Hvilket socialt medie vandt 2022? Vi vurderer BeReal, TikTok, Facebook, Twitter, Instagram og Snapchat

Vi går de store platforme efter i sømmene. Hvordan har de klaret sig igennem året, hvordan ser fremtiden ud for dem, og behøver du overhovedet bruge tid på dem?
Hvilket socialt medie vandt 2022? Vi vurderer BeReal, TikTok, Facebook, Twitter, Instagram og Snapchat
Folk, der tjekker deres feeds. (Foto: Shawn Fields/Unsplash)

Du troede måske, at 2022 ville blive året, hvor sociale medier ville tage en slapper.

Facebook ville ikke kaste sig ud i endnu en skandale. Instagram ville holde sig til billeder. TikTok ville underholde os, Snapchat ville bare være Snapchat, og Twitter ville arbejde hårdt på at gøre én fjer til ti høns.

Men sådan gik det ikke. Med én enkelt undtagelse er posen blevet rystet godt og grundigt, og det store spørgsmål er nu, hvem der kom bedst ud af året, der blev en omvæltning – både godt og ondt – for landskabet af sociale medier.

Vi vurderer årets mest populære platforme og deres indsats i 2022 på en simpel skala fra 1-10, hvor 1 skraber bunden, imens 10 afspejler en perfekt indsats.

BeReal

Det er ikke længere et særsyn, når der synkront gribes ud efter telefoner, imens der råbes »okay, BeReal, folkens!« under en fredagsfest, for alle ved, hvad det betyder – og det siger vel egentlig alt om tjenestens succes i år.

Ud af ingenting ramte BeReal som et lyn fra en blå himmel, da det i starten af 2022 var på alles løber grundet den simple, men prisværdige, præmis om at vægte oprigtighed frem for opstillede og filtertunge billeder.

Spørgsmålet er, om BeReal blot er årets største døgnflue, eller om firmaet formår at bygge videre på deres hit og skabe en forretning, hvor brugerne kommer til og hænger ved – ellers bliver sejrsåret 2022 hurtigt til et taber-2023.

Bedømmelse: 9/10

TikTok

Platformen er årets mest downloadede app på tværs af hele kloden, og selv hvis du ikke har en bruger, støder du stadig konstant på debatter om og fra den kinesiske platform, hvor virale, men kortvarige fænomener lever side om side med etablerede fællesskaber som BookTok og CrimeTok.

Selvom TikTok allerede bragede fremad i 2021, så er tjenesten – blandt andet med invasionen af Ukraine og det hadske miljø omkring sagen mellem Johnny Depp og Amber Heard – gået langt mere mainstream i år ved at sætte dagsordenen for de ting, vi snakker om.

Det er på sin vis opløftende, for det giver en stemme til marginaliserede minoriteter og internettets unge brugere, men også problematisk med den skræmmende mængde misinformation, som hober sig op på platformen.

Derfor er der mærkbare ridser i lakken i et ellers succesfuldt år, for selvom TikTok har markeret sig som den mest toneangivende platform, så har det også sat et stort kryds på ryggen af firmaet, der kan ende i et katastrofalt 2023, da europæiske myndigheder undersøger dem for at overføre brugerdata til Kina.

Bedømmelse: 6/10

Snapchat

Hvis BeReal mangler inspiration til at cementere succesen og fastholde brugerne, imens der viderebygges på en profitabel platform, så kan de roligt kigge mod Snapchat.

Det sociale medie har kørt sit eget show i 2022, hvor det faktisk fløj lidt under radaren, og hvor der samtidig blev indført et abonnement, der giver adgang til ekstra funktioner som at kunne se venners lokationer og et eksklusivt emblem. Betalingsordningen kunne få de røde lygter til at blinke alarmerende, for hvem vil egentlig betale for deres sociale medie?

Det lidt overraskende svar er, at det vil Snapchats overvejende unge brugere gerne, for tilføjelserne har vist sig faktisk at være pengene værd (og altså ikke bare et grådigt greb), hvilket førte til et stabilt – ja, faktisk lidt kedeligt – år for Snapchat. Men når man ser på det tumultariske landskab for sociale medier i år, er det en sejr i sig selv.

Bedømmelse: 8/10

Facebook

Man burde måske have set det komme, da 2022 startede med en aldrig før set nedgang i daglige brugere på Facebook, men den negative tendens satte tonen for mastodonten, som har været fanget i en nedadgående spiral efter Mark Zuckerbergs opblussede fascination af metaverset.

Lige siden moderselskabet skiftede navn til Meta (et strategisk spil for galleriet efter utallige skandaler), har især Facebook, altså selve platformen, lidt under sit ry som hjemsted for boomers og bedsteforældre.

Men måske er sandheden bare, at Facebook bevæger sig ind i en naturlig slutfase, hvor det blot er et spørgsmål om tid, før nye og mere interessante konkurrenter langsomt fejer Zuckerbergs imperium ad banen.

2022 har i hvert fald indikeret, at der er en udløbsdato på sociale medier, og det er ikke længere urealistisk, at Facebook enten skal genopfinde sig selv, måske et sted i metaverset, eller ende som denne generations første uddøde dino-techgigant.

Bedømmelse: 3/10

Instagram

Det er ikke fordi, at Instagram har haft et super år. Det ville være en skam at sige, efter Kim Kardashian og Kylie Jenner førte an i sommerens »Gør Instagram til Instagram igen«-kampagne, hvor både kendisser og almindelige brugere rasede over den tiltagende TikTok-ificering.

Men altså helt ærligt, de to søstre er jo stadig på platformen, og det er alle vi andre også, så helt slemt er det ikke. Spørgsmålet er nok nærmere, om 2022 blev året, hvor Instagram simpelthen trådte ind i en regulær identitetskrise.

Det kan i hvert fald forklare, hvorfor vi skal affinde os med endnu flere annoncer, når vi desperat scroller efter vores venners billeder (som der bliver længere og længere imellem), imens Reels nok aldrig kommer til at føles som andet end Wish-udgaven af TikTok.

I år baksede Instagram tydeligvis med at finde sin kerne og ikke mindst den originalitet, som er gået tabt i plagieringen af de nærmeste konkurrenter.

Bedømmelse: 5/10

Twitter

2022 startede roligt og uden store skandaler for Twitter, men så kom Elon Musk i vejen. Hele foråret gik med adskillige omgange frem og tilbage af will they, won’t they, indtil den nye ejer officielt overtog nøglerne til kongeriget i oktober.

Da vi i foråret spåede om Twitters fremtid, så vi tre muligheder: Enten ville platformen dø, blomstre op eller blot gå en afventende periode i møde. Men året viste os, at der var en fjerde option, nemlig ukontrolleret kaos.

Twitter er blevet sociale mediers svar på Kanye West, for man ved aldrig helt, hvad man står op til. Enten har Musk fyret halvdelen af de ansatte, givet comeback til ekstremistiske nazi-personligheder eller simpelthen brugt natten på poste memes.

Er det opskriften på en sejr i 2022? Nej. Og Twitter skal nok være glade for, at Facebook stadig eksisterer, for så er der i det mindste én konkurrent, som har det (næsten) lige så svært som journalisterne og politikernes intranet.

Bedømmelse: 2/10

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af