‘Emilia Pérez’-skandalen udstiller Hollywoods hykleri, lige så meget som den udstiller hovedpersonen

Den nu komplet færdige transkønnede skuespiller Karla Sofia Gascon er ikke et offer, men der er til gengæld heller ikke nogen helte i den omtalte sag om 'Emilia Perez', som handler om alt andet end ligestilling og repræsentation.
‘Emilia Pérez’-skandalen udstiller Hollywoods hykleri, lige så meget som den udstiller hovedpersonen
Selena Gomez og Karla Sofía Gascón i Cannes 2024. (Foto: Marc Piasecki/FilmMagic)

KOMMENTAR. I ‘The Simpsons’ var det en tilbagevendende joke, at intet problem var for specifikt eller stort til, at der var dedikeret en satirisk pamflet til netop det.

I et afsnit spiser Homer eksempelvis en giftig japansk kuglefisk, får 24 timer at leve i og herefter udlevet folderen »so you’re going to die« af Springfields Dr. Hibbert. 

Der findes dog alligevel næppe en lignende guide med råd til holdet omkring ‘Emilia Pérez’, der befinder sig i en knibe mere eller mindre uden fortilfælde:

Pamfletten »Så det har vist sig, at din Oscar-nominerede foregangskvinde af en transkønnet hovedrolleindehaver har skrevet en masse racistisk lort på Twitter, da hun stadig var en forholdsvis ukendt sæbeoperaskuespiller i Mexico«, bliver i stedet skrevet for øjnene af os. Med en aura af absurditet, der snildt kunne have været et scenarie i en satirisk 90’er-tegneserie som ‘Simpsons’ eller ‘South Park’. 

På få dage er hovedrolleindehaver Karla Sofía Gascón gået fra prisuddelingens præmiedyr til at være smidt ud på røv og albuer. 

Hun har i løbet af festival- og prissæsonen ellers skrevet historie gang på gang som den første åbent transkønnede til at vinde og blive nomineret til filmbranchens mest prestigefyldte priser i Cannes, ved European Film Awards og senest med sit Oscar-nik. 

Selena Gomez, Zoë Saldaña, Karla Sofía Gascón og Adriana Paz vandt prisen for bedste kvindelige skuespillere som ensemble ved Cannes Film Festival i 2024. (Foto: JB Lacroix/FilmMagic/ Getty Images)

Midt i det bredere backlash mod ‘Emilia Pérez’ generelt virkede Gascón endda som redningskransen mod meget af den kritik, der har optaget en lang række amerikanske queerstemmer og medier af filmens skildring af transkønnethed. 

Nu er der ingen Emilia Pérez med i promoveringen af ‘Emilia Perez’. Den transkønnede skuespiller bag den transkønnede titelkarakter, der går fra mexicansk kartelboss til fri og velgørende kvinde, er sendt til tælling. 

Men gør håndteringen af én persons tarvelige tweets Hollywood til et bedre sted? 

Blast from the past

»Historien handler om at få en chance til og at komme igen, og jeg synes, det er sådan en smuk måde at vise folk vejen og forhåbentlig give dem håb om, at det er så meget bedre at leve dit liv autentisk end at prøve at være noget, du ikke er. Jeg er så glad for, hvor meget kærlighed filmen får. Karla (Karla Sofía Gascón, red.) er en naturkraft, hun er så talentfuld, og jeg kunne ikke være mere stolt af at være ved siden af hende. Jeg håber, at folk føler sig set«.

Det fortalte Selena Gomez til Soundvenue i efteråret 2024. 

Efter journalisten Sarah Hagi i slutningen af januar fandt selvsamme ‘Emilia Perez’-hovedrolles Karla Sofia Gascons gamle Twitter-profil, har piben dog fået en anden lyd. 

Her har den 52-årige spanske skuespiller gennem årene skrevet ting, der ikke blot er stødende, men også totalt undergraver alt det, hun og ‘Emilia Pérez’ har slået på tromme for. 

»Helt ærligt har aldrig set så racistiske tweets fra en der aktivt fører kampagne for at vinde en ACADEMY AWARD. der er mere endt et dusin«, skrev Hagi på X, hvor hun delte screenshots fra Gascóns nu lukkede profil.

Gascón har ironiseret over mordet på George Floyd, islams udbredelse i Spanien, Oscar-uddelingen i 2021 og joket med at forstå Hitler (»han havde bare sine meninger om jøder«).

