JUBILÆUM. Det mest vanvittige ved Ukendt Kunstner er måske i virkeligheden, at de kun eksisterede cirka et halvt årti.
Duoen debuterede med en dobbelt-ep – hvad er det i det hele taget for et format? – for præcis et årti siden, og i december 2016 annoncerede de, at det hele var slut. Et løfte de holdt: ’Den anden side’ fra 2016 blev deres sidste album. Hvilket mange nok stadig begræder den dag i dag.
For de sange, Hans Philip og Jens Ole McCoy udgav i den gyldne stime i midten af 2010’erne, ændrede dansk hiphop og pop. Duoen introducerede en ny følsomhed i dansk rapmusik.
Hans Philip og Jens Ole McCoy var inspirerede af Drake og The Weeknd, men også af Strunge og danske filmklassikere. Ukendt Kunstner var et rapprojekt med sans for poesi, drømme, melankoli, kærlighed og alle de andre følelser, der dukker op, når man farer vild i København i timerne lige før solopgang.
Den æstetik gjorde duoen til en af de vigtigste grupper i dansk hiphophistorie, og Ukendt Kunstner har i høj grad inspireret generationen, der kom efter. Der er rækkevis af rappere anno 2022, der har Hans Philip-drømme, og massevis af producere, der laver Jens Ole-beats.
Det hele startede med ‘Hælervarer’, der udkom 20. september 2012. Så lad os dykke ned i, hvordan den skelsættende debut blev til, hvordan den lyder, og hvad den har betydet.
Hvordan blev den til?
’Hælervarer’ udkom i år 2012, men man kunne også sige: Den udkom i år 1 i dansk hiphops nye tidsregning.
I 2011 skete der nemlig et big bang i Danmark. En ny generation eksploderede på scenen: Det var som om, der stod et stortalent på hvert gadehjørne på Nørrebro.
Det hele blev døbt ‘grime-bølgen’, hvilket var et misvisende navn, for der var egentlig ikke meget grime over folk som Kidd eller TopGunn. Men betegnelsen passede på Hans Philip og Jens Ole McCoy, der dyrkede UK-genren under navnet Skør Mand.
Det var dog et kortvarigt projekt, og Hans Philip har senere kaldt det for »pjat og gøgl« i et interview hos Politiken. I et interview hos Soundvenue har han endda sammenlignet Skør Mand-karakteren med et »klovnekostume«.
Men okay, alle ved, hvad der skete efter big bang. Først et brag. Derefter fyrede alle universets enkeltdele i hver sin retning. Således også Skør Mand-projektet, der allerede året efter ur-eksplosionen var røget et helt nyt sted hen.
Den skøre mand blev til en Ukendt Kunstner, og i september 2012 landede ’Hælervarer’ på Ukendt Kunstners website som gratis download – hvor dobbelt-ep’en utroligt nok stadig kan findes den dag i dag. Udgivelsen er aldrig kommet på streaming.
Jep, det er tid til at installere iTunes igen, downloade en zip-fil og så trykke play på ’Hælervarer’. Husk at sætte pris på det geniale dobbelt-cover, der leger med Illuminati-ikonografi og det ikoniske Parental Advisory-klistermærke.
Hvem var de så, de her to musikere?
Hans Philip var lidt af en dagdriver, der røg en smule for meget hash og var lettere deprimeret. Han havde i det hele taget ikke et klart mål i livet. Det har han fortalt både i en podcast hos P3 og i DR-dokumentaren ’Nyt blod’.
»På daværende tidspunkt var det sgu rimelig dark, rimelig gråt altså. Vågne op, ryge hash. Sige til min familie, at jeg ikke ryger hash. Jeg havde en lejlighed, men den kunne jeg ikke finde ud af at betale, så jeg var nødt til at sælge den«, har han udtalt i ovennævnte podcast.
Jens Ole McCoy var et producer-wunderkind, der allerede havde spillet på den københavnske technoklub Culture Box som 13-årig. Men han kæmpede også med noget sygdom og var droppet ud af gymnasiet.
Der var seks år mellem dem, og de var ret forskellige. Duoen har flere gange sagt, at de nok næppe var blevet venner, hvis ikke de havde et musikalsk projekt, der forenede dem. Hvilket der så heldigvis var.
Hans Philip har indkapslet deres umage makkerskab meget rørende i ’Nyt blod’: »Når jeg ser på ham, tænker jeg, at han ville være lost uden mig. Men det ville jeg nok også være uden ham«.
Hvordan lyder det?
Når man hører ‘Hælervarer’ i dag, er det fascinerende at opleve, hvor meget gruppen allerede her lyder som Ukendt Kunstner.
Den første sang, de nogensinde indspillede, var ’København’ – en sang, Soundvenue har kåret som duoens bedste og kaldt »det ultimative Ukendt Kunstner-nummer og inkarnationen af projektets sjæl«.
