Burberry undskylder for hættetrøje med løkke om halsen – fjerner den fra kollektionen

Burberry undskylder for hættetrøje med løkke om halsen – fjerner den fra kollektionen
Model på catwalken under Burberrys AW19-show i London i weekenden (Foto: Vogue.com)

Nogle vil mene, at moden, og kulturen generelt, er krænkelsesparate for tiden, men fakta er i hvert fald, at nu er den gal igen, og denne gang er der ikke tale om kulturelle misforståelser eller uvidenhed. Det er i stedet Burberry, som har valgt at fjerne en hættetrøje fra deres kollektion, efter at en model satte spørgsmålstegn ved chefdesigneren Riccardo Tiscis brug af en løkke som stropper.

»Selvmord er ikke mode«, skrev modellen Liz Kennedy blandt andet i sit Instagram-post, som nu har fået Burberry til at undskylde og sige, at hættetrøjen alligevel ikke bliver den del af den AW19-kollektion, som brandet præsenterede ved et show i weekenden under London Fashion Week.

»Vi er meget kede af den smerte, som et af produkterne fra vores AW19-catwalkkollektion har medført. Jeg ringede til frøken Kennedy for at undskylde med det samme, da jeg blev opmærksom på det i mandags, og vi fjernede med det samme produktet og all billeder af det«, skriver Burberrys direktør Marco Gobbetti til Highsnobiety.

»Selvom designet var inspireret af det marinetema, der løb igennem kollektionen, så var det ufølsomt, og vi lavede en fejl. Den oplevelse, som frøken Kennedy beskriver, reflekterer ikke, hvem vi er eller vores værdier. Vi vil tænker over det, lære fra det og tage de nødvendige skridt for at sikre, at det ikke sker igen«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

@burberry @riccardotisci17 Suicide is not fashion. It is not glamorous nor edgy and since this show is dedicated to the youth expressing their voice, here I go. Riccardo Tisci and everyone at Burberry it is beyond me how you could let a look resembling a noose hanging from a neck out on the runway. How could anyone overlook this and think it would be okay to do this especially in a line dedicated to young girls and youth. The impressionable youth. Not to mention the rising suicide rates world wide. Let’s not forget about the horrifying history of lynching either. There are hundreds of ways to tie a rope and they chose to tie it like a noose completely ignoring the fact that it was hanging around a neck. A massive brand like Burberry who is typically considered commercial and classy should not have overlooked such an obvious resemblance. I left my fitting extremely triggered after seeing this look. Feeling as though I was right back where I was when I was going through an experience with suicide in my family. Also to add in they briefly hung one from the ceiling (trying to figure out the knot) and were laughing about it in the dressing room. I had asked to speak to someone about it but the only thing I was told to do was to write a letter. I had a brief conversation with someone but all that it entailed was “it’s fashion. Nobody cares about what’s going on in your personal life so just keep it to yourself” well I’m sorry but this is an issue bigger than myself. The issue is not about me being upset, there is a bigger picture here of what fashion turns a blind eye to or does to gain publicity. A look so ignorantly put together and a situation so poorly handled. I am ashamed to have been apart of the show. #burberry. I did not post this to disrespect the designer or the brand but to simply express an issue I feel very passionate about.

Et opslag delt af ? (@liz.kennedy_) den

Som man også kan se i Kennedys opslag, så flugter marinetemaet ikke helt med chefdesigneren Riccardo Tiscis beskrivelse i et opslag, som siden er blevet fjernet. Her skriver han nemlig: »Jeg dedikerer showet til nutidens unge, til deres mod til at skrige for, hvad de tror på, til at de må finde skønhed i at udtrykke deres holdninger« – og det skrev han tilsyneladende under billedet af modellen med løkkehættetrøjen på.

Tisci har nu også undskyldt med en meddelelse, som nærmest er identisk med Gobbettis.

Kennedy har ikke reageret på undskyldningerne endnu, men i hendes oprindelige anke, skrev hun, som vi har set med flere af den seneste tids sager om blackface, at hun ikke forstod, hvordan den slags kunne slippe forbi så mange mennesker.

»Især i en kollektion dedikeret til unge piger og ungdom. Den letpåvirkelige ungdom. For ikke at nævne verdens stigende antal af selvmord. Lad os heller ikke glemme lynchingens forfærdelige historie. Der er hundredevis af måder at binde et reb, og de vælger at binde det som en løkke og fuldstændig ignorere, at det hang rundt om en hals«, skriver Kennedy, der altså gik showet.

Modellen Liz Kennedy på catwalken for Burberry

»Jeg forlod min tøjprøve utrolig oprørt efter at have set det outfit. Jeg følte det, som jeg var tilbage til, da jeg gik igennem en oplevelse med selvmord i min familie. Og samtidig hang de kortvarigt en løkke fra loftet (da de skulle finde ud af at binde en) og grinede af det i omklædningsrummet«, skriver hun yderligere.

»Det her handler ikke om, at jeg bliver oprevet, der er et større billede om, hvad mode vender det blinde øje til eller gør for at få opmærksomhed. Et outfit så uvidende sat samme og en situation så dårligt håndteret. Jeg skammer mig over at have været en del af showet«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

UPDATE: Spike Lee har også delt sin forundring over hættetrøjen og mener, at det er endnu et eksempel på, at der mangler minoriteter hos de store tøjmærker, især på grund af at løkken for ham symbolisere lynchingen af sorte i USA.

Måske husker du, at Han Kjøbenhavn for to år siden også blev ramt af vrede efter et modeshow, hvor de valgte at lave en fake massehængning på catwalken efter et show under Copenhagen Fashion Week.

»Det var ikke et politisk statement, men mere bare en afspejling af menneskets jagt på rotten«, sagde Tim Hancock, der dengang var en del af Han Kjøbenhavn, efter showet. Den sagde nåede nok ikke frem til Burberry og Tisci, som ellers kunne have lært noget.

Læs også: Efter Han Kjøbenhavns massehængning: »Det var ikke et politisk statement«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af