På ny B.O.C-single er Gilli, Kesi og Benny Jamz tilbage, hvor det hele startede

For over ti år startede det hele med grime-sange som ’Fissehul’. Nu er B.O.C genforenet – og inspirationen kommer stadig fra England.
På ny B.O.C-single er Gilli, Kesi og Benny Jamz tilbage, hvor det hele startede
Gilli, Benny Jamz og Kesi. (Foto: Johanne Fick/Red Bull)

KOMMENTAR. Da en masse unge artister for ti år siden vendte dansk hiphop på hovedet, blev udviklingen i første omgang betegnet som ’grime-bølgen’.

Det navn var ikke det mest velvalgte i verdenshistorien, for størstedelen af kunstnerne, der slog igennem dengang, lavede i virkeligheden slet ikke grime.

Men betegnelsen passede faktisk meget godt på lige præcis B.O.C. Det københavnske kollektiv omkring den toneangivende trio af Gilli, Kesi og Benny Jamz markerede sig nemlig primært gennem deres ekstremt stilsikre adoption af netop den genre. Især sangen ’Fissehul’ står tilbage som en milepæl i dansk hiphop og er en af de største danske grimeklassikere overhovedet.

Den sang var produceret af Benny Jamz, mens Kesi og Gilli stod for versene, og de tre kunstnere har været nogle af de mest toneangivende artister på den danske hiphopscene siden. Trioen har også løbende samarbejdet i årene efter – men det har ikke været til at overse, at deres musik er gået i forskellige retninger.

Kesi er blevet en mester i at forene pop og rap og har udgivet stribevis af hits, der tit fremstiller livet som en evig fest, hvor flaskerne aldrig er tomme, solen altid skinner og vandet i poolen altid har den perfekte temperatur. Han perfektionerede senest sin succesformular på 2020-albummet ’BO4L’, der var karrierens stærkeste udgivelse.

Gilli er også længere væk fra grime end nogensinde. Han har for det meste skiftet rap ud med sang og har de seneste år virket helt uinteresseret i alt, der minder om klassisk hiphop. I stedet har han inkorporeret genrer som afrobeats, baile funk og salsa i sin musik, når han altså ikke lige har travlt med at genfortolke Danseorkestret. Og, nå ja, så er Gilli også blevet Danmarks mest streamede musiker – en lille detalje, vi var lige ved at glemme.

Benny Jamz har – efter mange år som gruppemedlem og hyppig samarbejdspartner for andre – samtidig på det seneste markeret sig som soloartist med en stribe af sange fyldt med nye flows og uventede metaforer. Hans 2020 var det mest produktive udgivelsesår for ham nogensinde.

På overfladen er alle de tre B.O.C-artister altså længere væk fra deres grime-rødder end nogensinde. Så det er ret interessant, at en af de to nye sange, kollektivet lidt overraskende udgav i fredags, faktisk er en slags tilbagevenden til starten.

Mens den ene af de nye singler, ’Wawa’, er en ret generisk tropisk festsang, der primært er interessant fordi Gilli helt dropper at bruge ord i omkvædet, er ’B.O. Bop’ langt mere spændende rent musikalsk.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘B.O. Bop’ er nemlig et slags fuld cirkel-moment for Kesi, Gilli og Jamz, hvor rapperne endnu engang – ligesom i begyndelsen af karrieren – vender blikket mod Londons gader for at få inspiration. Og her er det ikke længere grime, der regerer, men UK drill.

Den genre har dog en del tilfælles med grime. Der er et stort fokus på rendyrket rap, mens lyden er tung og minimalistisk. Det er en væsentligt mere hård lyd, end mange af de ting, B.O.C-rapperne ellers laver. Og det klæder faktisk trioen.

’B.O’ Bop’ er en sjælden tilbagevenden til rap-flows for Gilli, mens Kesi markerer sig med et stærkt omkvæd, der blandt andet lyder inspireret af den amerikanske drill-rapper Fivio Foreign, når han gentager bogstavet ’A’ flere gange i træk. Jamz får (naturligvis) sangens nok mest mindeværdige punchline: »Dem mand ramte den wave som maveplask / og min bror som Gandalf, da han rykkede den pind for tres laps«.

Det er imponerende, hvor naturligt de tre rappere falder ind i de gamle roller. Man skulle næsten tro, at de ikke havde lavet andet end UK-rap siden ’Fissehul’.

Samtidig er der dog også en væsentlig forskel til grime-dagene. For dengang var B.O.C nogle af de første, der introducerede de britiske lyde, men denne gang kommer de faktisk i kølvandet på en række andre rappere som Miklo og Ham Fra Syd, der allerede har taget dril-stilen til Danmark.

Men Kesi, Gilli og Jamz er et sted i karrieren, hvor de måske ikke længere behøver at være de første til at præsentere Danmark for de nye stilretninger. Så længe de er de bedste. Og det er ’B.O. Bop’ et stærkt argument for, at de er.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af