Hollywoods køns- og racerepræsentation har rykket sig minimalt de seneste ti år

Hollywoods køns- og racerepræsentation har rykket sig minimalt de seneste ti år
Jonah Hill og Channing Tatum i '22 Jump Street'

Årets Oscar-vinder hedder ‘Moonlight’, og der synes generelt at være en stigende interesse for film med andet end hvide mennesker foran kameraet. Men amerikansk film har ikke rykket sig meget de seneste ti år i forhold til race og køn, viser en ny undersøgelse.

Dr. Tracy L. Smith, der er professor ved University of Southern California, og et større hold forskere har dissekeret de 100 bedst indtjenende film fra hvert år i perioden 2007-2016 minus 2011 (hvorfor vides ikke). 900 film blev set igennem, hvoraf 40.000 karakterer blev vurderet ud fra køn, race, LGBTQ-identitet eller handicap.

I 2016 var 31,4 procent af rollerne kvinder, hvilket er en næsten usynlig fremgang fra de 29,9 procent i 2007. Racerepræsentationen bestod i 2016 af 70,8 procent hvide mod 13,6 procent sorte, 5,7 af asiatisk baggrund og 3,1 spansktalende baggrund.

Bag ved kameraet står det ikke meget bedre til. Sølle 4,2 procent af filmene havde kvindelige instruktører i 2016, 13,2 procent havde en kvinde inde over manuskriptet, og 20,7 procent var produceret af en kvinde.

Resultaterne vidner (måske ikke overraskende) om en minimal forandring.

»Det er pinlige resultater i en progressiv industri, der taler meget om inklusion«, udtaler Dr. Tracy L. Smith til Variety. »Aktivismen er tydeligvis ikke nået ud til studiernes beslutningstagere endnu«.

For at vende tilbage til ’Moonlight’ er repræsentationen af mandlige homoseksuelle karakterer et af de få steder, hvor en tydelig udvikling kan spores med 32 karakterer i 2016 til forskel fra 17 i 2007.

Læs mere: Afsporede whitewashing-debatter og online-kævleri drukner et af Hollywoods største kreative problemer – og det passer filmbyen udmærket

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af