»Islam er blevet et arnested for infektion af menneskeheden der må kureres hurtigst muligt«, skrev hun eksempelvis i 2016 (via The Guardian). Hun har også skrevet om at bandlyse religioner som islam, »der går imod europæiske værdier og er i modstrid med menneskerettighederne«. 

I 2020 skrev hun om tilstedeværelsen af muslimer i sin hverdag. 

»Hver gang jeg tager hen for at hente min datter fra skole, er der flere og flere kvinder med deres hår dækket til og nederdele, der går helt ned til hælene. Måske bliver vi nødt til at undervise i arabisk i stedet for engelsk næste år«. 

Samme år skrev hun også om mordet på George Floyd, der førte opstand fra Black Lives Matter-bevægelsen og fornyet fokus på politivold i USA. En »narkoman og forbryder« ifølge Gascón. 

»Jeg tror oprigtigt på, at meget få mennesker nogensinde kerede sig om George Floyd, en narkoman og forbryder, men hans død har lykkedes med at tydeliggøre igen igen, at der er dem, som stadig betragter sorte mennesker som aber uden rettigheder, og dem som betragter politiet som mordere. Alle tager fejl«, skrev hun. 

Og Oscar-uddelingen i 2021, hvor Chloé Zaos ‘Nomadland’ vandt bedste film, og der var priser til den koreansksprogede ‘Minari’ og Daniel Kaluuya i ‘Judas and the Black Messiah’, faldt også Gascon for brystet. 

»I højere og højere grad ligner #Oscars en ceremoni for indie- og protestfilm. Jeg vidste ikke, jeg var i gang med at se en afrokoreansk festival, en black lives matter-demonstration eller 8M« (international kvindestrejke i 2018, red.). 

»Fortaler for inklusion og ligestilling«

Til at starte med kom Karla Sofía Gascón med en kort undskyldning

»Jeg vil gerne anerkende samtale omkring mine tidligere opslag på sociale medier, som har forårsaget smerte. Som en i et marginaliseret miljø kender jeg denne lidelse alt for godt, og jeg er dybt ked af det over for dem, jeg har forårsaget smerte. Hele mit liv har jeg kæmpet for en bedre verden. Jeg tror på, at lys vil triumfere over mørket«, lød hendes ord ifølge Indiewire. 

Det blev dog ingenlunde fyldestgørende. 

Efterfølgende deaktiverede skuespilleren sin X-konto, hvorefter hun også gav en længere forklaring i The Hollywood Reporter, hvor hun langede ud efter en »kampagne af had«, der indbefattede dødstrusler og angreb mod hendes familie.

Zoë Saldaña og Karla Sofía Gascón i ‘Emilia Perez’. (Foto: SF Studios)

»Som en del af dette samfund har jeg udtrykt min enighed eller uenighed om de emner, der har rørt mig, og hvor jeg har haft en mening – ofte fejlagtig – som har ændret sig gennem mine egne oplevelser. Jeg har altid brugt mine sociale medier som en slags dagbog, refleksioner eller noter, der senere kunne blive til historier eller karakterer, ikke som noget, der skulle granskes ned til hver eneste af sine 140 tegn. Nogle gange er jeg selv ikke engang klar over, at jeg har skrevet noget negativt«, lød det blandt andet.

Indtil nu har Karla Sofía Gascón ellers iscenesat sig selv som en helt, der kæmper for inklusion og forskellighed. 

Rollen som den transitionerende kartelboss Manitas del Monte, som bliver til ‘Emilia Pérez’, er dybt forbundet til Gascóns egen historie. Skuespilleren har selv gennemgået en transition, og i 2018 påbegyndte hun et nyt kapitel af sin karriere som kvinde. 

Før skiftet arbejdede Madrid-fødte Gascón som skuespiller i først Spanien og derefter Mexico, hvor hun har medvirket i telenovelas og tv-serier før og efter sin transition. Gascón har dannet par med den samme kvinde, siden hun var 19 år gammel, som hun har en teenagedatter med. 

‘Karla Sofía Gascón: The Courageous Star Who Redefined Authenticity’ hedder en engelsksproget udgivelse om hende, der ifølge resuméet på Saxo.com »understreger hendes magtfulde indflydelse som en fortaler for inklusion og ligestilling«. 

Presseturen for ‘Emilia Pérez’ har været én lang hyldest til Gascón som gallionsfigur for filmen, som hun også selv har været stolt medfortæller i. 

