Sundhedsminister kritiserer Louis Vuitton efter dansk modelsag

Sundhedsminister kritiserer Louis Vuitton efter dansk modelsag
Ulrikke Høyer til Lanvin SS17-show i Paris sidste år
Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images

Det er tre uger siden, at den danske model Ulrikke Høyer skabte røre i den internationale modeverden med sin historie, om hvordan casterne havde behandlet hende og til sidst vraget hende før Louis Vuittons cruise-show. Mens den omtalte caster reagerede om afviste historien, så har Louis Vuitton forholdt sig overraskende – og skuffende – tavse.

Det håber den danske sundhedsminister Ellen Trane Nørby nu at kunne lave om på. Sammen med Danish Fashion Institutes direktør Eva Kruse, som også repræsenterer styregruppen bag modebranchens etiske charter, har Nørby sendt et fælles brev, der opfordrer modehuset til at følge principperne i den danske modebranches etiske charter, som blandt andet inkluderer en minimumsalder på 16 år og et nyetableret sundhedstjek.

»Modegiganter som Louis Vuitton skal forstå og anerkende, at de har et stort medansvar for, hvordan helt unge piger ser på sig selv. Når de hører historier som Ulrikkes, så får de altså et helt forkert billede af, hvordan man skal se ud, når man er sund og rask. Det her er et problem, der rækker ud over branchen og helt ind på teenageværelset«, siger ministeren ifølge en pressemeddelelse.

Brevet til Louis Vuitton

Brevet til Louis Vuitton

Sundhedstjekket for danske modeller er søsat som et pilotforløb, hvor alle 16-årige modeller skal have et sundhedstjek inden udgangen af 2017. Det gennemføres hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) og bliver foretaget af en fagprofessionel.

»Det er et nogle vigtige initiativer, som viser, at den danske modebranche tager problemet alvorligt. I brevet opfordrer vi Louis Vuitton og CEO Michael Burke til at lade sig inspirere af de danske initiativer«, siger Ellen Trane Nørby yderligere i pressemeddelelsen.

Da vi tidligere interviewede direktøren for Ulrikke Høyers danske modelbureau var han dog skeptisk over for virkningen af sundhedstjekket.

»Hvis de (modellerne, red.) ikke er blevet uddannet ordentligt, så ved jeg ikke, hvor meget det charter hjælper. Så bliver de bare sendt ud i verden, og så hjælper det først den dag, man fanger dem, og de er gået hen og blevet syge«, sagde Peter Damgaard dengang.

Brevet til Louis Vuitton er dateret den 1. juni, men så vidt vides har modehuset endnu ikke reageret på modtagelsen af det.

Læs mere om det etiske charter HER.

Læs også: Dansk modelbureau efter Louis Vuitton-sag: »Størrelserne bliver mindre og mindre«

Annonce