Soundvenue Springer: Lii Fuegos melodiske rap giver nuancer til gaden: »Jeg prøver at holde det voldelige aspekt nede«

Den 24-årige artist fra Aarhus Syd insisterer på at beskrive livet i Rosenhøj-kvarteret fra både den gode og den dårlige side. »Jeg prøver at give det så mange nuancer, som jeg kan«, siger rapperen, som vi har kåret til Soundvenue Springer.
Soundvenue Springer: Lii Fuegos melodiske rap giver nuancer til gaden: »Jeg prøver at holde det voldelige aspekt nede«
Lii Fuego. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Med Soundvenue Springer sætter vi fokus på de nye talenter, der blæser os bagover lige nu, og som vi glæder os til at følge i mange år frem.

I løbet af de seneste par år har tingene for alvor taget fart på Aarhus’ hiphopscene.

Der er både en række artister som Ham Fra Syd, Shooter Gang og Dibset, der laver hårdtslående drill, melodiske sang-rappere som Speedy, Shariffo og Omar, samt de livlige feststartere fra Iswaal-kollektivet, der insisterer på hyggen og den gode stemning.

Den flersidighed, der efterhånden kan findes på scenen, er inkarneret i Lii Fuego. Den 24-årige rapper fra Rosenhøj-kvarteret i Aarhus Syd er lillebror til Ham Fra Syd, men hvor storebror fokuserer på en hårdtslående, koncentreret lyd, er Fuego sværere at placere.

Hans største hit, ’Hallow’, er for eksempel en nærmest overjordisk smuk ballade med lyst sungne vokaler og en flot musikvideo. Det lyder som en kærlighedssang, men ved nærmere lytning viser nummeret sig at handle om, at det faktisk er pistoler, der ville kysse dig.

»PTSD, ser stadig spøgelser«, synger rapperen helt sorgfuld i omkvædet.

‘Hallow’ viser nuancerne i Lii Fuegos udtryk, men dens sørgmodige stemning er lidt en undtagelse for Aarhus-rapperen. Hans seneste to singler, ’Rihanna’ med Lee og ’Pick and Choose’ med Ham Fra Syd, er langt mere festlige.

»Jeg kan lide good vibes-musik«, som rapperen siger, da han besøger Soundvenues kontor i København iført et spritny sort hættetrøje, sort kasket og solbriller.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

De gode vibes er ikke begrænset til musikken: Lii Fuego er udadvendt og fortæller åbent om sit liv og sine ambitioner. Han er nærmest den diametrale modsætning til Ham Fra Syd, der tit er reserveret og næsten en smule mistænksom.

Fuegos musikalske karriere er stadig ret ny, fortæller rapperen – men den startede i virkeligheden for halvandet årti siden, da han flyttede til Aarhus. Så lad os starte historien der.  

»Jeg boede i Aalborg og flyttede til Aarhus, da jeg var ti år. Vi flyttede til Rosenhøj, hvor jeg er vokset op. Jeg har oplevet en masse godt og en masse skidt. Der sker nogle dårlige ting i sådan et kvarter, men der er også et godt fællesskab«.

»Da jeg var lille, spillede vi altid fodbold. Senere vokser man op og bliver en rod. Det er nok der, den dårlige del viser sig. Man prøver lidt af hvert. Det er ligesom alle andre belastede boligområder«.

»Musikken har altid fyldt meget i mit liv. Vi plejede at hygge i området og mødes og freestyle for hinanden. Så kunne man komme ned til de andre og sige: Hør den her tekst, jeg har lavet. Det var den hygge, vi havde. Men det var ikke en karriere. Jeg havde aldrig troet, jeg skulle være rapper«.

»Jeg begyndte for alvor at lave musik sidste år, hvor jeg lagde ’Jimmy Choo’ op. Så begyndte jeg at tage det mere alvorligt og var tit i studiet med produceren DdianBaby, der er vokset op i samme område som os«.

»Det motiverede mig, da Don Lee Barber slog igennem med musikken. Det lagde 100 procent fundamentet for os og viste os vejen. De er jo sådan … shababs. Det er nogle, vi er vokset op med, og som vi altid har stået og rappet med, selv før de lagde sange ud. Så de har motiveret mig til også at prøve. Hvorfor ikke?«

»Jeg vil ikke sidde fast i en boks. Jeg vil ikke kun være drill-rapper eller kun melodisk trap-rapper. Eller dancehall- eller afrotrap-artist. Jeg kan lide at lege mig frem og lave min egen lyd. Folk skal kunne genkende mig gennem musikken. Jeg tror, musikken afspejler min personlighed, ligesom Ham Fra Syds musik for eksempel afspejler ham«.

Lii Fuego. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

»Jeg hørte meget forskellig musik, da jeg voksede op. Jeg kunne lide Michael Jackson, og hvis jeg kedede mig i skolen, satte jeg Kanye Wests ’Graduation’ på. Hvis jeg skulle lave en top-tre over mine yndlingsartister, så er det Lil Durk, Kanye West og Michael Jackson«.

»Jeg kan mærke lidt mere medvind og lidt mere anerkendelse nu. Især fra andre folk, der også laver musik. Jeg skal også til at udgive en sang snart med Miklo. Han var i Aarhus sammen med Luqa Dhere og lave musik«.

»Jeg har også lige udgivet en sang med min bror Ham Fra Syd. Udover det, har jeg mange sange liggende. Måske omkring 20. Når jeg arbejder med Ddian, laver vi tit to-tre sange på en dag. Vi tager i studiet om eftermiddagen, og så er vi der 12 timer i træk«.

»Der er rigtig mange, der laver musik i Aarhus lige nu. De sidste to-tre år har det taget fart. De næste tre år bliver endnu vildere. Det er på tide, at tingene skifter. Den har ligget i København i lang tid. Nu er det på tide, det bliver Aarhus«.

»Min musik afspejler det miljø, jeg kommer fra. Men jeg prøver at holde det voldelige aspekt af det nede. Selvfølgelig kan man nogle gange lide at lave det, jeg kalder bagklogskabs-musik. Hvor man taler om erindringer og taler om nogle ting, man har oplevet. Men jeg prøver at give det så mange nuancer, som jeg kan«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af