»Jeg vil gerne se det her som et sandkorn, der kan hjælpe marginaliserede miljøer med at blive mindre marginaliserede, til at være i stand til at være del af samfundet uanset din seksualitet, din hudfarve«, fortalte hun NPR i november sidste år.  

En udtalelse, som ikke klinger helt så rent med kendskab til Gascóns udtalelser om minoriteter få år tilbage. 

Fra kærlighed til utilgivelighed

Den aktuelle sag om Karla Sofía Gascón giver déja vu til slutningen af 2010’erne, hvor shitstorms baseret på gamle tweets nærmest var hverdagskost i et diversitets- og kønskritiseret Hollywood efter bevægelser som MeToo og #OscarsSoWhite. 

Netflix, der før har fået kritik for at lægge platform til Dave Chapelles kritiserede komik om transpersoner, har taget udtalt ansvar praktiseret en strudsetilgang og ikke udtalt sig direkte. De har til gengæld kappet alle bånd til Gascón fra det ene øjeblik til det andet. 

Skuespilleren er ikke længere at finde på billeder i filmens ‘For Your Consideration’-tiltag, der svarer til Oscar-uddelingens svar på valgplakater. 

Hun er afinviteret til flere vigtige prisuddelinger og ‘Emilia Pérez’-events i USA og lagt på is af samtlige af sine år-teams, der ifølge The Hollywood Reporter ikke længere betaler hendes udgifter i forbindelse med arrangementer. Ingen regner lige nu med, at hun vil være i salen til selve Oscar-showet.

Nogle mener, hun helt bør trække sig fra nomineringsfeltet. 

På egen hånd har Gascón til gengæld kastet sig ud i en modaktion, der blandt andet har indbefattet et grådkvalt interview med spanske CNN.

»Jeg kan ikke træde tilbage fra en Oscar-nominering, for jeg har ikke begået nogen forbrydelse eller gjort skade på nogen. Jeg er hverken racist eller noget, som alle de her folk har prøvet at få andre til at tro, jeg er«, lød det. 

»Jeg er blevet dømt, fordømt, ofret, korsfæstet og stenet uden en retssag og uden muligheden for at forsvare mig selv«, sagde Gascón også. 

Den tilgang lagde ‘Emilia Pérez’-instruktør Jacques Audiard afstand til i et interview med Deadline

Karla Sofía Gascón og Jacques Audiard i Cannes 2024. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Her kaldte han det en »en selvdestruktiv proces«. »(…) Jeg forstår virkelig ikke, hvorfor hun fortsætter. Hvorfor skader hun sig selv? Hvorfor?«, udtaler han videre om hovedrolleskuespilleren, som han ikke har haft kontakt med efter afsløringen og ikke agter at kontakte foreløbig. 

»For det, Karla Sofía sagde, er utilgiveligt«, lød det fra Audiard. 

Den franske filmbranche er ikke ligefrem kendt for sit wokelefleri, så når ikke engang en 72-årig auteur vil røre dig med en ildtang, ser det sort ud. 

Hvor meget Netflix har presset holdet til at brænde alle bånd til deres hovedrollestjerne, kan man kun spekulere i, men der er ingen tvivl om, at hele den milliondyre ‘Emilia Pérez’-kampagne – der indtil for få uger siden lignede en bragende succes – nu kæmper uskønt for filmens Oscar-liv. 

Efterfølgende har Gascón nu lovet at tie stille fremover som håndsrækning til sine kollegaer fra filmen.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I oktober var der ellers ikke andet end kærlighed og professionel interesse og respekt mellem hovedrolleindehaveren og Audiard, som han gentagne gange har tilskrevet en stor andel af filmens værdi. Faktisk har instruktøren ligefrem sagt, at han elskede hende … og hendes historie, som nu er mindre elskværdig. 

»Hun og jeg kan diskutere alting, og nogle gange bliver det ophedet, men vi lytter til hinanden. Og jeg tror, at det enestående ved Karla Sofía, og grunden til at jeg kan lide hende som skuespiller, er hendes historie. Jeg elsker hende virkelig«, fortalte Audiard til Deadline tilbage i oktober sidste år.

Ødelagte Oscar-chancer

Det skorter ikke på holdninger til og analyser af, hvordan Karla Sofía Gascón-sagen påvirker ‘Emilia Pérez’ i Oscar-kapløbet (surprise: dårligt!).

