Shop med omtanke

Det tog Jonathan Harboe to år at træne sig op til at se buff ud på skærmen i 1,5 minut i ’Alfa’: »Jeg spiste 5.500 kalorier om dagen«

Har du nogensinde tænkt over, hvad det kræver en skuespiller at forberede sig til en særligt veltrænet rolle? Vi har – som del af vores lille fitnesstema – spurgt Jonathan Harboe, der spiller Zabi i ’Alfa’.
Det tog Jonathan Harboe to år at træne sig op til at se buff ud på skærmen i 1,5 minut i ’Alfa’: »Jeg spiste 5.500 kalorier om dagen«
Der er særligt tre træningsredskaber, Jonathan Harboe vil anbefale andre.

»Det ser ikke ud af meget«, skrev skuespiller Jonathan Harboe i september i et Instagram-opslag, der viser billeder fra et støvet New Mexico. Hovedet er kronraget, kroppen tatoveret. Og den hvide wife beater, han er iført, er mildest talt kommet på overarbejde.

»Men«, fortsætter han. »Jeg havde trænet mig op on/off siden efteråret 2017«. Billederne stammer fra optagelserne af Milad Avaz’ TV 2-serie ’Alfa’, hvor Jonathan Harboe spiller rollen som den unge gut Zabi, der ryger i spjældet i Colombia for at have smuglet stoffer. 

Og da vi i serien tjekker ind to år efter, han er røget bag tremmer, er der kommet godt med fylde på kroppen. 

Selv om der måske nok ikke er tale om mere end 1,5 minut på skærmen i den hakkede udgave, så lå der »hundredevis af træningstimer« forud for optagelserne, lyder det fra skuespilleren, der her fortæller om, hvad det krævede at ramme den helt rigtige fysik til rollen, og hvilke træningsredskaber han kan anbefale andre.

Jonathan Harboe i New Mexico. Foto: Mehdi Avaz.

En guerilla på joints

Jonathan Harboe begyndte allerede at træne op til piloten på ’Alfa’ tilbage i 2017. »Bare lige for at få noget volumen på, du ved«. Men han fandt hurtigt ud af, at han havde brug for lidt hjælp, hvis han skulle nå sit mål frem til optagelserne. Og han allierede sig derfor med en personlig træner – Niklas Vestergaard, der skemalagde vejen til Johnny Bravo-spejlbilledet.

Men … da optagelserne til ’Alfa’ i 2018 skulle være skudt i gang, og Jonathan Harboe – efter litervis af 1.000 kaloriers proteinshakes og timevis i fitnesscentret – stod præcis så buff, som han ønskede, blev serien udskudt, fortæller han.

»De sidste tre-fire måneder var ret intense. Jeg trænede virkelig meget. Og da opkaldet om udsættelsen kom, havde jeg nået at tage 8-9 kg på i muskler«, siger han og fortæller, at da han efterfølgende skulle spille med i den norske thriller ’De dødes tjern’, blev han nødt til at smide hele lortet igen.

Syv kilogram røg der på fem uger, så optagelserne til filmen kunne komme i kassen. Og så var det ellers tid til igen at gå i gang med forberedelserne til ’Alfa’. 

»Det var vanvittigt. Og det, der var mest fucked up var, at det kun var til én scene på måske 1,5 minut«, siger han grinende. 

»Det lyder jo fuldstændig åndssvagt. Men én ting er det fysiske. Noget andet er den mentale tilstand, der hører med til at se ud som en karakter. Da jeg første gang havde trænet mig op til rollen, følte jeg mig lidt som en guerilla på joints, fordi jeg mest af alt bare var blevet stor«.

»I anden omgang havde vi fokus på, at jeg også skulle være hurtig nok til rent faktisk at kunne slås. Og da vi gik i gang med optagelserne, var jeg nok i mit livs form«. 

I de sidste fire måneder op til optagelserne svedte Jonathan Harboe dagligt 2-3 timer i et fitnesscenter med colombiansk hiphop i ørerne. Der var lagt et fast ugeprogram for ham. En dag til ben, en anden til overkroppen, en tredje til arme. Hver dag vejede han sig selv, og alt han spiste.

Og når han tænker tilbage på det nu, er det »noget af det hårdeste han nogensinde har gjort«. 

Screentest fra TV2-serien ‘Alfa’.

400 gram kød til natmad

Og det var ikke bare træningen. Det vildeste var al den mad, han skulle indtage. Mange tænker måske, at det lyder lækkert nok at kunne spise præcis, hvad man vil. Men der er faktisk grænser for, hvor meget kød og sovs, man kan indtage, siger Jonathan Harboe.

»De første mange måneder handlede det om at spise og træne så meget som muligt. På en normal dag kørte jeg 5.500 kalorier ned. Morgenmaden var fem pandekager med flødeis. Og så kunne jeg lige spise 3-4 æg med en klat mayo, før jeg tog hen for at træne«.

»Efter træning snuppede jeg en shake med 1.000 kalorier. Og så var det ellers tid til en rugbrødsfrokost med endnu en shake til dessert. Hen på aftenen spiste jeg måske 400 gram flanksteak med bearnaise og kartofler … det samme fik jeg ved midnatstid. Og så passede pengene ellers«. 

Jonathan Harboe under optagelserne af ‘Alfa’ i New Mexico.

Og lige for at gøre det helt klart. Det er måske ikke ligefrem den sundeste måde at gøre det på. Og siden optagelserne af ’Alfa’ har Jonathan Harboe da også lagt ekstremerne tilbage på hylden.

Til gengæld har han lært en del om målsætning, motivation og dedikation, fortæller han. Og hvis han skulle give ét godt råd, når det kommer til træning, så er det at sætte sig nogle helt konkrete mål. 

»Tidligere har jeg prøvet at træne bare for at træne. Men jeg bliver lynhurtigt demotiveret. Og derfor vil jeg anbefale andre at have noget at stile efter«.

»Måske vil man gerne ud at løbe to gange om ugen, føle sig lidt stærkere i armene eller forbrænde noget af vommen. Sæt små mål, som kan holde motivationen oppe«, siger han.

Og så er der særligt tre træningsgadgets, der har hjulpet ham på vej. 

Sjippetov.

Sjippetov

»Jeg har været sindssygt glad for mit sjippetov. Det var et, jeg købte i New York på et tidspunkt, men jeg tror, det kunne være et hvilket som helst. Da jeg trænede mig op til ’Alfa’, følte jeg mig lidt som en bokser, når jeg stod med det. Og det hjalp af en eller anden grund helt vildt på min motivation at tænke, at jeg var en stor bokser, der skulle i ringen lige om lidt«. 

Træningselastik

Træningselastik.

»Det ser meget lavpraktisk ud, men det er vildt effektivt. Det kan bruges både til at træne lår, bryst og overarme. Og jeg har brugt det meget, når jeg har rejst. Det fylder jo ikke så meget. Så det er nemt at smide i tasken, så man har noget, man kan udfordre sin krop med mere end en løbetur, som jo ellers også er noget, man kan klare de fleste steder«.

Apple Watch.

»En af de ting jeg virkelig har været glad for er mit Apple Watch, som jeg i fitnesscentret har brugt til at tage tid mellem hvert sæt. Og ja, det kan man selvfølgelig bruge et hvilket som helst ur til. Men det har lige så meget handlet om motivation. På skærmen kan jeg se både puls, distance og kalorier. Det er med til at skubbe mig. Det er lidt, som når folk køber lækre løbesko. Man bliver nødt til at give sig selv nogle gulerødder for at komme afsted og gøre det«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af