Sebastian Stan er varm lige nu.
Med hovedroller i de to roste independent-film ’The Apprentice’ og ’A Different Man’ har hans præstationer fået et nyt niveau af opmærksomhed.
Og så er Lise Ulrichs Soundvenue-bøn til Hollywood om at give ham »den store prestigehovedrolle, han på alle måder fortjener!« måske rykket et skridt tættere på at blive virkelighed med en kommende stor rolle i Marvels ’Thunderbolts*’.
Ja, faktisk er Stan måske ligefrem for varm.
Selvom Variety gerne ville have ham med i deres interviewformat Actors On Actors, hvor skuespillere bag nogle af årets mest omtalte præstationer bliver sat i stævne til en samtale om deres håndværk, kunne hans hold ikke finde en skuespiller, der var villig til at snakke med Stan om hans gestaltning af Donald Trump i Ali Abbasis ’The Apprentice’.
Ikke en rar situation for en skuespiller, men på en måde befinder den 42-årige amerikaner sig i velkendt territorie.
Han er outsideren, der trods alt er en større og større del af MCU, var med i ’Gossip Girl’ og har arbejdet med instruktører som Steven Soderbergh, Ridley Scott og Darren Aronofsky for blot at nævne nogle få.
Som en partikel i superposition er man aldrig helt sikker på, om han nu bliver Hollywoods næste store leading man, eller om han vier karrieren til normudfordrende kunstneriske projekter som ’A Different Man’.
Indtil videre kan han være begge dele. Og det er nok dér, den 42-årige skuespiller befinder sig allerbedst.
Fra Rumænien til USA
Både professionelt og privat er Stan vant til at være uden for kategori.
Selvom han har looket – manden var ikke en love interest i ’Gossip Girl’ for ingenting – til at passe som fod i hose til rollen som klassisk Hollywood-drømmefyr, har han været anderledes, lige siden han kom til USA som 12-årig.
Stan er født rumæner og gik fra at være barn i først Rumænien og derefter Østrig til at være teenager i en amerikansk highschool, hvor han ville gøre alt for at passe bare lidt bedre ind, end han gjorde som østeuropæer, der ikke vidste, om han skulle dyrke sport, videnskab eller noget tredje for at blive en del af fællesskabet.
Han prøvede endda at skifte navn til det i hans ører mere amerikanske Christopher, men måtte leve med fødenavnet Sebastian.
Den outsiderstatus spejles på mange måder i hans karriere som skuespiller.
Ikke mindst i hans karakterark i Marvels univers, hvor han i film og serier har været Bucky Barnes/Winter Soldier siden 2011.
Efterhånden har den karakter udviklet sig til et stort aktiv i MCU, hvis femte fase afsluttes med ’Thunderbolts*’, hvor soldaten med superarmen skal navigere i antiheltenes gråzoner.
I løbet af de foregående mange titler siden starten i ’Captain America: The First Avenger’ har karakteren skiftet hold flere gange og måttet gennemgå hårde processer, for at finde ud af hvem han er.
Indenfor superhelteuniverset har Stan fundet en måde at være outsider i mainstreamen – og lave noget af det mest spændende karakterarbejde i franchisen, som det giver mening at bygge videre på.
Ligeledes har den parallelle karriere i film og serier uden for Marvels store paraply budt på det ene skæve, utilpassede karaktervalg efter det andet.
Efter mindre roller i Ridley Scotts ’The Martian’ og Darren Aronofskys ’BlackSwan’ dukkede han med forfriskende selvironi op som forsmået racerkører i Steven Soderberghs ’Logan Lucky’, samme år som han brød igennem med sin store filmrolle i ’I, Tonya’.
Og det gennembrud var … mildest talt specielt.
Tror ikke på frygt
Hvis man vil være stor Hollywood-skuespiller, giver det selvfølgelig mening at tage en rolle som Margot Robbies mand med masser af skærmtid.
Men det er alligevel noget lidt andet, når det drejer sig om en tosset karakter i en metafortælling om den forhadte white trash-skøjteløber Tonya Harding – hvor han bruger næsten al sin tid på skærmen på at banke hele verdens sweet heart gul og blå i en 80’er-garderobe, der skærer i øjnene.
Specielt, når han i fortællingen ender med at være en af de største skurke, der er skyld i stor smerte for to unge skøjteløbere. Det er ikke klassisk filmhelteopførsel.
Til hans held har han talentet til at forvandle sig fra rolle til rolle, så man let glemmer, at det faktisk er ham.
Der var for eksempel et stykke til hans fjollede Tommy Lee i den kontroversielle ’Pam & Tommy’ om Pamela Anderson og trommeslagerens berygtede forhold og sextape – en præstation, der blandt andet kastede en Emmy-nominering af sig.
Den slags risikovillighed tiltrækker spændende kunstneriske stemmer, og Stan genforenes blandt andet med Anderson-skuespiller Lily James i en kommende gyser af danske Christian Tafdrup.
Og med Trump-rollen i danskiranske Ali Abassis ’The Apprentice’ har Stan tydeligvis truffet et valg, mange af hans kolleger ville vige i en stor bue udenom. Det kunne let være blevet til karikatur, men Stan er en yderst troværdig Trump og viser eminent den tiltagende kynisme i løbet af hans opstigning i New York.
»Jeg tror ikke på frygt«, har Stan udtalt til The Hollywood Reporter, og det synes han at udleve. Også selvom Jimmy Kimmel rådede ham til at finde det rumænske pas frem igen, når nu valget er gået, som det gik.
Outsidere, der vil være insidere
Præsidenten har udtrykt sin klare holdning til ’The Apprentice’, men selv hvis Stan bliver tvangsdeporteret for sin forvandling til despot-in-spe, har han stået ved sine meningers mod og været sig selv.
Og prøvet at formulere en historie om outsidere, der gør alt for at blive insidere.
Blikket for outsidernes kampe for (selv)accept fortsætter i den biografaktuelle ’A Different Man’, hvor han spiller en mand med den sjældne ansigtssygdom neurofibromatose, der går indadvendt langs tilværelsens vægge, indtil han får en mirakuløs kur, så han pludselig ser ud som … Sebastian Stan. Hvilket dog ikke nødvendigvis baner vejen for hans lykke.
Det er ikke sikkert, at Stan har kurs mod de helt brede Hollywood-roller, som gør ham til allemandseje. Men bliver han i stedet ved med at give os sine frygtløse forvandlinger i uafhængige film af visionære instruktører, er det måske også helt okay.
Selvom han ligner en førsteelsker, banker hans hjerte åbenlyst stadig for outsiderne.
’The Apprentice’ kan ses i biografen. ’A Different Man’ får premiere 12. december.