P3 Guld-vinderen Tobias Rahim taler ud om frygt og angst i nyt interview: »Jeg føler mig som en skræmt lille dreng«

Få dage inden Tobias Rahim aflyste sin optræden til P3 Guld, talte han med P3’s musikchef om angst, selvværd og mentalt helbred. Her er fem ting, vi lærte af interviewet.
P3 Guld-vinderen Tobias Rahim taler ud om frygt og angst i nyt interview: »Jeg føler mig som en skræmt lille dreng«
Tobias Rahim. (Foto: PR)

I går blev Tobias Rahim tildelt hovedprisen til P3 Guld. Aftenen skulle have været kroningen af en periode, hvor sangeren har oplevet historisk hitlistesucces.  

Men Rahim var ikke tilstede under showet. Hans producer Arto Eriksen modtog prisen i hans sted, og på scenen læste produceren et brev fra Rahim op. I brevet fortalte Rahim, at han havde fået et angsttilfælde på vej hjem fra prøverne til P3 Guld. Han var derfor blevet hjemme fra showet for at passe på sig selv.

Her kan man jo ikke gøre andet end at ønske Tobias Rahim god bedring og bifalde hans beslutning om at prioritere sit mentale helbred.

Der er dog mulighed for at høre lidt mere om, hvad der egentlig foregår inde i den danske musiker. Få dage før P3 Guld blev Rahim nemlig interviewet af P3’s musikchef Mathias Buch, og her åbnede popstjernen op omkring sit mentale helbred.

Vi har hørt hele interviewet. Her er fem ting, vi lærte om Danmarks for tiden mest succesfulde musiker.

1. Tobias Rahim svinger mellem yderpoler

Tobias Rahim stråler altid af selvtillid – både på landets festivalscener og i sin musik, hvor han tør tale om emner som kapitalisme, racisme og maskulinitet.

Men i P3-interviewet fortæller han, at hans humør og selvværd på ingen måde altid er i top.

»Jeg svæver meget mellem ekstrem selvtillid, kæmpe tro på universet, kæmpe kraft og energi – og så, den næste dag, alt det modsatte. Håbløshed. Manglende tro på universet. Grimmere selvbilleder. Det skifter lidt, som vejret skifter mellem solskin og regn«.

Andreas Odbjerg og Tobias Rahim til P3 guld i 2021. (Foto: DR/Agnete Schlichtkrull)

2. Tobias Rahim slog først igennem, da han overvandt sin egen frygt

I interviewet taler Tobias Rahim også meget om frygt.

Det er ikke helt entydigt, hvad den følelse konkret er baseret på – »frygten inde i mig er svær at forklare«, siger han – men det er tydeligt, at den har stået i vejen for hans kreativitet og kunstneriske udfoldelse.

»Hvis du spørger, hvorfor min musik er gået godt lige pludselig (…) så tror jeg meget, at jeg har taget et aktivt opgør med frygten inde i mig. Det har været den største kamp i virkeligheden. Jeg har troet, at kampen var derude. Men i virkeligheden fandt jeg ud af, at den var indeni (…) det har sat mig fri som menneske og som kunstner«.

3. Han delte et nøgenbillede for at ændre sit eget syn på sig selv

Det virkede lidt som et PR-stunt, da Tobias Rahim satte et nøgenbillede af sig selv til salg som NFT i 2021. Men billedet var i virkeligheden et slags forsøg på at overvinde den indre frygt, fortæller han hos P3.

»Jeg føler mig i virkeligheden som en skræmt lille dreng indeni. En lille dreng i en stor og brutal verden. Jeg tror for eksempel nøgenbilledet handlede om at kigge ind i spejlet og være sådan: Hey dude, du er ikke en lille fucking dreng. Du er kæmpestor. Du er en mand. Hvis nogen har set ’Lion King’, så er der det der, hvor Simba ser sig selv i vandspejlingen og pludselig ser: Wow, jeg er en ægte løve nu. Jeg er ikke bare en løveunge. Det var sådan lidt det, jeg havde«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Sangene handler om at føle klaustrofobi i det sociale hierarki

En af de andre ting, Tobias Rahim taler om i interviewet, er hans ubehag ved at indgå i de faste sociale rammer i tilværelsen. Mange føler nok en vis tryghed i de velkendte sociale hierarkier, der omgiver os. Men for Rahim er de lidt af et fængsel.

»’Feberdrømmer Xx Dubai’, ’Mucki Bar’ – mange af dem (sangene, red.) handler om at være i de her låste rammer. I det her hierarki, som vi allesammen er en del af. Nogle har det fint i det hierarki og har et dejligt liv i det. Og har ro i det. Jeg har klaustrofobi i det. Jeg har fucking klaustrofobi! Så mange af sangene handler på en eller anden måde om den klaustrofobi i systemet«.

5. Berømmelsen gav Tobias Rahim social angst

Det er vist ingen hemmelighed, at pludselig storsucces kommer med visse bivirkninger. Tobias Rahim er ingen undtagelse.

For ham har det især været hårdt ikke længere at kunne være en anonym person på Nørrebro, der observerer livet omkring sig. Samtidig kan Rahim også mærke det positive i folks reaktioner på ham. Så lad os slutte med dette citat fra interviewet, der ender med en optimistisk betragtning:

»Du går fra at observere til at blive observeret. Det skulle jeg virkelig vænne mig til. Jeg havde symptomer på social angst. Men så er jeg også kommet frem til, at det kun er kærlighed«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af