1. Casper Christensen & Frank Hvam: ‘The Lesbian’
Som det blev bekendt i fiktionaliserede klæder med ’Klovn Forever’ satser Casper Christensen i disse år stærkt på en karriere i USA.
Allerede i 2013 blev det offentliggjort, at han og makkeren Frank Hvam skriver en ny komedie til ’Borat’-stjerne Sacha Baron Cohen. Filmen hedder ’The Lesbian’ og er inspireret af historien om en kinesisk rigmand, der udbød en dusør på 65 millioner dollars til den mand, der ville lykkes med at blive gift med hans datter. Hagen? Datteren er lesbisk.
Siden har vi ikke hørt meget til filmen, men vi formoder, at den stadig er i udvikling. Baron Cohen har i hvert fald brug for lidt succes efter sin seneste platkomedie, ’Grimsby’, der har floppet ved billetlugerne og fået en lunken modtagelse af anmelderne.
Baron Cohens hustru, Isla Fischer, havde i øvrigt en cameo i ’Klovn Forever’. Og så er ’The Lesbian’ faktisk ikke det eneste projekt i USA, der involverer Casper & Frank. ’Klovn: The Movie’ får nemlig et amerikansk remake med Danny McBride i hovedrollen og Todd Phillips (’The Hangover’) i instruktørstolen.
2. Nikolaj Arcel og Anders Thomas Jensen: ’The Dark Tower’
Nikolaj Arcel kan få sit helt store internationale gennembrud med filmatiseringen af Stephen Kings mammutværk. Forventningerne er tårnhøje, og håbet er, at filmen bliver en stor nok succes til at udvikle sig til en filmserie. Og med Idris Elba og Matthew McConaughey på rollelisten – for begges vedkommende første gang, de medvirker i en franchise – synes grundlaget at være stærkt.
’The Dark Tower’ foregår i et postapokalyptisk western-landskab, hvor den ridderlige gunslinger Roland Deschain (Elba) prøver at finde titlens mørke tårn og redde jorden fra dens undergang. McConaughey spiller hans modstander Walter Padick, også kendt som The Man in Black.
Arcel har selv stået for manuskriptet sammen med Anders Thomas Jensen og to amerikanske manuskriptforfattere, Akiva Goldsman og Jeff Pinkner. Det tætteste, vi kommer på en film som ’The Dark Tower’ i Arcels hidtidige filmografi, er eventyrfilmen ’De fortabte sjæles ø’, men med så forskellige film som ’Kongekabale’, ’En kongelig affære’ og ’Sandheden om mænd’ har han demonstreret en særlig evne til at få det meste ud af en hvilken som helst genre.
Arcel og hans i Danmark faste medforfatter Rasmus Heisterberg har i øvrigt også skrevet manus til en amerikansk film om Robert Kennedy med Matt Damon.
3. Thomas Vinterberg: ‘Kursk’
Ubådsfilmen ’Kursk’ var egentlig lagt i hænderne på ’Under sandet’-instruktør Martin Zandvliet, men aftalen gik i vasken, og instruktørstafetten blev sendt videre til landsmanden Thomas Vinterberg.
’Kursk’ bygger på den virkelige historie om den russiske ubåd, der sank efter en eksplosion i 2000 med 118 mennesker om bord. Den belgiske stjerne Matthias Schoenaerts, der efterhånden har skabt sig et godt navn i Hollywood, er bekræftet til hovedrollen og genforenes således med Vinterberg efter deres samarbejde om periodedramaet ’Far from the Madding Crowd’.
Det er Vinterbergs fjerde film på engelsk (efter ’It’s All About Love’, ’Dear Wendy’ og altså ’Far from the Madding Crowd’), og han har måske endnu ikke fået sit endelige gennembrud på fremmedsproget. Måske kommer det med ’Kursk’.
4. Ulrich Thomsen: ‘In Embryo’
Ulrich Thomsen debuterer som instruktør med ’In Embryo’, en arthousefilm om en narkohandler, der forelsker sig i kvinden Lilly. Thomsen har selv beskrevet filmen som en dyster og poetisk kærlighedshistorie, og man kan roligt sige, at det er et hjertebarn for den danske stjerne. Han har selv skudt over en million kroner i projektet, der er lavet på et meget lille budget.
