12. ‘Hope Ur Ok’
Det er et eller andet sted synd, at ’Hope Ur Ok’ må indtage sidstepladsen på denne liste, for lukkeren på Rodrigos debutalbum har de bedste intentioner.
Albummets første og eneste andenhåndsberetning vrager teenageangsten og hjertesorgerne til fordel for tungere tematikker som omsorgssvigt, homofobi og selvskade, fortalt fra perspektivet af Rodrigos venner.
Resultatet er sympatisk, men også en smule upersonligt. Som sangskriver er Rodrigo bare bedst, når hun synger om sine egne erfaringer.
11. ‘Happier’
‘Sour’ var omtrent så overbevisende en debut, som man overhovedet kunne have ønsket sig af den dengang blot 18-årige Rodrigo.
Men skal man alligevel rette en kritik mod albummet, er det tydeligt, at et par af dets deepcuts ikke har fået helt lige så meget kærlighed i studiet som singlerne.
Det er især tilfældet med ‘Happier’. En behagelig, men ikke ligefrem essentiel tilføjelse til diskografien.
10. ‘1 Step Forward, 3 Steps Back’
’1 Step Forward, 2 Steps Back’ lider under mange af de samme problemer som ’Happier’ – navnligt en forhastet produktion, der mestendels forlader sig på fuglekvidder og repetitivt, Taylor Swift-interpolerende klaverspil.
Nummeret får dog et nøk op på denne liste for sin knivskarpe – og vigtige! – hudfletning af en psykisk voldelig ekskæreste.
9. ‘Enough for You’
Herfra bliver det svært, for hver og et af de resterende numre i Rodrigos katalog er isoleret set stærke popsange med masser på hjerte.
Det gælder også den grådkvalte ’Enough for You’, der snildt kunne have toppet listen for enhver anden 20-årig popstjerne med kun et enkelt album på samvittigheden.
Ikke mindst fordi den nedbarberede, akustiske ballade er en oplagt showcase for Rodrigos største styrke: Hendes stemme.
8. ‘Favorite Crime’
‘Sour’s største sleeperhit gør ikke meget væsen af sig.
I hvert fald ikke før cirka halvvejs gennem sangen, hvor et speedsyngende kontraststykke efterfulgt af himmelske harmonier tager det ‘Folklore’-klingende nummer til nye, kuldegysende højder.
Netop kuldegysende kontraststykker er i øvrigt Rodrigos specialitet. Mere om det i toppen af listen.
7. ‘Jealousy, Jealousy’
‘Jealousy, Jealousy’ er – sammen med ‘Brutal’ og ‘Hope Ur Ok’ – blandt de få numre på ‘Sour’, der ikke taler direkte ind i albummets breakup-narrativ.
I stedet går Rodrigo her i rette med sin egen jalousi, der opstår som følge af hendes doomscrolling på Instagram. »I wanna be you so bad, and I don’t even know you«, crooner hun på bedste Lorde-manér.
Ingen er perfekte, synes den skramlede produktion at kommunikere. Heller ikke Olivia Rodrigo.
6. ‘Traitor’
Rodrigo har aldrig lagt skjul på, at hun er en gigantisk Swiftie, og idolet har da også officiel sangskriverkreditering på både ‘Happier’ og ‘Deja Vu’.
Alligevel har inspirationen sjældent været tydeligere end på ‘Traitor’ – en selvretfærdigende, hyperspecifik breakup-ballade, der meget vel kan være Rodrigos skrøbeligste øjeblik til dato.
Av, mit hjerte.
5. ‘Deja Vu’
Olivia Rodrigo når hele følelsesregistret igennem på ‘Sour’.
Nogle steder svælger hun i melankolien, som hun gør det på ‘Drivers License’ og ‘Traitor’. Her er hun helt nede kulkælderen, som kun en hjerteknust teenager kan være det.
Andre steder – som på ‘Deja Vu’ – er tonen en anden. Mere sjov, mere sarkastisk og mere sassy.
Det her er ikke sangen, du skal lytte til, når du savner din ekskæreste. Det er sangen, du skal lytte til, når du har indset, at din ekskæreste er en idiot.
4. ‘Brutal’
Rodrigo kunne ikke have åbnet sit debutalbum på bedre vis end med denne grunge-smasker af et ungdomsportræt, der ligesom gigahittet ‘Good 4 U’ lader frustrationerne komme til udtryk gennem rocken.
Denne gang er det dog ikke ekskæresten, hun retter sin vrede mod. Det er voksenlivet og dets forbandede parallelparkeringer.
Det er brutalt at blive voksen, men den her sang gør det måske lidt sjovere.
3. ‘Vampire’
‘Vampire’ er på mange måder den perfekte comeback-single for Rodrigo.
Først og fremmest fordi den beviser, at hun har udviklet sig som både menneske og kunstner. Den er mørkere, mere alvorlig, men den er så sandelig også mere grænsesøgende.
I løbet af bare treethalvt minut udvikler nummeret sig fra en intim klaverballade a la ‘Drivers License’ til et full-blown rockbrag, der er lige så gotisk som den vampyr, sangen handler om.
Men den er samtidig umiskendeligt Rodrigo. Omdrejningspunktet er stadig et breakup. Følelserne er stadig helt uden på tøjet.
Hun er blevet mere moden, men inderst inde er hun stadig den samme.
Sikke en måde at bryde to års stilhed på.
2. ‘Good 4 U’
Er din eks en »damn sociopath«, fordi han har fundet sig en ny kæreste?
Nok ikke, men det kan godt føles sådan i øjeblikket. Og det er lige præcis det, der gør ’Good 4 U’ så engagerende. Det er et raserianfald for åben mikrofon.
Olivia Rodrigo måtte give Paramore officiel sangskriverkreditering på denne knaldperle af en single, men ’Good 4 U’ er meget mere end bare en ‘Misery Business’-kopi. Det er en fortsættelse.
Når historiebøgerne om nutidens poppunk-revival engang skal skrives, bliver den her sang skoleeksemplet.
1. ‘Drivers License’
Der er ingen vej udenom det: Rodrigo største hit er også hendes bedste. Men hvad er det helt præcis, der gør ’Drivers License’ til så perfekt en popsang?
En del af succesen kan formentlig tilskrives, at sangens teenagesladrende narrativ var som skabt til at genere hype på TikTok.
Men at læse Rodrigos gennembrudshit alt for meget ind i dets samtid ville være at underminere dets egentlige geni. For det bedste ved ‘Drivers License’ er, at sangen føles helt og aldeles tidløs.
Langt hen ad vejen er verdenshittet nemlig bare en god, gammeldags ballade, der hverken holder sig for fin til et brølende omkvæd eller et bombastisk, sønderrivende kontraststykke.
Den slags synes i disse år at være blevet mere eller mindre udfaset i popmusikken, der i stigende grad knap nok finder plads til et andet vers. Men Rodrigo beviser, at den klassiske popskabelon stadig har sin berettigelse.
En sang som den her har ganske enkelt ingen udløbsdato, og bare to år efter udgivelsen ligner ’Drivers License’ allerede en kommende evergreen.