I The Hollywood Reporter har den anerkendte Oscar-ekspert Scott Feinberg skudt Gascóns vinderchance ned. 

Karla Sofía Gascón i ‘Emilia Pérez’. (Foto: PR)

Og selvom han ser på det brede billede, anfægter den lidt smædekampagne-agtige timing af de afslørede tweets og mener, at Netflix skulle have sørget for at undersøge eksistensen af den slags some-historik, konkluderer han i sidste ende, at Gascon kun har sig selv at takke.  

»Men hovedsagen er, selvfølgelig, at Gascón har gjort det her mod sig selv«, skriver han.

»Baseret på mine samtaler de seneste par dage med medlemmer af Akademiet kommer mange til at have svært ved at stemme på ‘Emilia Pérez’ i nogen kategori, givet at ‘Emilia Pérez’ selv er blevet giftig«, lyder det videre.  

Jeg vil da heller ikke neddysse eller undskylde den åbenlyse racisme og særskilte islamofobi i Gascóns holdninger, sprog og tone på X. Den er giftig.

Men den bliver ikke mindre giftig af at blive ignoreret. 

Og ingen bliver klogere af den måde, eksklusionen af Gascón foregår på lige nu. 

Et større problem

Der er mange af de ting, Gascón har skrevet, som ikke er langt fra, hvad mange danskere, inklusive vores folketingspolitikere, betragter som gangbar udlændingepolitik. 

Tystysningen af Gascón finder sted i et land, hvor præsidenten deporterer udlændinge med lynets hast og udraderer transpersoners rettigheder med et fingerknips. Og hvor man godt kan vinde en Oscar, selvom man lige har slået nogen på verdensdækkende tv. Og i øvrigt gøre comeback uden væsentlig modstand. 

Den nultolerance, Hollywood viser over for Karla Sofía Gascón, er ikke empatisk, men udelukkende økonomisk og Oscar-strategisk, og derfor er den så godt som moralsk værdiløs. 

Da det “blot” gjaldt kritikken fra mexicanere (af at filmen misrepræsenterer landet, hvor den ikke engang er optaget), var Jacques Audiards genmæle noget mere laissez faire: »Hvis der er ting, der virker chokerende i ‘Emilia Pérez’, så undskylder jeg… Film giver ikke svar, de stiller kun spørgsmål. Men måske er spørgsmålene i ‘Emilia Pérez’ forkerte«, sagde han til CNN (via The Guardian). 

Karla Sofía Gascón i Cannes 2024. (Foto: Daniele Venturelli/WireImage/ Getty Images)

Selvfølgelig er det en skam for resten af holdet bag ‘Emilia Perez’, at Gascóns tweets sætter alles anerkendelse over styr. Det er muligvis fortjent, at hun nu er cancelled og har fået mundkurv på og formentlig kan kysse sin internationale karriere farvel igen. 

Men Hollywoods lyn-boykot fremmer ikke diversitet, ligestilling eller repræsentation. Det går kun ud på at vaske hænder i en sag, som åbenbart ikke er mere aktivt skadelig, end at den kunne have været undgået, hvis pr-ansvarlige havde sørget for at tjekke Karla Sofía Gascóns profil igennem og slette problematiske udtalelser, inden de blev opdaget. 

Havde det været bedre? 

Det er en bagudskueende form for determinisme, at en branche, der elsker at grave ukendt og uslebet talent frem, går i panik, når de opdager, at de har hyldet folk, der alligevel ikke passer ind i den kasse, de havde tiltænkt dem. Vi elsker stjerner, der er almindelige mennesker, men når almindelige mennesker bliver stjerner, må de alligevel heller ikke være for almindelige. 

Karla Sofía Gascón er ikke et offer, men der er til gengæld heller ikke nogen helte. 

‘Emilia Pérez’-sagen er først og fremmest drevet af ligegyldighed og hykleri. I sidste ende udstiller den udelukkende, at Hollywood er bedst til at tage ansvar, når det er for sent, og når det risikerer at gå ud over dem selv. 

»Vi kan ikke gøre godt for, reparere eller gøre vores tidligere synder om. Men hvad vi kan gøre er, at vi kan gøre ting bedre. Det er filmens virkelige budskab«, sagde Karla Sofía Gascón i et interview med NPR.

Men det behøver ingen lytte til nu. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af