Er Travis Scott fra Houston … eller helvede?

Efter Astroworld-tragedien har der på TikTok floreret teorier, der hævder at Travis Scott er i ledtog med Satan, og at dødsfaldene til hans koncert var et slags menneskeoffer. Og det er især unge mennesker, der konfronteres med konspirationsteorierne.
Er Travis Scott fra Houston … eller helvede?
Travis Scott til Astroworld-festivalen. (Foto: Erika Goldring/WireImage/Getty Images)

ANALYSE. Sværme af konspirationsteorier er gået viralt på sociale medier efter tragedien i Houston, Texas, hvor rapstjernen og bysbarnet Travis Scott afholdt en koncert til festivalen Astroworld, som han selv har grundlagt.

I løbet af Travis Scotts 75 minutter lange koncert skreg talrige publikummer på hjælp, men de veldokumenterede råb blev ikke hørt.

Det er selvfølgelig umuligt at vide, hvad manden på scenen præcist kunne se eller høre. Men det er dog en kendsgerning, at ti mennesker er døde. Heriblandt en 9-årig dreng, der døde af sine skader en uge efter koncerten.

På nuværende tidspunkt er skylden for tragedien ikke blevet placeret. De amerikanske myndigheder undersøger fortsat sagen.

Men det er allerede nu klart, at det ikke ser godt ud, når en kunstner simpelthen fortsætter sin koncert, mens mennesker besvimer og dør blandt publikum. Eller når han viderefører sit show, selv når en ambulance prøver at bane sig vej gennem menneskemasserne.

Mer Travis Scott ligefrem i ledtog med Satan?

Det er holdningen blandt nogle brugere på de sociale medier, særligt på TikTok, hvor konspirationsteorier er gået viralt efter tragedien. Travis Scott arrangerede koncerten som led i et ’satanistisk offerritual’, lyder den overordnede tese.

Travis Scott til Astroworld-koncerten, hvor 10 mennesker døde. (Foto: Rick Kern/Getty Images)

Det overrasker ikke filosofiprofessor Vincent Hendricks, ekspert i digital dannelse, at en kunstner som Scott gør brug af okkult symbolik i sin selviscenesættelse – eller at okkult indhold fænger blandt TikTok-brugerne:

»Mennesker har altid været tiltrukket af det okkulte og det mystiske, og den tendens er ikke blevet svækket i informationsalderen«, udtaler han til Soundvenue.

Due i flammer

Konspirationsteorierne, der altså postulerer at Travis Scott var i ledtog med Djævelen og brugte koncerten til et okkult masseofring (eller menneskeofring), nåede bredt ud i netværket, før TikTok gik i gang med at fjerne dem, da de er i strid med deres retningslinjer.

23 millioner visninger fik en af de mest populære konspirationsvideoer, som fokuserede på Astroworlds scenekunst, en art hologram-fugl med ild i (der gav denne journalist akutte ’Hunger Games’-associationer).

Fuglen blev præsenteret for tilskuerne på en storskærm under koncertens spæde begyndelse, og TikTok-brugerne er ikke i tvivl om fuglens betydning: Det er en due, et symbol på frihed, håb og kærlighed, og den er i flammer!?

Ergo: Travis Scott er i ledtog med Satan.

Mere numerologi-orienterede TikTok-brugere dykker dybt, (faktisk helt-ned-i-helvede) dybt ned i tallene omkring begivenheden:

Astroworld-festivalen blev for eksempel afholdt 666 måneder plus 6 dage efter grundlæggelsen af Satans Kirke. Tilfældigt? Nej, selvfølgelig ikke!

Endnu ikke overbevist? Så kan TikTok-teorierne fortælle dig, at Kris Jenner fyldte 66 år (!) for kort tid siden. Hun er mor til blandt andet Kim Kardashian og Kylie Jenner – og sidstnævnte er mor til Travis Scotts barn.

Travis Scott og Kylie Jenner. (Foto: Tommaso Boddi/Getty Images)

Nu hvor vi er i gang: Hvad sker der for de der røde skikkelser på Travis Scotts T-shirt? Og hvorfor blev der brugt flammekastere til at oplyse scenen?

Svaret ifølge TikTok lyder ikke overraskende: Helvede!

Hvad så med det enorme Travis Scott-hoved, hvis gabende hvælving af en mund publikummer skal gå igennem ved ankomst til festivalen? Det er ifølge TikTok-brugere inspireret af den hollandske maler Hieronymus Boschs værk ’Christ in Limbo’ fra 1575. På maleriet ses et dæmonhoved med åben mund, der antager karakter af en slags portal til…

Helvede! Hvad ellers?

Ganske rammende beskrev Rolling Stones-journalisten EJ Dickson maleriet ved brug af Scotts egen signaturfrase, ’it’s lit’: »To be fair, it also makes Hell look pretty lit«.

De her dæmoniske vrangforestillinger kan virke ekstreme, men dette er langtfra første gang, at TikTok er centrum for snak om konspirationsteorier. Faktisk er Astroworld-teorierne en del af en større tendens.

Den unge generation er ikke immun mod konspirationsteorier

Konspirationsteorien ’Pizzagate’ har været et omsiggribende fænomen på platformen (Hillary Clinton er leder af en pædofil sex trafficking-ring i en pizzabutik, hvis du skulle være i tvivl).

Selv om konspirationsteorien startede på mediet 4Chan, så viste en opgørelse fra New York Times, at pizzagate-videoerne blev set mere end 82 millioner gange på TikTok. 

Også konspirationsteorier fra grupper som QAnon, der i årevis er blevet spredt på Facebook og YouTube, breder sig i disse år for alvor på TikTok, hvor de særligt rammer en yngre målgruppe.

Tendensen kan være problematisk ifølge filosofiprofessoren Vincent Hendricks, der netop har været til høring omkring konspirationer i Danmark under Covid-19-krisen:

»Sociale medier stimulerer udbredelsen af konspirationsteorier, og det kan have graverende konsekvenser«, siger filosofiprofessoren. »Konspirationsteorier kan skabe mistillid til autoriteter, øge polariseringen i samfundet og styrke ekkokammereffekter«.

Travis Scott under den tragiske Astroworld-koncert i Houston. (Foto: Erika Goldring/WireImage)

Konspirationsteorier på TikTok, ofte præsenteret i form af saftig gossip om kendte, er blevet »normaliseret på den platform, hvor de unge bruger det meste af deres tid,« skrev Wired i 2020.

Vi bør i dag gøre op med stereotypen på en konspirationsteoretiker, mener Jennifer-Stromer Galley, en professor ved Syracuse University, der forsker i sociale medier:

»Stereotypen på en konspirationsteoretiker er et ældre menneske på sociale medier, men yngre mennesker er på nogle måder mere modtagelige (…). Menneskehjernen elsker sensationelt indhold og teenagehjerner gør det i endnu højere grad, fordi deres hjerner stadig er under udvikling,« lød det i avisen The Guardian.

Med andre ord: Unge TikTok-brugere er nemme ofre for de konspirationsteorier, de konfronteres med på det sociale medie.

Ideen om, at de unge er såkaldte ’digitalt indfødte’, der ubesværet kan skelne sandhed fra løgn på internettet, er altså et levn fra fortiden. De er ikke immune mod konspirationsteorier, hvilket TikTok-teorierne om Travis Scotts tragiske koncert er et klart eksempel på.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af