Susanne Biers ‘Bird Box’ sætter publikumrekord på Netflix og avler tonsvis af memes – men kan det virkelig passe?

Susanne Biers ‘Bird Box’ sætter publikumrekord på Netflix og avler tonsvis af memes – men kan det virkelig passe?

Kun syv dage efter premieren har Susanne Biers Netflix-film ‘Bird Box’ sat publikumrekord på streamingtjenesten. Ifølge Netflix har en tredjedel af tjenestens brugere – over 45 millioner – set filmen inden for den første uge, hvilket er det højeste i tjenestens historie.

Tallene er imponerende – også selvom Netflix ikke har meldt ud, hvad der konkret tæller som en streaming – men også lidt af et særtilfælde.

Netflix er kendt for at holde kortene enormt tæt ind til kroppen. De afslører så godt som aldrig deres seertal, og hvis de gør, er det uden konkrete tal og med arbitrære kategoriseringer som »mest bingede film« og »film, vi forelskede os i«.

Det er selvfølgelig muligt, at Netflix blot er pavestolt af sin nyeste storsatsning, og ikke kunne lade være med at blære sig. Havde filmen gået i biograferne, ville den med 45 millioner solgte billetter trods alt have åbnet til imponerende 400 millioner dollars. Men noget tyder på, at streaminggiganten har lagt en helt særlig marketingsstrategi for filmen, der meget vel kan være baseret på hjemmelavet hype tilsat en ordentlig røvfuld memes.

Der er allerede adskillige konspirationsteorier i omløb på internettet, som er udsprunget af den overvældende mængde memes, der begyndte at cirkulere kort efter filmens premiere (se en håndfuld nederst i artiklen). For selvom det ikke er usædvanligt for en blockbustersucces at afføde memes og andre digitale hyldester, mener flere, at ‘Bird Box’s popularitet er en anelse for pludselig og stærk.

Det har fået flere medier til at spekulere i, om Netflix selv har været med til at starte memebølgen med falske konti, som så har fået autentiske brugere til at hoppe med på vognen i en genial marketingsindsats:

»Jeg blev chokeret, da jeg kiggede efter min ‘Bird Box’-anmeldelse i fredags og fandt internettet oversvømmet med memes. Nærmest som om de var lavet på forhånd og lå i en mappe på en praktikants computer, klar til at blive udgivet klokken to om natten. «, skriver filmkritikeren Emily Yoshida blandt andet på Twitter.

Det hele er naturligvis spekulationer, for det er selvfølgelig muligt, at publikum blot har ventet på at se Sandra Bullock forsvare sin familie mod usynlige monstre i en dystopisk fremtid. Også selvom filmen har fået en blandet kritikermodtagelse med en middelmådig score på 52 på websitet Metacritic, mens vi her på sitet gav tre stjerner.

Måske fortæller historien i virkeligheden mere om Netflix, som i høj grad opererer i mørket – med mystiske algoritmer, der kan forudse publikumsuccesser, som en af mange mørklagte forretningshemmeligheder – og givetvis kan bilde os hvad som helst ind.

Eller også elsker folk virkelig bare Susanne Bier og ‘Bird Box’.

Læs også: Monsteret i Susanne Biers Netflix-film var så grimt, at det blev klippet ud

 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af