Nøglen til TikToks enorme succes gemmer sig i den forkromede kiksedame

Den kinesiske platform viser os, at sociale medier ikke længere kun skal være sociale. De skal underholde og servicere os på samme måde som Netflix og Google.
Nøglen til TikToks enorme succes gemmer sig i den forkromede kiksedame
TikTok. (Foto: Solen Feyissa)

»If they don’t know, they are not ready to know«, advarer en bruger på TikTok om fænomenet chrome beach biscuit lady.

Den slentrende dame klædt i en kromlignende kjole har i løbet af efteråret tryllebundet en stor del af brugerne på platformen, for imens de fleste har hørt om hende, er det de færreste, som forstår hende.

Sådan er det med så mange memes, men lige i dette tilfælde er det anderledes. For den forkromede kiksedame er ikke kun en joke blandt brugerne, hun er også blevet et symbol på, hvorfor TikTok er så fandens opslugende.

Hvorfor vi kan bruge evigheder på tjenesten, uden at vi nogensinde føler, at vi kommer til bunds. Og hvorfor giganter som Instagram og Facebook ryster i bukserne over den kinesiske konkurrent, som ingen lader til at kunne hamle op med.

For noget kunne tyde på, at TikTok slet ikke er et socialt medie, som vi kender det, men derimod byder på noget helt andet, der gør andre populære tidsslugere som Instagram, Netflix og ’Fortnite’ særdeles misundelige.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@fromcleartocrystals

Replying to @reibeatall As usual, this took me way too long to explain, but I appreciate the opportunity to help catch you up to speed on this new TT meme. 😅 #vacationwalk #tastethebiscuit #tastethegoodnessofthebiscuit #chromeladybiscuittok #memes #memeexplained #rambler #coolstorybro

♬ original sound – Sarah Bear

Kiksedamens revolution

Det er svært at forklare, hvorfor den kromklædte kiksedame har ramt den tiktok’ske tidsånd så præcist, for den er – målt på visninger eller likes – ikke i nærheden af at være platformens mest populære video.

Det, den har kørende for sig, er derimod, at den er omgærdet af mystik, der på ironisk vis er sammenstykket af meget simple elementer: Nemlig en catchy sang (’Taste the Biscuit’), der fangede internettets kærlige blik med en obskur YouTube-video, og et tilfældigt filter på TikTok, hvor man kan sætte sit ansigt ind på en kvinde, der går langs en strand.

Der er på papiret intet, der indikerer, at netop den kombination skulle gå viralt, men det er ofte mere reglen end undtagelsen for populære tendenser på sociale medier. For det er sjældent, at man kan sætte fingeren på lige præcis den unikke ingrediens, som får opskriften til at spille i sådan en grad, at det indtager den kollektive bevidsthed.

Som en bruger kommenterede på en af de oprindelige videoer af kiksedamens karriere på TikTok: »Jeg ved ikke hvorfor, men jeg elsker bare det her så meget, det kildede det helt rigtige sted«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

På denne måde er kiksedamen gået fra blot at være et meme til at symbolisere TikToks effekt på vores hverdag, og hvordan der er et før og et efter, fra man lukker tjenesten ind i sit liv.

For uanset hvem man er, har TikTok altid et kaninhul, man kan hoppe ned i, som åbner en hel ny verden. Nogle gange er det en kvinde, der slentrer ned ad en strand, imens en obskur sang spiller i baggrunden, som med tiden bliver så stort et memehit, at hver iteration cementerer dens plads, hvor lille eller stor den end må være, i internettets historiebøger.

Andre gange er kaninhullerne mere omfattende, når de blomstrer til hele fællesskaber, der kredser om ganske seriøse emner og samfundsproblematikker såsom politikernes jagt efter de unges stemmer under folketingsvalget, epicenteret for en af årets største (og mest hadske) kulturkampe eller et frirum for seksuelle minoriteter.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

En underholdningsplatform

Det er dog ikke kun vidt forskellige former for indhold, som TikTok byder på. De turbovoksende fællesskaber og platformens popularitet ændrer nemlig også, hvordan vi absorberer og fordøjer det indhold, vi falder over.

For én ting er, at vi ser på sjove videoer, liker vores venners billeder eller sender memes til hinanden. Noget andet er, at flere og flere – især unge brugere, der ikke er vokset op med Facebook, Twitter og Instagram – benytter platformen på en helt anden måde, end vi er vant til fra netop de traditionelle tjenester.

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at unge får en stor portion af deres nyheder fra TikTok (et skræmmende faktum, når misinformation trives på platformen), men i år har vi også set en stigende tendens til, at platformen bruges som et alternativ til Google, når der søges efter restauranter, tøjmærker (især tasker og bukser fra Uniqlo) eller film.

Det er også derfor, at danske unge bruger én time på TikTok hver dag, når de åbner appen. For vi taler ikke længere om et socialt medie, men derimod en af fremtidens måske mest sandsynlige former for en underholdningsplatform, hvor vi i overvejende passiv grad ser til, imens vores tidsforbrug stopfodrer branchens formentlig mest effektive algoritme.

Hvor Netflix engang frygtede ’Fornite’ frem for deres direkte konkurrent HBO, og hvor Facebook frygtede Instagram (indtil de eliminerede truslen ved at opkøbe firmaet), så bør alle sammen – ’Fortnite’, Netflix, Facebook og Instagram – kollektivt frygte TikTok.

Et nyt centrum

Det er måske lidt af en undervurdering at kalde TikTok for en af fremtidens mest oplagte modeller for en succesfuld underholdningsplatform, for tjenesten har allerede placeret sig solidt i den kategori (søger du efter appen i App Store, finder du den under ’Underholdning’, hvor den er årets mest downloadede app).

Det er også derfor, at vi ser så mange konkurrenter (heriblandt Instagrams skamløse klon Reels) prøve at kopiere TikToks fængende format uden held, for faktisk er TikTok allerede på vej til at blive mere end blot en underholdningsplatform.

TikTok er nemlig ved at blive centrum for mange brugeres liv, en slags digital hub, hvor vi hiver appen frem i stedet for Google, hvilket formentlig kun bliver yderligere cementeret, hvis rygterne om en musikstreamingtjeneste taler sandt, og når shopping rulles ud i flere lande.

For det handler i langt højere grad om at dække flere behov på én gang, hvilket traditionelle sociale medier ikke længere formår at gøre.

Mange af os bruger efterhånden kun Facebook af tvang, fordi vi er afhængige af Messenger og fællesskabsgrupper, Instagram er blevet et helvede af annoncefyldte feeds, og Elon Musks overtagelse af Twitter er koncentreret kaos.

Derfor er det også nemt for TikTok at rykke ind på en stor flade af vores liv. For imens de aldrende platforme kæmper en kamp for overlevelse, både mod hinanden og med sig selv, er den kinesiske tjeneste blevet et frisk pust for mange, især os som bruger den dagligt, ved at ændre hele måden, hvorpå vi opfatter internettet og dets sociale medier.

Vi gider ikke rykke fra tjeneste til tjeneste. Vi foretrækker at få det hele i én samlet pakke, der kan både underholde, oplyse og engagere – og lige nu hedder den pakke TikTok.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af