Gruppen havde en lyd fra første single. Her introducerede Jens Ole Danmark for et distanceret, melankolsk lydunivers, som man kendte det fra Drakes ’Take Care’-album, der var udkommet året inden, mens Hans Philip viste sine lyriske ambitioner ved at skabe en allegorisk fortælling om København som kvinde.
Andre steder på ‘Hælervarer’ er der virkemidler, der blev duoens kendetegn: Filmsamples fra ’Pusher’, ’Riget’ og ’Lars Ole, 5c’, tekster om stoffer og femmes fatales, en generel følelse af melankoli og nålestik i sjælen. Her var linjer som »jeg var dur, du var mol« (’Ingenting’) og fem minutter lange, filmiske instrumental-tracks (’M.A.E.R.S.K.’).
Men ’Hælervarer’ lyder samtidig også som Ukendt Kunstner, der er ved at finde ud af, hvad Ukendt Kunstner skal være.
Der er mere vokalmanipulation end senere. Som på åbneren ’Pornografisk hukommelse’, hvor Hans Philip lyder som den degenererede Abel Tesfaye anno ’House of Balloons’ (også fra 2011), når han synger: »Du kaldte det paradis / jeg husker kun, vi bollede på flyet«. Senere i sangen bliver der taget ecstasy. Og knaldet. Igen.
Derudover er der de ASAP Rocky-agtige chopped’n’screwed vokaler, der tit får Hans Philip til at lyde som en hostesaft-sippende Houston-rapper. De fungerer især fantastisk på ’Betonjunglen’, der gæstes af en ung Gilli og hans B.O.C-makkere Kimbo og Semih Automatisk.
Dén sang virker som et blik ind i et parallelunivers, hvor Hans Philip laver gaderap, slynger om sig med UK-slang som »sut din mor«, sender shoutout til den fængslede Noah Carter og rapper om »perkere, der pakker i deres North Face-jakker«. Helt konventionelt bliver det dog aldrig, for Jens Oles aparte, jazzede beat er virkelig ikke noget, man normalt forbinder med den type musik.
Der er i det hele taget bare en overflod af ideer her. Hans Philip bruger et helt nummer på at lege Young Money-rapper over Drakes ’The Motto’. På ‘Ukronede konger’ lyder han næsten som Johnson, når han rapper »Der ingen slukfunktion på min swag-knap, mayn«. Den linje ville han nok ikke have sagt på senere album.
Jens Ole har også en fest. Han destabiliserer gaderap-sangen ’Betonjunglen’ med en saxofon, fyrer op for funk og stemmesamples på ’Kolumbine’ og laver noget, der lyder som et digitaliseret MF Doom-beat, på ’De Sataniske Vers’ – hvilket Hans bruger til at ytre denne legendariske linje: »Af banen, af banen, her kommer bananen!«
Bananen kom, så og sejrede. ’Hælervarer’ antydede en stor fremtid; et løfte Ukendt Kunstner både indfriede og overgik. Selv i dag, hvor duoen har været opløst i en del år, lever deres lyd videre. Så lad os hoppe videre til eftermælet.
Hvad har det betydet?
Mange elementer fra Ukendt Kunstners debut bredte sig straks til andre dele af hiphopscenen. ’Hælervarer’-gæsten Gilli og hans B.O.C-crew blev nogle af Danmarks største stjerner. Kesi legede videre med chopped’n’screwed-æstetikken på ‘Ung hertug’.
Men ep’ernes mest vedvarende indflydelse er nok – sorry for klicheen – den følelse, de dyrker. Den der blanding af melankoli, stoffer, sex, halvforelskelse. En form for fremmedgjorthed, der gennemsyrer alt – samtidig med at den affektløse attitude aldrig kan skjule, at der er følelser på spil. Ingen er jo mere følsom end personen, der siger, at han ikke føler noget.
Den mest åbenlyse efterfølger af Ukendt-æstetikken og -attituden er Artigeardit, der på ret fantastisk vis er ved at nå samme succesniveau som forløberne efter mange år med stærke udgivelser. Den helt unge generation omkring folk som Josva, Ussel, Mas, Lace og så videre arbejder også i samme univers.
I virkeligheden føles ’Hælervarer’ mere aktuel nu end nogensinde: Efter mange år, hvor rappere tit lød som om, de ville være den næste Branco, er pendulet svunget tilbage til en mere reflekterende, Ukendt-agtig rapstil.
Jeg skrev engang en artikel, der stillede det (indrømmet noget dramatiske) spørgsmål om, hvorvidt arven efter Ukendt Kunstner var død, fordi dansk hiphop virkede ligeglad med klassisk rap, lyrisk kompleksitet og hele den æstetik, duoen populariserede.
Den bekymring kan man vist godt glemme nu: Arven fra Ukendt Kunstner gennemsyrer dansk hiphop mere end nogensinde.