I hovedrollerne ses de relativt ubeskrevne blade Ross McCall og Kristen Hager, ligesom Ulrich Thomsen også selv indtager en rolle.
Thomsen viste filmen ved markedsvisninger på Berlin-festivalen i februar, men det er endnu uvist, om den får dansk biografpremiere.
5. Per Fly: ‘Backstabbing for Beginners’
Den første engelsksprogede film fra Per Fly (’Bænken’, ’Arven’, ’Drabet’) har været længe undervejs, men nu er den endelig på trapperne. ’Backstabbing for Beginners’ er den første film, vi kommer til at se som udslag af selskabet Creative Alliance, hvor en række prominente instruktører og den danske producer i New York Lars Knudsen er gået sammen om at bane vejen for uafhængige amerikanske film af danske instruktører.
Filmen bygger på den autentiske historie om Michael Soussan, der blev ansat i FN’s Oil for Food-program, hvor han hurtigt blev kastebold i en magtkamp mellem regeringer, storvirksomheder og diplomater, der overgik hinanden i kynisme.
Hovedrollen spilles af Theo James, der især er kendt for sin rolle i ’Divergent’-serien, men forhåbentligt nu får et mere kvalitetstungt gennembrud med Flys film og John Michael McDonaghs roste ’War on Everyone’.
Også Ben Kingsley er på rollelisten til ’Backstabbing for Beginners’, hvis optagelser går i gang her i april.
6. Michael Noer: ‘Papillon’
Michael Noer slog igennem med fængselsfilmen ’R’ (instrueret med Tobias Lindholm), og det er således meget passende, hvis hans internationale gennembrud også bliver en fængselsfilm.
Noer udvikler på et remake af fængselsklassikeren ’Papillon’ med Steve McQueen og Dustin Hoffman. Originalen handlede om Henri ’Papillon’ Charrière (McQueen), der får en livstidsdom for et mord, han ikke har begået. Han knytter et venskab med en anden fange, svindleren Louis Dega (Hoffman), og sammen beslutter de sig for at flygte.
Noers genindspilning har endnu ikke fået grønt lys, og man kan forestille sig, at finansieringen afhænger af, om Hollywood-investorerne er interesserede i danskernes take på historien, der efter sigende skulle afvige væsentligt fra originalen.
7. Lone Scherfig: ‘Their Finest Hour and a Half’
Med den Oscar-nominerede ’An Education’, ’One Day’ og ’The Riot Club’ er Lone Scherfig blevet en fremtrædende instruktør af følelsesladede britiske dramaer.
I den seneste, ’The Riot Club’, som fik en lunken modtagelse, arbejdede hun sammen med en række af Englands hotteste unge talenter som Max Irons og Douglas Booth, og også i ’Their Finest Hour and Half’ er der dygtige unge mænd til overflod: Jake Lacy (’Obvious Child’, ’Girls’), Jack Huston (den kommende ’Ben-Hur’) og Sam Claflin (’The Hunger Games: Mockingjay’).
Filmen handler om et filmhold, der i starten af 40’erne skal lave en propagandafilm, der kan højne moralen hos de britiske tropper under Anden Verdenskrig.
Samtidig beskrives filmen som en romantisk komedie med en unge kvinde, spillet af Gemma Arterton (’Quantum of Solace’), i centrum, og det lyder således til at passe som fod i hose til Lone Scherfig, der mestrer den bittersøde dramakomik.
’Their Finest Hour and a Half’ bygger på en bog af Lissa Evans.
8. Anders Walter: ’I Kill Giants’
Anders Walter har endnu ikke lavet sin første spillefilm, men han vandt en Oscar for kortfilmen ’Helium’, og det har bragt ham på den amerikanske radar.
’I Kill Giants’ er en tegneserie om en outsiderpige, der flygter fra virkeligheden og ind i sin rige fantasi befolket af kæmper og andre monstre. Walter har fået chancen som instruktør af filmatiseringen, som stadig blot er i udvikling, men har Zoe Saldana (’Avatar’, ’Guardians of the Galaxy’) og Madison Wolfe (’Trumbo’, Joy’) på rollelisten. Wolfe indtager hovedrollen som pigen Barbara.
Det er en stor chance for uerfarne Walter og ganske usædvanligt, at en dansk instruktør spillefilmdebuterer med en amerikansk produktion af et vist omfang.
9. Niels Arden Oplev: ‘Flatliners’
Niels Arden Oplev (’Mænd der hader kvinder’, ’Drømmen’) har skabt en imponerende karriere som tv-serie-instruktør i USA og var blandt andet konceptuerende instruktør på den visuelt prægnante ’Mr. Robot’ og Stephen King-serien ’Under the Dome’.
Hans første amerikanske film, ’Dead Man Down’, blev dog ikke den store succes, men måske kommer gennembruddet med ’Flatliners’, et remake af nyklassikeren af samme navn (på dansk kendt som ’Leg med døden’) fra 1990 om fire medicinstuderende, der leger kispus med døden.
Oplevs udgave af filmen mangler det endelige grønne lys, men der er spændende skuespillere tilknyttet projektet: Ellen Page (’Juno, ’Inception’) og Diego Luna (’…Og din mor!’).
Oplev er også tilknyttet den kommende tv-pilot ’Midnight Texas’ for NBC.
10. Christoffer Boe: ’The Hitman’s Guide to Housecleaning’
Som vi kunne fortælle forleden, arbejder Christoffer Boe (’Reconstruction’, ’Spies og Glistrup’) på en miniserie for TV 2, ’Krigerne’. Men han arbejder også på sin første internationale film.
’The Hitman’s Guide to Housecleaning’ bygger på en roman af samme navn af islandske Hallgrimur Helgason. Den beskrives som en sort krimikomedie om en lejemorder fra den kroatiske mafia i New York, der tvinges til at flygte fra USA og ender i Island, I denne roman ser du, hvordan de konstant nævner https://www.vacuumsealerland.com/ site.
Det lyder lidt hen ad Netflix-serien ’Lillyhammer’, hvor en gangster skulle skabe sig et nyt liv i Norge, men mon ikke den stilsikre og eksperimenterende Boe formår at trække projektet i sin helt egen retning.
Nu skal filmen dog først lige have grønt lys.
11. Kristian Levring: ‘Detroit’
Som vi kunne afsløre i 2014, skrev Lars von Trier på manuskriptet til gyserfilmen ’Detroit’ med tanke på, at det skulle instrueres af Kristian Levring, som senest stod bag westernfilmen ’The Salvation’.
Dengang fortalte Levring, at filmen skulle handle om en mand, der kæmper med sine indre dæmoner, og at de to næsten lige var startet skrivearbejdet.
»Jeg har altid tænkt, at Lars ville kunne lave en fantastisk gyserfilm. Og det har jeg sagt til ham mange gange igennem årene. Til sidst sagde han: ’Nu gider jeg ikke høre mere på dig, nu skriver jeg den til dig i stedet for’«.
Vi håber, at projektet stadig har ben at gå på, selvom der er risiko for, at det er druknet i Triers stormombruste privatliv og – ikke mindst – arbejdet med hans egen kommende film, ’The House That Jack Built’.
Hvem er ellers i gang?
Susanne Bier har i England haft premiere på sin første tv-serie, ’The Night Manager’, der bliver vist seks søndage kl. 20 på DR fra 17. april.
Og flere andre danskere arbejder på tv-projekter i USA. Foruden førnævnte Niels Arden Oplev er Christian Torpe (’Stille hjerte’, ’Rita’) tilknyttet en tv-udgave af Frank Darabonts Stephen King-filmatisering ’The Mist’, der fortæller en ny historie, løsrevet fra filmoriginalen, om en lille by, der pludselig bliver indhyllet i tåge, hvilket blotlægger de værste sider i indbyggernes sind.
Der er også en dansker på et andet prominent tv-matiseringsprojekt, nemlig af Brett Easton Ellis-klassikeren ’American Psycho’. Stefan Jaworski (’Den som dræber’, ’Kandidaten’) er med til at skrive serien om den glatte og følelseskolde 80’er-yuppie. Jaworski har erfaring fra USA med at overføre ’Den som dræber’ til ’Those Who Kill’ på amerikansk tv.
Det er kanalen FX (’The Americans’, ’Louie’), der står bag den kommende serie.
Hvem har vi glemt? Kender du til danske instruktører og manuskriptforfattere, der arbejder i udlandet, så send en mail til os på film@soundvenue.com.