, været stærkt tabuiseret, fordi vi har tendens til at underminere alle områder af ungdomslivet som forgængelige faser. Hvorfor investere i et forhold, ingen regner med er for livet?

Her bliver ’Døm vores forhold’ heldigvis et forfriskende direktiv til ideen om, at hjælp er forbeholdt mere ‘rigtige’ voksenudgaver af kærligheden.


Kort sagt:
I et mildest talt megarisikabelt sats, der snildt kunne være endt som en ligegyldig storm af nedladende giftpile, omfavner ’Døm vores forhold’ realitygenrens naturlige drama, men forvandler det til et underholdende og vedkommende terapirum.

Anmeldt på baggrund af de tre første afsnit.

’Døm vores forhold’. Reality. Produktion: DR P3. Spilletid: 10 programmer á 30 min. Premiere: To afsnit ugentligt fra 10. november på DRTV.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af