Hold øje med: Hollandsk brand laver unisex jakkesæt til dig, der ikke går i jakkesæt – og nu kommer de til Danmark

Hold øje med: Hollandsk brand laver unisex jakkesæt til dig, der ikke går i jakkesæt – og nu kommer de til Danmark
Foto: Maarten van der Kamp
I weekenden kan du møde Bonne Suits, når de viser og sælger deres underspillede workwear-jakkesæt i en popup-butik i Tullinsgade. Vi snakkede med designeren bag brandet.

Et jakkesæt er udødeligt og vil altid have en plads i modebilledet. Selv i disse streetwear-fokuserede tider har blazeren fastholdt sin plads i garderoben og været en del af mange oversize looks de seneste par år – til både mænd og kvinder.

For de fleste bliver et fuldt jakkesæt dog hurtigt meget formelt. Lidt for business eller højtideligt til hverdagsbrug. Men så er der heldigvis brands som hollandske Bonne Suits, der har skabt et sæt, der fastholder ideen om jakkesættets uniformering, men tager brodden af dets bank-vibes.

Materialer som tyk bomuld, denim og fløjl og dets åbne, afslappede lommer sender i stedet tankerne mod arbejdstøj, mens de tætsiddende, dobbeltradede knapper, som kan knappes helt op i halsen, minder om traditionelt japansk design.

Et af Bonne Suits’ kampagnebilleder skudt på trappen foran designeren Bonne Reijns lejlighed i Amsterdam (Foto: Maarten van der Kamp)

»Jeg ville have flere folk til at gå i jakkesæt. Vi har 12-årige, der køber de mindste størrelser og går i skole med mine sæt på. Det er fantastisk«, fortæller Bonne Reijn, som står bag det fire år gamle brand, som kun laver det ene sæt med små justeringer i designet, materialer og farver sæson efter sæson.

Egentlig er den 28-årige hollænder stylist, men efter flere år i branchen fik han i 2014 lyst til at lave sit eget brand. Det skulle være et modspil til alt det, han syntes var forkert ved moden.

»Tænk overproduktion, for mange valgmuligheder, for stilbaseret, dårlig kvalitet, manglende diversitet, ingen unisex løsninger«, fortæller Reijn.

De første 100 jakkesæt blev solgt ud af hans stue, før pengene blev brugt til at starte en webshop. Nu har Reijn også en butik i Amsterdam, Zeedijk 60, opkaldt efter sin adresse, som selvfølgelig forhandler Bonne Suits.

Alex Cameron i Bonne Suits.

Reijn og brandet virker både politiskbevidst og nede på jorden på samme tid. Så selv om Jorja Smith og Alex Cameron har optrådt i Bonne Suits, og Vogue i sin tid skrev om brandet på grund af Reijns venskab med modellen Marte Mei van Haaster, der senest har gået shows for Givenchy og Louis Vuitton, så er fokus på det familiære. For eksempel skyder brandet altid sine lookbooks foran Reijns hus i Amsterdam og primært med venner som modeller.

Jorja Smith i Bonne Suits.

Faktisk planlægger Reijn også at skyde nogle lignende billeder, når han og brandet kommer til København i weekenden for at lave en popup-butik fredag og lørdag i Abreiner Gallery i Tullinsgade 25.

»Vi når ud til ret mange mennesker nu, men det er aldrig det samme, som rent faktisk at møde dem. Derfor prøver vi at lave popup-butikker steder som København. Det er også vigtigt, fordi vi gerne vil fortælle en historie med vores jakkesæt, og det er bedst selv at fortælle den«, siger Reijn.

Modellen Marte Mei van Haaster i Bonne Suits.

Hvorfor har du valgt kun at lave én silhuet med små justeringer?
»Fordi jeg gerne vil perfektionere silhuetten, og jeg godt kan lide ideen om brands med en meget tydelig portefølje, statement og æstetik«.

Hvorfor valgte du netop den silhuet?
»Jeg kan virkelig godt lide følelsen af tyk bomuld på kroppen, og når jeg klæder mig, vil jeg ikke føle mig skrøbelig. Jeg vil ikke bekymre mig om at komme til at ødelægge mit tøj«.

Hvorfor var det vigtigt at lave en unisex model?
»Det er bare fordi, jeg ikke forstå, hvorfor du ville ekskludere halvdelen af alle mennesker, når du starter et tøjmærke. Hvorfor i alverden ville du lave tøj kun til mænd eller kun til kvinder? Derudover er det en fornærmelse, og det er heller ikke logistisk klogt«.

(Foto: Maarten van der Kamp)

Hvad elsker du ved jakkesættet?
»At det giver plads til din egen identitet«.

Er det ikke svært at starte et tøjmærke, hvis man går op i miljøet?
»Jo, men der er mange måder at forbedre moden, så den er bedre for miljøet. Der er to sider: Produktionen og forbruget. Jeg mener, at brands ligger et sted midt imellem. Vi forsøger at sørge for, at vores sæt er produceret på en måde, der skader mennesker og planeten så lidt som muligt.

Men jeg vil også gerne lære folk at have mindre tøj og se anderledes på, hvad stil er. Tøj er kun en lille del af din personlige stil. Når du indser det, behøver du ikke 50 looks i din garderobe, som du kun bruger ved specielle lejligheder«.

(Foto: Maarten van der Kamp)

Ved weekendens popup har Reijn et udvalg af sine designs med – fra de klassiske i sort bomuld eller mørkeblå denim til et rødvinsfarvet, hvor knapperne er erstattet med et bælte, så looket bliver mere kimono-agtigt, og et af brandets samarbejder med kunstnerkollektivet Order (det er det, Jorja Smith har optrådt i).

Og priserne er slet ikke urimelige. I forbindelse med popup-butikken er de ovenikøbet sat ned til 1.250 kroner for et jakkesæt. Størrelserne går fra XXXS til XXL.

Læs mere om Bonne Suits københavnske popup-butik på Facebook og se flere af jakkesættene i deres webshop.

Læs også: Hold øje med Sunneis humoristiske oprør mod traditionel italiensk mode

(Foto: Maarten van der Kamp)

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold