De fem største historier i Oscar-priserne 2025 – fra ’Succession’-forbrødring til en vild udradering

På nær et par vigtige undtagelser fordelte priserne sig nogenlunde som ventet under nattens store Oscar-show. Men der var flere ting at bide mærke i under fordelingen af de gyldne statuetter.
De fem største historier i Oscar-priserne 2025 – fra ’Succession’-forbrødring til en vild udradering
Jeremy Strong og Kieran Culkin krammer under Oscar-showet. (Foto: John Shearer/97th Oscars/The Academy via Getty Images)

1. Fantastisk bedrift af ‘Anora’ og Sean Baker

Mere end noget anden er hovedhistorien om Oscar 2025 naturligvis ’Anora’s utrolige sweep. Fem priser ud af seks nomineringer, lød facit, og det er jo sådan set meget godt gået af en lille uafhængig film til 40 millioner kroner lavet af en instruktør, som slet ikke er en del af Hollywoods inderkreds.

Hovedrolleindehaver Mikey Madison leverede aftenens største overraskelse ved at gafle prisen for bedste kvindelige hovedrolle foran Demi Moore, og Sean Baker vandt personligt fire priser på aftenen – for bedste film, instruktion, manus og klipning (jep, han klipper selv sine film).

Sean Baker med sine fire Oscar-statuetter. (Foto: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Ingen har nogensinde før vundet fire priser ved samme Oscar-show for samme film – Walt Disney gjorde det for fire forskellige film i 1954, og Bong Joon-ho gjorde det på en måde med ’Parasite’, men prisen for Bedste Internationale Film går formelt til landet, ikke instruktøren.

Baker er med andre ord kommet i fint selskab, og han befinder sig nu i et drømmescenarie for en kompromisløs indie-instruktør: Det er nu, han vil få mulighed for at realisere et projekt, han altid har drømt om, om end han utvivlsomt vil fortsætte med at arbejde uden for Hollywoods etablerede studiesystem. En mand af ære!

Zoë Saldaña og Karla Sofía Gascón i ‘Emilia Perez’. (Foto: SF Studios)

2. Jep, ‘Emilia Perez’ blev udraderet

Der var på forhånd spænding om, hvor stor betydning det heftige backlash mod ’Emilia Perez’ generelt og hovedrolleindehaver Karla Sofia Gascon specifikt ville få for filmens vindermuligheder.

Da Jacques Audiards musical om en mexicansk narkoboss, der skifter køn, tabte prisen for Bedste Internationale Film til ’I’m Still Here’, brølede konklusionen højt mellem linjerne: Det gjorde forskellen! At en film, der er nomineret til 13 priser, ikke vinder denne underkategori, vidner om, at den dårlige omtale blev fatal i sidste ende, også selvom jeg ikke tror, filmen havde vundet hovedprisen, selv hvis den havde været Gascon-sagen foruden.

Karla Sofia Gascón undveg den røde løber, men sad i salen og måtte tage imod en joke fra Conan O’Brien i åbningsmonologen, som hun tilsyneladende ikke forstod, og mod sædvane blev hun ikke nævnt med et ord, da kollegaen Zoe Saldaña modtog prisen for bedste birolle. Vinderne af prisen for Bedste sang takkede hende dog trods alt direkte.

Alt i alt må Netflix, der sidder med den amerikanske distribution af ’Emilia Perez’ og har kørt dens Oscar-kampagne, sidde med en bitter smag i munden. Efter nomineringerne lignede det en triumf for streamingtjenesten, men siden blev filmen kørt i sænk, og meget kunne have været undgået, hvis man havde gravet lidt i Karla Sofia Gascons fortid.

Netflix har endnu ikke vundet Oscar’en for Bedste Film, og med ’Emilia Perez’ sandede deres bedste chance længe ud mellem fingrene på dem.

Flow (Foto: Flow. Another World Entertainment)

3. Mirakuløs underdog(&cat)

Det var ikke totalt uventet, at lettiske Gints Zilbalodis ’Flow’ kunne vinde over bookmaker-favoritten ’Den vilde robot’, men i det store billede er det alligevel et mirakel:

’Flow’ – der handler om en gruppe dyr med en kat i spidsen, der kæmper for overlevelse i en postapokalyptisk verden – er en lillebitte film skabt af den unge instruktør Zilbalodis i et open source-program, og den var oppe imod mastodonterne fra Dreamworks, der stod bag ’Den vilde robot’, og Pixar med ’Inside Out 2’.

Det er en milepæl for animationsindustrien, og mon ikke mange andre mindre animationsfilm de kommende år vil lugte guld. ’Flow’ har netop vist, at det kan lade sig gøre uden Hollywood-studiernes gigantbudgetter.

Adrien Brody med sin Oscar for bedste mandlige hovedrolle. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

4. Adrien Brody fik karrierens anden Oscar

Adrien Brody har vundet en Oscar begge gange, han har været nomineret. Han vandt sin første Oscar som 29-årig i 2003 – for ’The Pianist’ – og nu følger han altså op med endnu en film, der blandt andet handler om holocaust, ’The Brutalist’.

Længere er listen over dobbeltvindende mandlige skuespillere ikke, så Brody har i den grad skrevet sig ind i historiebøgerne. Han forsvarede tilmed sin egen rekord som yngste vinder i kategorien nogensinde, for Timothee Chalamet havde slået hans gamle rekord, hvis han havde vundet for ’A Complete Unknown’. Chalamet er også 29, men et par måneder yngre, end Oscar-udgaven af Brody var for 22 år siden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’Succession’-frenemies forsones

Rygterne har svirret om, at ’Succession’-kollegerne Jeremy Strong og Kieran Culkin ikke var de bedste venner efter det opslidende arbejde med HBO-serien, hvor deres skuespillere så absolut også har det svært med hinanden. Og de to skuespillere er da også hinandens modsætninger: Strong er method og 120 procent velforberedt, Culkin er improviserende og laissez faire.

Men at dømme på Oscar-showet var de på glimrende fod med hinanden. I det øjeblik Culkin så Strong på den røde løber, decideret løb han over for at hilse, og Strong var den første, ’A Real Pain’-vinderen Culkin nævnte i sin takketale, dybt imponeret over sin ’Succession’-storebrors rolle i ’The Apprentice’.

Det kan selvfølgelig være spil for galleriet, men det var i hvert fald en tilsyneladende hjertelig Roy-reunion i Dolby Theatre.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af